更正應該係小心西亞銀行無迎新禮品

收藏 已收藏
會員主題
Vistra ( 無卡會員 )
於2019年05月24日 01:58 PM發表

繼有卡精中左西亞伏之後, 估唔到今次到我

https://www.hongkongcard.com/forum/show/26971
西亞銀行真係名副其實地西

話說我見到西亞銀行個西日4.4回贈幾抵,即時狗衝申請開卡 (1/5),咁果時揀左i titanium連銀聯個PACKAGE

等左一輪, 諗諗下都係玩卡海, 開埋VS彈性D, 咁就係14/5填表申請VS 連銀聯個PACKAGE

咁到左17/5 就收到EMAIL 同埋係EBANKING見到張銀聯卡,未見I TITANIUM, 直至今個星期二收到EMAIL 同埋係EBANKING見到張I TITANIUM, 尋日就先用APP確認新卡(I-TI再到銀聯)

咁我見到D卡來既次序咁奇怪就打上去西亞度問個迎新應該簽邊張, 緊住就來料啦,

佢話我無迎新資格, 因為系統顯示既時間次序係: 先申請I-TI+銀聯>申請VS+銀聯>VS 被REJECT 批銀聯>批I-TI

佢話VS唔批, 咁就無呢張卡既迎新資格, 而批左銀聯, 咁你就係西亞客戶, I-TI都無迎新資格

我聽到果一刻真係O L左嘴, 明明我申請I-TI先再申請VS, 而且個申請成個幾禮拜都唔批, 我一交VS申請等我被REJECT左就即批, 會唔會咁狗呀

我嬲到即刻話要CUT卡, 佢又話要親身拎去分行辦理, 又同我講張卡而家做緊咩優惠話唔使CUT住

我心諗, 你間野咁無誠信, 西日有4.4 我都唔L用啦, 我用返大貓VS算數

jokelib (白金卡會員)
於2019年05月24日 02:16 PM發表

冷靜啲先

你搵吓其他部門再問問,唔好急.

BEA 一向都好 flexible 處理,唔好比 card center 啲人影響.

jokelib (白金卡會員)
於2019年05月24日 02:20 PM發表

我每次寫去都有香港 staff 打來,都 okay 的.

Vistra (無卡會員)
於2019年05月24日 02:25 PM發表

已發信到西亞投訴部門查詢

我發文係想大家申請果時小心D, 最好申請最低要求組合批卡後先好再申請其他卡(因為我本人並無諗過24萬入息既西亞 VS會唔批)

以太 (金卡會員)
於2019年05月24日 02:33 PM發表
jokelib於2019年05月24日 02:20 PM發表

我每次寫去都有香港 staff 打來,都 okay 的.

++++++++++++++++

我月頭係分行開戶後發現問題,

send message 去佢網站 (好似係 "聯絡我們"之類),

佢當日馬上搵番果間分行經理黎幫手解決問題,

師兄都可以一試

得米斯圖拉 (普通卡會員)
於2019年05月24日 02:36 PM發表

我睇佢今次西亞日應該蝕好多

moremiles (普通卡會員)
於2019年05月24日 03:07 PM發表

西亞好老土吓,申請i-ti+UP先,批又係i-ti&UP先,無理由無迎新

奇獵 (普通卡會員)
於2019年05月24日 05:39 PM發表

笑死咗,估唔到咁都得,我覺得佢係有心呃人仲伏冇迎新。

又或者係佢同時見到你有2個申請好心幫你處理VS先啊?因為VS個迎新多過i-Tian

奇獵 (普通卡會員)
於2019年05月24日 05:41 PM發表

我建議樓主好似我咁立即cut卡,就算佢回贈多都係咁話,有一種畀佢呃既感覺

瑚北琦. (禁止訪問)
於2019年05月24日 07:08 PM發表

唔cut 就正廢人 無骨氣

Wah (普通卡會員)
於2019年05月24日 09:14 PM發表

東東這樣營商的手法, 恐怕會失去很多客人的! 不智!

Kelvin Chan (無卡會員)
於2019年05月24日 09:30 PM發表

佢話我無迎新資格, 因為系統顯示既時間次序係: 先申請I-TI+銀聯>申請VS+銀聯>VS 被REJECT 批銀聯>批I-TI

佢話VS唔批, 咁就無呢張卡既迎新資格, 而批左銀聯, 咁你就係西亞客戶, I-TI都無迎新資格

咁都得.........

BXA真係趕客

得米斯圖拉 (普通卡會員)
於2019年05月24日 09:54 PM發表

個個月派$200根本攪唔掂

而家唯有趕客止蝕

ibaramayaka (普通卡會員)
於2019年05月24日 10:35 PM發表

得我覺得係用家問題?

出左張信用卡點都用多過擺! (普通卡會員)
於2019年05月24日 11:21 PM發表
ibaramayaka於2019年05月24日 10:35 PM發表

得我覺得係用家問題?

我又覺得係一半一半啦……

樓主呢個case就隔左差不多兩星期再申請VS,個次序頗明顯,東亞個手法係有問題。不過,比我就會等批左卡,然後再申請VS。

但係之前個case就真係好難拗,條款寫到明唔批VS、只批銀聯係冇迎新。

於2019年05月24日 11:25 PM發表

麻煩各苦主最後講講自己點處理、東亞果邊又點回應

唔好開新account,開完post之後潛水就算

Joey (普通卡會員)
於2019年05月25日 10:34 AM發表

相信樓主堅持的話,應該可以追回迎新,西亞比較肯讓步,citi咩都話no

你如果keep卡,又簽到每月$4546x2,西亞每月比$400,長遠計你仍然有賺,不過西亞誠信係零,為jetso定為啖氣,樓主自己衡量

於2019年05月25日 11:26 AM發表

講誠信,CITI好似係負喎。上一年甚至前幾年各項推廣,苦主多不勝數(最後有人教路登記推廣果時要拍片)

其實銀行/卡行,係唔一定要批卡比你,即使你符合所有申請資格、TU有幾好

derekdd (普通卡會員)
於2019年05月25日 03:49 PM發表

追下,呢單上supervisor 處理應該有得傾

奇獵 (普通卡會員)
於2019年05月26日 04:15 PM發表
ibaramayaka於2019年05月24日 10:35 PM發表

得我覺得係用家問題?

請問用家有咩問題?我睇完呢個case更加覺得西亞有心偷雞唔畀迎新啲客

奇獵 (普通卡會員)
於2019年05月26日 04:17 PM發表
出左張信用卡點都用多過擺!於2019年05月24日 11:25 PM發表

一收到張銀聯卡第二朝已立即去分行cut咗,嬲嬲地send多咗個email等佢覆

Alipay萬歲 (普通卡會員)
於2019年05月26日 05:10 PM發表
出左張信用卡點都用多過擺!於2019年05月24日 11:25 PM發表

奇獵於2019年05月26日 04:17 PM發表

一收到張銀聯卡第二朝已立即去分行cut咗,嬲嬲地send多咗個email等佢覆

但東亞日 要多張銀聯都好既 本身張i 鈦秒速爆左quota

奇獵 (普通卡會員)
於2019年05月26日 05:34 PM發表

Alipay萬歲於2019年05月26日 05:10 PM發表

我知,係為啖氣,我夠知每月每卡食$200長遠計賺多過迎新,但我覺得佢唔老實

ibaramayaka (普通卡會員)
於2019年05月26日 08:05 PM發表

得我覺得係用家問題?

奇獵於2019年05月26日 04:15 PM發表

請問用家有咩問題?我睇完呢個case更加覺得西亞有心偷雞唔畀迎新啲客

一張未批完你又入紙出另一張

你入紙果陣都知佢係綑綁式送銀聯卡

同埋佢都講明淨批銀聯卡係冇迎新

咁點解唔等第一份批完先去申第二張

佢呢個 case 我估係系統收左 iti 申請

screen 完冇問題就轉去人手繼續處理

之後處理緊果陣收到 VS 申請

系統 screen 完 reject 左

所以就爬左 iti 頭

Joey (普通卡會員)
於2019年05月26日 08:24 PM發表

Alipay萬歲於2019年05月26日 05:10 PM發表

奇獵於2019年05月26日 05:34 PM發表

我知,係為啖氣,我夠知每月每卡食$200長遠計賺多過迎新,但我覺得佢唔老實

逢商必奸,支持你取消再投訴

derekdd (普通卡會員)
於2019年05月26日 08:40 PM發表

其實佢地又唔係特登,係system design 問題,所以話你要找信用卡中心主管才可處理好,分行也難幫你...

發表回覆