去東歐旅遊最佳信用卡

收藏 已收藏
會員主題
stephen8y2k ( 普通卡會員 )
於2019年05月26日 10:25 PM發表

請問各位高手, 本人六月頭 將會去東歐旅遊, 唔知邊間銀行信用卡優惠最好?( 儲裡數或現金回贈)

我有以下信用卡:- DBS Mastercard/AE HSBC Visa Signature AE CX BEA World Fly CCB Visa Citi Prestige

請指教🙏

max仔 (黑卡會員)
於2019年05月26日 10:56 PM發表

HSBC Visa Signature(賞世界^+最紅海外*):HK$1.79=1AM 或者5.6%現金回贈

HSBC Visa Signature (最紅海外*):HK$2.78=1AM 或者 3.6%現金回贈

另外,要是攢「鳯凰知音」的話,可以選擇DBS AE^;HK$1.33=1PM(只限首10,000位)

^有上限
*有上下限

ncyaa (普通卡會員)
於2019年05月27日 09:33 AM發表

東歐小國要碌卡要小心,卡不離開視線,最好用Apple Pay

Peterlee (無卡會員)
於2019年05月27日 11:47 AM發表
ncyaa於2019年05月27日 09:33 AM發表

東歐小國要碌卡要小心,卡不離開視線,最好用Apple Pay

我黎緊會去,想問下有咩不愉快經歷?

Joey (普通卡會員)
於2019年05月27日 02:19 PM發表

Peterlee於2019年05月27日 11:47 AM發表

細舖用外幣現金,名牌店內唔怕用卡

Michael Tsang (普通卡會員)
於2019年05月27日 02:33 PM發表

用神卡i-Titanium登記東亞日盡量pre-book晒到$4545,去到玩東亞卡海。

543210 (普通卡會員)
於2019年05月27日 07:53 PM發表
stephen8y2k於2019年05月26日 10:25 PM發表

請問各位高手, 本人六月頭 將會去東歐旅遊, 唔知邊間銀行信用卡優惠最好?( 儲裡數或現金回贈)

我有以下信用卡:- DBS Mastercard/AE HSBC Visa Signature AE CX BEA World Fly CCB Visa Citi Prestige

請指教🙏

即係乜小國?

stephen8y2k (普通卡會員)
於2019年05月28日 03:30 PM發表
stephen8y2k於2019年05月26日 10:25 PM發表

請指教🙏

543210於2019年05月27日 07:53 PM發表

即係乜小國?

包括匈牙利,奧地利,捷克,德國等等地方

於2019年05月28日 03:31 PM發表
max仔於2019年05月26日 10:56 PM發表

HSBC Visa Signature(賞世界^+最紅海外*):HK$1.79=1AM 或者5.6%現金回贈

HSBC Visa Signature (最紅海外*):HK$2.78=1AM 或者 3.6%現金回贈

另外,要是攢「鳯凰知音」的話,可以選擇DBS AE^;HK$1.33=1PM(只限首10,000位)

^有上限
*有上下限

唔該曬

於2019年05月28日 04:52 PM發表

Peterlee於2019年05月27日 11:47 AM發表

Joey於2019年05月27日 02:19 PM發表

細舖用外幣現金,名牌店內唔怕用卡

現金都唔係最安全,因為會跌會被人偷,最安全係旅行支票,我試過喺荷蘭成個袋被人偷咗,入面有我嘅旅行支票,即打去Thomas Cook報失,話埋畀佢聽下站去英國,佢即安排英國一間分店補發畀我,一毫子手續費都唔收,反而補發機票畀航空公司收我幾舊水。

不過講緊廿幾年前嘅事,現今好少聽人講用旅行支票了。反而機票轉晒電子,肯定唔會有機會畀佢收幾舊。

於2019年05月28日 04:56 PM發表

歐洲小店碌完卡被人盗用時有所聞,尤其見你遊客,抄低晒你信用卡資料好容易,最好就用手機,張卡起碼唔會經店員手。

樓上都講得啱,大鋪風險細啲,想賺下績分都ok,小店就搏唔過,無謂因少失大。

543210 (普通卡會員)
於2019年05月28日 08:33 PM發表

請指教🙏

即係乜小國?

stephen8y2k於2019年05月28日 03:30 PM發表

小心 酒店 碌按金! 當然大集團酒店係冇事既!

csling (普通卡會員)
於2019年05月29日 12:58 PM發表

去北歐好唔同, 碌卡唔經他人手, 全程自已攪掂(超市/便利店/小店), 有時習慣傻傻地比張卡收銀人地都會叫你自已黎

iamsteven1995 (普通卡會員)
於2019年05月29日 01:05 PM發表

請指教🙏

即係乜小國?

stephen8y2k於2019年05月28日 03:30 PM發表

543210於2019年05月28日 08:33 PM發表

小心 酒店 碌按金! 當然大集團酒店係冇事既!

依啲都叫小國?
去過晒依啲國家畀卡 完全冇問題
小到 Slovenia 依啲都安全

逆流大叔 (普通卡會員)
於2019年05月29日 03:29 PM發表

如果出得切,出張匯豐金或帛金,舊客都有迎新

moremiles (普通卡會員)
於2019年05月29日 04:10 PM發表

其實這些國家都民風純樸,加上政府福利好,犯罪率都好低,當地人比香港人誠實;晶片卡已加密,難複製;網購大多要求OTP SMS,做手腳唔容易;銀行又有風險管理部MON實可疑交易;帶細LIMIT卡去簽應該唔太擔心

於2019年05月29日 07:09 PM發表
moremiles於2019年05月29日 04:10 PM發表

其實這些國家都民風純樸,加上政府福利好,犯罪率都好低,當地人比香港人誠實;晶片卡已加密,難複製;網購大多要求OTP SMS,做手腳唔容易;銀行又有風險管理部MON實可疑交易;帶細LIMIT卡去簽應該唔太擔心

唔該晒

yhakk (普通卡會員)
於2019年06月08日 08:44 PM發表

請指教🙏

即係乜小國?

Wow 請問咩係大國?

yykk (普通卡會員)
於2019年06月08日 09:54 PM發表

用現金最好

信用卡外幣收1.95 匯率又低

發表回覆
發表回覆