渣打AM入少左里數

收藏 已收藏
會員主題
Simon2012a ( 無卡會員 )
於2019年06月12日 01:03 PM發表

上月因為兌換AM後補確認有位,國泰即日打來要我CONFIRM出飛, 咁我比埋渣打信用卡號碼及到期日, 幾個鐘後收到EMAIL扣左一筆數。

上星期渣打月結單出左, 發現此交易計左$6/里,即時打電話上CS查單,佢話係國泰向渣打授權扣款,所以計$6/里。我話冇理由咁計,

動作係我電話比國泰利用我信用卡做網上交易出飛, 冇可能當普通零售計。CS話要我比收據佢查, 睇下做唔做番$4/里。收據比左銀行, 等回覆。

乜咁做唔當網上交易?

PS: 最新消息: 渣打CS經上頭反映事件後, 比番$4/里

jokelib (白金卡會員)
於2019年06月12日 01:53 PM發表

一定要追究到底、香港未來先有希望

keit (金卡會員)
於2019年06月12日 04:12 PM發表

等你報告

左輪右里 (普通卡會員)
於2019年06月12日 04:33 PM發表

網上交易係講緊你網上入咭號, OTP 之類既交易

你口講咭號俾 CS 佢交易, 呢d 叫電話購物, 不屬於網上簽賬類別, 亦不屬於零售

當然就唔會計你 4 蚊一里啦

Simon2012a (無卡會員)
於2019年06月12日 05:03 PM發表
左輪右里於2019年06月12日 04:33 PM發表

你口講咭號俾 CS 佢交易, 呢d 叫電話購物, 不屬於網上簽賬類別, 亦不屬於零售

有時網上交易都冇SMS提示或要求入OTP,

不過正等緊回覆,睇下爭唔爭取到。

auroral (普通卡會員)
於2019年06月12日 05:31 PM發表
Simon2012a於2019年06月12日 01:03 PM發表

上月因為兌換AM後補確認有位,國泰即日打來要我CONFIRM出飛, 咁我比埋渣打信用卡號碼及到期日, 幾個鐘後收到EMAIL扣左一筆數。

上星期渣打月結單出左, 發現此交易計左$6/里,即時打電話上CS查單,佢話係國泰向渣打授權扣款,所以計$6/里。我話冇理由咁計,

動作係我電話比國泰利用我信用卡做網上交易出飛, 冇可能當普通零售計。CS話要我比收據佢查, 睇下做唔做番$4/里。收據比左銀行, 等回覆。

乜咁做唔當網上交易?

你都識講用電話做,點會係網上!

stanley_ac (普通卡會員)
於2019年06月12日 06:47 PM發表
左輪右里於2019年06月12日 04:33 PM發表

Simon2012a於2019年06月12日 05:03 PM發表

有時網上交易都冇SMS提示或要求入OTP,

不過正等緊回覆,睇下爭唔爭取到。

cx要計網上只能係網站直接入卡number個種先計,經hotline讀卡number俾人過數個d係電話購物,不是網上簽帳,所以計6蚊里係正確

丹尼爾 (黑卡會員)
於2019年06月12日 06:55 PM發表

都唔係網上交易,都要爭取?

car_car (無卡會員)
於2019年06月12日 07:47 PM發表

我試過HKTV MALL 網上買野, 計$6/AM

但見百幾蚊野, 唔係差好多就算

Lottie980 (無卡會員)
於2019年06月13日 12:05 AM發表
Simon2012a於2019年06月12日 01:03 PM發表

乜咁做唔當網上交易?

auroral於2019年06月12日 05:31 PM發表

你都識講用電話做,點會係網上!

認同,以前也試過這種透過電話讀咭號的交易,不屬於網上簽賬的

User Name (無卡會員)
於2019年06月13日 12:20 AM發表

真正表現西客之道,咁都要爭取

Calvin!!! (普通卡會員)
於2019年06月13日 08:36 AM發表
car_car於2019年06月12日 07:47 PM發表

咁都唔計?

於2019年06月13日 09:42 AM發表

你地唔支持就係錯

一定要追

於2019年06月13日 12:24 PM發表

今日收到渣打電話, CS經上面反映事件後, 決定比番呢單$4/里, 差額會係下個月結單截數後補回。

於2019年06月13日 12:58 PM發表
car_car於2019年06月12日 07:47 PM發表

打去渣打追討, 比埋網上收據佢, 一般係五個工作天覆結果.

於2019年06月13日 12:59 PM發表
丹尼爾於2019年06月12日 06:55 PM發表

都唔係網上交易,都要爭取?

打去銀行試下追, 又唔會用好多時間及唔駛錢, 點解唔試下?

$4 OR $6/1里都可以, 只係呢單有爭議先叫銀行翻單查。

於2019年06月13日 01:11 PM發表

恭喜 R 到上西客之道🎊🎉🎊🎉

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2019年06月13日 01:46 PM發表

假設交易 $2000,差額係 167 里

用十幾蚊可以打發一個 _ 客,喺銀行層面都幾抵

於2019年06月13日 02:47 PM發表
Dennis C F Chan於2019年06月13日 01:46 PM發表

假設交易 $2000,差額係 167 里

用十幾蚊可以打發一個 _ 客,喺銀行層面都幾抵

所以香港未來充滿希望

發表回覆
發表回覆