岩岩食譚仔三哥

收藏 已收藏
會員主題
Kit Kwok ( 普通卡會員 )
於2019年06月01日 10:34 PM發表

個間分店有卡機可以做contactless payment 但個三哥大媽話公司司規定只可以用卡拍唔可以用手機付款 三哥係咪真係有咁奇怪既指引😂?我認知係你收得paywave/paypass就唔理得你用卡定手機比架啦 仲要係個大媽用手擋住部卡機 唔知真係公司唔比佢定係個大媽玩野?利申:單純想問下

ibaramayaka (普通卡會員)
於2019年06月01日 10:30 PM發表

間間三哥都係只可以用卡 do, 唔比用電話

Kit Kwok (普通卡會員)
於2019年06月01日 10:34 PM發表
ibaramayaka於2019年06月01日 10:30 PM發表

間間三哥都係只可以用卡 do, 唔比用電話

但係點解呢?咁我最後都係用卡拍卡俾錢既 但都想知到底點解 因為一向收得paywave/paypass都用得applepay/googlepay架啦 唔通係我理解錯?同平時都無幾可食米線既地方收卡 咁既既規則都係第一次聽到 仲以為係個大媽呃我所以都問下係咪一向都係咁。因為佢個部卡機其實都係老麥個隻咋嘛 三哥既公司規定都幾反人類智慧喎😂

卡奴 (普通卡會員)
於2019年06月01日 10:51 PM發表

唔只3哥啦,間唔中都遇到啲大公司唔俾拍手機,職員聲稱如果拍手機最後公司係收唔到條數,佢唔俾都冇計

keit (金卡會員)
於2019年06月02日 12:15 AM發表

某分店話電話落單嘅外賣自取唔可以用八達通....你聽過未?

Ku Tsun Man (無卡會員)
於2019年06月02日 12:28 AM發表
keit於2019年06月02日 12:15 AM發表

某分店話電話落單嘅外賣自取唔可以用八達通....你聽過未?

試過,我估佢應該習慣出咗單先,如果你八達通咪出唔到張單

Joey (普通卡會員)
於2019年06月02日 01:06 AM發表

Tam 仔的「密現米線,洞鏈查」有得拍實體卡已經好好嫁啦

出左張信用卡點都用多過擺! (普通卡會員)
於2019年06月02日 01:25 AM發表
Joey於2019年06月02日 01:06 AM發表

Tam 仔的「密現米線,洞鏈查」有得拍實體卡已經好好嫁啦

都係

就算好幾間大型連鎖快餐店,都只係收alipayhk/Wechat PAY,或者八達通

pc_lau (普通卡會員)
於2019年06月02日 02:57 AM發表

其實運作上,每張單用Apple Pay/Google Pay俾錢,Apple/Google都會收charge。會唔會有部分收單銀行將呢個charge轉嫁落商戶,咁D商戶咪乾脆唔俾D客用Apple Pay/Google Pay?

Darren Darren (普通卡會員)
於2019年06月02日 07:00 AM發表

間間三哥都咁講,但佢哋用普通恒生卡機,應該冇問題。 其實應該係佢哋連線慢,唔想行Online要等出單。

收銀姐姐都係聽上面講做嘢,所以如果反映應該搵佢哋Office客服嗰類吧。

奇獵 (普通卡會員)
於2019年06月02日 08:01 AM發表

佢真係用唔到嫁,因為佢部機係offline,以前有個阿姐畀我試,等好耐刞後failed,用返卡就得

LTYA (普通卡會員)
於2019年06月02日 08:22 AM發表

嘟過applepay,是收applepay的。但之後唔知點解轉左制度,只能嘟實卡/碌卡,再不能applepay了。20190602082237_5cf316cd6453e.jpg

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2019年06月02日 09:08 AM發表
LTYA於2019年06月02日 08:22 AM發表

嘟過applepay,是收applepay的。但之後唔知點解轉左制度,只能嘟實卡/碌卡,再不能applepay了。20190602082237_5cf316cd6453e.jpg

呢間公司唔收 xx Pay 肯定早於四月開始

得米斯圖拉 (普通卡會員)
於2019年06月02日 09:37 AM發表
pc_lau於2019年06月02日 02:57 AM發表

其實運作上,每張單用Apple Pay/Google Pay俾錢,Apple/Google都會收charge。會唔會有部分收單銀行將呢個charge轉嫁落商戶,咁D商戶咪乾脆唔俾D客用Apple Pay/Google Pay?

無鬼唔死得人

一定係錢作怪

VMAE (普通卡會員)
於2019年06月02日 10:32 AM發表
LTYA於2019年06月02日 08:22 AM發表

Dennis C F Chan於2019年06月02日 09:08 AM發表

呢間公司唔收 xx Pay 肯定早於四月開始

2017年果陣已經係

但拍實卡真係好快 連broadband online都唔夠實卡offline快

以前主流惠康百佳7仔ok萬寧屈人或者其他收拍卡嘅全部拍卡都係offline 果陣我根本唔會用Apple pay 加左卡就算數 到後來唔知點解全部變晒做online 可能想推手機pay特登整慢實卡

to3802 (金卡會員)
於2019年06月02日 11:47 AM發表

其實技術上已可做到 online 同offline 交易的時間好接近,無必要再承受 offline 的風險。

不過香港信用卡的交易時間普遍比較慢。

至於手機俾錢條數會唔會消失,印象中呢度有師兄講過話applepay 俾咗錢好耐都無記賬,最後唔知條數有無出現返啦。

sojoke (普通卡會員)
於2019年06月02日 09:19 PM發表

三哥真係唔俾用手機拍,但拍卡或者插卡都得!呢樣其實應該用銀行反映,因為拍卡支付感應器,理應支援手機支付。不過我都遇過有店舖初期聲稱手機拍會收器收唔到錢,後來都改善咗收返,而實際上使用時,拍手機成功,但最後線上傳送後交易失敗再拍,呢樣其他對客嚟講,係有啲問題出易,因為手機真係有成功記錄,而要再拍多次,就會擔心收多次錢,呢啲情況我用得AE多,比較多見,收銀阿姐好緊張,話唔係成日得,我話知道出咗單先真吖嘛!所以手機支付係要大家多經驗同習慣,另外讀卡機有無更新,都係問題,不過隨時間轉變,以後唔收手機應該越來越少,時代進步嘛。

檸樂 (普通卡會員)
於2019年06月03日 01:29 AM發表
sojoke於2019年06月02日 09:19 PM發表

三哥真係唔俾用手機拍,但拍卡或者插卡都得!呢樣其實應該用銀行反映,因為拍卡支付感應器,理應支援手機支付。不過我都遇過有店舖初期聲稱手機拍會收器收唔到錢,後來都改善咗收返,而實際上使用時,拍手機成功,但最後線上傳送後交易失敗再拍,呢樣其他對客嚟講,係有啲問題出易,因為手機真係有成功記錄,而要再拍多次,就會擔心收多次錢,呢啲情況我用得AE多,比較多見,收銀阿姐好緊張,話唔係成日得,我話知道出咗單先真吖嘛!所以手機支付係要大家多經驗同習慣,另外讀卡機有無更新,都係問題,不過隨時間轉變,以後唔收手機應該越來越少,時代進步嘛。

有分店連插卡都唔肯收

只肯收 “拍” 嘅 “卡”

ctcmilk (普通卡會員)
於2019年06月03日 04:24 PM發表
奇獵於2019年06月02日 08:01 AM發表

佢真係用唔到嫁,因為佢部機係offline,以前有個阿姐畀我試,等好耐刞後failed,用返卡就得

我喺機場T2果間嘈完佢又比我apple pay,照比到錢

LTYA (普通卡會員)
於2019年06月12日 07:52 PM發表

貼住唔嘟得電話,碌東亞真卡失敗(上次得),店員叫我碌電話,又得左。

Kit Kwok (普通卡會員)
於2019年06月12日 09:20 PM發表
LTYA於2019年06月12日 07:52 PM發表

貼住唔嘟得電話,碌東亞真卡失敗(上次得),店員叫我碌電話,又得左。

佢貼埋張紙反而接受喎

出左張信用卡點都用多過擺! (普通卡會員)
於2019年06月13日 01:33 AM發表

其實大家想用手機付款嘅原意係因為譚仔三哥MCC係5814?

Peter Lo (無卡會員)
於2019年06月13日 10:52 AM發表

其實我反而想知點解俾拍卡唔俾拍電話,有咩分別?

divinci726 (無卡會員)
於2019年06月14日 10:36 PM發表

出席過佢D座談會
好似係話system未更新到/support
同埋有D鋪有得paywave有D鋪就冇
呢個我就估係錢作怪

YUKXDD (普通卡會員)
於2019年06月14日 11:16 PM發表

以前H&M 都試過唔俾電話拍,個職員話因為收單對唔到CARD number,問銀行攞錢要搞一大輪先得

發表回覆
發表回覆