用Apple Pay是否可避免DCC?

收藏 已收藏
會員主題
ncyaa ( 普通卡會員 )
於2019年05月27日 09:37 AM發表

最近去澳洲多數地方都可以用Apple Pay付款,從未遇到被DCC,請問大家有無試過用Apple Pay依然被DCC?

sunhoo (金卡會員)
於2019年05月27日 09:47 AM發表

有人話卡組織指引拍卡交易要快速完成,唔可以有DCC

ctcmilk (普通卡會員)
於2019年05月27日 09:47 AM發表

關apple pay咩事

左輪右里 (普通卡會員)
於2019年05月27日 10:09 AM發表

DCC 係 currency 問題, 同你用咩方式碌卡無乜關係

WWWilson (普通卡會員)
於2019年05月27日 10:16 AM發表

https://www.mastercard.com/elearning/dcc/docs/DCC%20Guide%2020.02.17%20EN.pdf

第7頁

Alex Ng (金卡會員)
於2019年05月27日 10:20 AM發表

一禁即彈出黎比人拍卡,都無得禁卡機揀貨幣比佢呃,正常係無dcc,會唔會有新式卡機就唔知了

VMAE (普通卡會員)
於2019年05月27日 10:47 AM發表

感應式付款係唔會被dcc嘅

CY Cheng (無卡會員)
於2019年05月27日 11:17 AM發表
VMAE於2019年05月27日 10:47 AM發表

會唔會有好似大陸機咁強制dcc

奇獵 (普通卡會員)
於2019年05月27日 01:59 PM發表

我認為唔關事,就算而家冇唔代表將來都冇,最緊要拍之前望清楚個currency先

Joey (普通卡會員)
於2019年05月27日 02:47 PM發表
ncyaa於2019年05月27日 09:37 AM發表

最近去澳洲多數地方都可以用Apple Pay付款,從未遇到被DCC,請問大家有無試過用Apple Pay依然被DCC?

好似無見過

zephyrso (無卡會員)
於2019年05月27日 03:30 PM發表

于英國倫敦地鐵巴士超市狂用citi卡既apple pay,未見DCC發生,月結單依然以GBP結算。

於2019年05月27日 03:52 PM發表
VMAE於2019年05月27日 10:47 AM發表

CY Cheng於2019年05月27日 11:17 AM發表

會唔會有好似大陸機咁強制dcc

不能用常理果套去理解大陸

但我在台灣實試過誠品用chip係會叫你選貨幣 但拍卡拍手機直接台幣

於2019年05月27日 03:53 PM發表
zephyrso於2019年05月27日 03:30 PM發表

于英國倫敦地鐵巴士超市狂用citi卡既apple pay,未見DCC發生,月結單依然以GBP結算。

英國好少會有dcc

我試過全程用chip 得harrods 有問用唔用港幣 其他直接英磅出單

keit (金卡會員)
於2019年05月27日 08:21 PM發表
Alex Ng於2019年05月27日 10:20 AM發表

一禁即彈出黎比人拍卡,都無得禁卡機揀貨幣比佢呃,正常係無dcc,會唔會有新式卡機就唔知了

又唔好呃呃聲咁難聽, 人哋staff會問又有得畀你揀, 呃咩?

keit (金卡會員)
於2019年05月27日 08:23 PM發表
zephyrso於2019年05月27日 03:30 PM發表

VMAE於2019年05月27日 03:53 PM發表

英國好少會有dcc

我試過全程用chip 得harrods 有問用唔用港幣 其他直接英磅出單

我上次UK+Prague全程apple pay都冇人問過, 全部當地貨幣

Alex Ng (金卡會員)
於2019年05月27日 10:30 PM發表
Alex Ng於2019年05月27日 10:20 AM發表

keit於2019年05月27日 08:21 PM發表

又唔好呃呃聲咁難聽, 人哋staff會問又有得畀你揀, 呃咩?

你應該未試過去東南亞比人強制ddc,歐洲會問你eur 定usd,東南亞好多唔問直接幫你禁埋,香港都有呢d 鋪頭

keit (金卡會員)
於2019年05月27日 11:56 PM發表

keit於2019年05月27日 08:21 PM發表

Alex Ng於2019年05月27日 10:30 PM發表

你應該未試過去東南亞比人強制ddc,歐洲會問你eur 定usd,東南亞好多唔問直接幫你禁埋,香港都有呢d 鋪頭

你有冇睇單?

ncyaa (普通卡會員)
於2019年05月28日 09:44 AM發表

我上其他網見到有人話喺西班牙用Apple Pay依然有機會DCC,會喺你拍完手機之後個terminal問你畀乜currency.

大家google下”apple pay, dcc”就會見到。

ncyaa (普通卡會員)
於2019年05月28日 09:45 AM發表

不過總體嚟講用contactless 應該較少機會遇到dcc呢個講法暫時應該唔會點錯

hk235m (金卡會員)
於2019年05月28日 10:41 AM發表

拍卡機顯示charge amount,應該唔會咁狗背後迫你DCC

keit (金卡會員)
於2019年05月28日 10:58 AM發表
hk235m於2019年05月28日 10:41 AM發表

拍卡機顯示charge amount,應該唔會咁狗背後迫你DCC

講真唔排除staff唔覺意㩒錯制, 所以畀完錢都要有責任望吓張收據囉...

奇獵 (普通卡會員)
於2019年05月28日 11:04 AM發表

keit於2019年05月28日 10:58 AM發表

講真唔排除staff唔覺意㩒錯制, 所以畀完錢都要有責任望吓張收據囉...

望到張收據已經太遲,要void單重新出過,有時你趕時間未必得閒留底同佢玩,我試過遇到大陸妹問都唔問諗都唔諗就同我用港紙,弱智的

hk235m (金卡會員)
於2019年05月28日 11:45 AM發表

我意思係拍卡機同你電話都係出同一銀碼,應該唔會咁狗再enforce DCC

warsur (普通卡會員)
於2019年05月28日 02:15 PM發表

用卡,試過響泰國台灣被靜雞雞DCC,以後就會小心問清楚。

keit (金卡會員)
於2019年05月28日 04:25 PM發表

奇獵於2019年05月28日 11:04 AM發表

望到張收據已經太遲,要void單重新出過,有時你趕時間未必得閒留底同佢玩,我試過遇到大陸妹問都唔問諗都唔諗就同我用港紙,弱智的

咁你都講到咁趕時間就冇嘢好講啦

ham999 (普通卡會員)
於2019年05月28日 04:31 PM發表

奇獵於2019年05月28日 11:04 AM發表

keit於2019年05月28日 04:25 PM發表

咁你都講到咁趕時間就冇嘢好講啦

邊度都有好人有壞人,我試過台灣6星酒店問都唔問就DCC我,我即刻void單,係日本咁多次都會主動問計本地定日yen,上次轉機韓國出去去食醬蟹,間舖頭tripadvisor有好幾單評論都話個店員直接DCC,d鬼佬旅客返單先發覺有DCC,所以我去食嘅時候都俾錢已經講明要俾當地貨幣,所以個收銀就有遞個pad出黎俾我自己禁邊個貨幣,如果d旅客評論係真嘅,可能係個收銀直接就dcc冇俾選擇個客。而確實如果直接 收DCC,商戶有機會係袋多d嘅

發表回覆