ae白金專線可以做啲咩??

收藏 已收藏
會員主題
Happy2323 ( 無卡會員 )
於2019年05月21日 08:32 PM發表

今日批咗ae白金卡,之前個sales話條專線可以做好多嘢.想請問你哋試過用來做過啲乜??

c14101 (金卡會員)
於2019年05月21日 08:47 PM發表

訂下餐廳、酒店、租車、送花、代購之類,自己有時間有 internet 都做到果 d.

Ginger1120 (無卡會員)
於2019年05月21日 09:50 PM發表

可以將簡單嘅野複雜化

jokelib (白金卡會員)
於2019年05月22日 02:10 AM發表
Happy2323於2019年05月21日 08:32 PM發表

今日批咗ae白金卡,之前個sales話條專線可以做好多嘢.想請問你哋試過用來做過啲乜??

可以幫你浪費時間

sunhoo (金卡會員)
於2019年05月22日 09:16 AM發表

訂FHR酒店

hkicarus (金卡會員)
於2019年05月22日 10:03 AM發表
sunhoo於2019年05月22日 09:16 AM發表

訂FHR酒店

我都覺得呢個係主要用途,但訂票睇表演真係費時失事,自己買仲揀得好過佢幫手搭線

Jackli (普通卡會員)
於2019年05月22日 10:10 AM發表

個Sales講得冇錯,係做到好多野。基本上,合法既野佢都可以幫你嘗試去達成。
問題係,你願意俾多幾多?

・搵旅遊資料,推介當地有乜好玩既野
・Book酒店
・訂外遊餐廳
・查詢會藉同推廣詳細情形
・安排活動

點解我會話,你願意俾多幾多?例如…
因為通常一D國際連鎖酒店(有隱藏公價),會冇左Expedia之類既Code折扣,即係會付出多D先訂到。
又或者,訂一D額外活動,例如唔係佢搞既演唱會,係會有手續費既。

咁仲有乜野原因,要搵佢幫手?我既諗法係……
如果訂國際連鎖酒店,本身同邊個訂都冇折,AE有時候會有US$100、升房…等入住禮遇。即係話,如果你既旅遊習慣係住國際連鎖酒店,又唔係真係貴左,反而仲有著數。
去買演唱會飛,一來一回冇左半日。俾佢搞,同自己搞成本差唔多。唔使煩,自己仲多左半日用。而且唔係人人可以行得開去排隊。
訂外遊餐廳係印象最深。日本餐廳通常唔接受外國人訂位,就算俾訂都係非常之麻煩(要你打俾酒店,由酒店擔保打去)。所以,我通常透過AE去搞呢個不可能的任務,而且都係萬試萬靈。

所以,用唔用得著呢班人,要睇下你既生活習慣。
我初初都唔係幾敢(或者叫習慣)去搵人幫手,做自己做到既野。明明自己打去餐廳(本地)同店員講,打去AE去訂餐廳,又係要同人講。咁點解要隔多重?
但而家,習慣左訂野買野,都經AE幫一幫手。我覺得佢地有客戶既過往要求記錄,因為訂唔到A餐廳,佢會俾B,C,D你揀,又真係幾Fit你既要求,而唔係「唔好意思,訂唔到」就算。
其實,AE專員做到既野,係因為AE一條龍,有配套俾佢既專員。

除左日常瑣碎事,急起上黎搵佢救命,真心唔錯。當你半夜試過返到門口唔見左條鎖匙,又冇人開到門俾你、又或者爆水管要搵師傅。

上面,係我用左AE呢3年對AE專員既感覺。

左輪右里 (普通卡會員)
於2019年05月22日 10:59 AM發表

如果單單講訂日本餐廳呢個服務, 除左AE 帛金專線外, Visa 同  Master Concierge service 都可以幫到手.

於2019年05月22日 11:11 AM發表
左輪右里於2019年05月22日 10:59 AM發表

如果單單講訂日本餐廳呢個服務, 除左AE 帛金專線外, Visa 同  Master Concierge service 都可以幫到手.

嗯,同意。我都用過VI,訂日本餐廳基本上係一樣成功既。
而且VI有一個好處,係可以用App去落ORDER。可以坐車,開會偷雞去完成任務。

唯一唔同,係因為我通常用埋AE訂酒店,佢有晒我成個行程既資料,唔使重複講。

於2019年05月22日 11:51 AM發表

二十、三十年前資訊無咁發達時,有條專線畀你打去講低 request 就有人幫你做到你自己做唔到既野(冇門路),當然係一件好 amazing 既事(事實好多事到最後都係你自己畀錢解決,有錢使得鬼推磨)
現在,大部份事情其實都可以透過 internet 得到資料及處理到,打電話或 idd 都慳返
所以,amex lifestyle concierge 係適合「我秒秒鐘幾廿萬上落 ,同你去 XXXX!?」的人,畀 7800 / 40000 請個「私人秘書」代勞

PS:我四月到東京,自己 book 到餐廳食飯,自我感覺良好

Ivan Tong (普通卡會員)
於2019年05月22日 12:20 PM發表

我上次試過打電話去問旅行簽證嗰啲,佢都解答得幾詳盡!我聽有啲人講幫你搞埋都得,but我冇試過

Joey (普通卡會員)
於2019年05月22日 03:46 PM發表
Happy2323於2019年05月21日 08:32 PM發表

打去cut卡

aurabattler (無卡會員)
於2019年05月22日 03:50 PM發表

視乎情況啦,如果你已經有個目標,比如話聽日訂某餐廳食飯,的確係自己訂好過。但有時例如母親節唔記得左訂位,臨時臨急間間都爆,與其自己逐間打去問下有無位,就不如講低要求俾佢幫你訂。訂左一次之後佢會記錄,下次再訂佢會知你要求。至於旅行訂房,一來FHR 係必定要跟佢訂,但除左FHR,有時佢都會平過哂所有網站。好似上個月去長沙,佢幫我訂左Sheraton,價錢平過哂所有比價網站。多個選擇,多個靈活性啫。

Wilson Chan (普通卡會員)
於2019年05月23日 11:04 AM發表

試過BOOK巴黎餐廳,自己打去無位,但AE打就有位,好正。

於2019年05月23日 12:33 PM發表

如果有一張免年費的卡可以:
- 酒店有升級優惠,又平過哂所有比價網站,又一條龍訂酒店餐廳安排行程;
- 臨時臨急訂到本地/外國餐廳,自己訂話冇位 card centre 訂就有;
- 半夜急起上黎搵佢搵師傅救命
我會覺得真心唔錯,好正。

But AE, "they are well paid for it", 酒店升級和優惠價可說是給你年費的 rebate

於2019年05月23日 01:19 PM發表
c14101於2019年05月23日 12:33 PM發表

如果有一張免年費的卡可以:
- 酒店有升級優惠,又平過哂所有比價網站,又一條龍訂酒店餐廳安排行程;
- 臨時臨急訂到本地/外國餐廳,自己訂話冇位 card centre 訂就有;
- 半夜急起上黎搵佢搵師傅救命
我會覺得真心唔錯,好正。

But AE, "they are well paid for it", 酒店升級和優惠價可說是給你年費的 rebate

免費午餐人人想,除非發卡既係馬會啦。

java2 (金卡會員)
於2019年05月23日 05:26 PM發表

Joey於2019年05月22日 03:46 PM發表

打去cut卡

要求免年費肯定做唔到.smiley

narvel (無卡會員)
於2019年05月27日 09:10 AM發表
c14101於2019年05月21日 08:47 PM發表

訂下餐廳、酒店、租車、送花、代購之類,自己有時間有 internet 都做到果 d.

請問除咗原本嘅消費,其他服務係咪免費?譬如話訂花或者代購,買花買嘢錢當然自己畀,咁送花或者代購呢項服務係咪免費?之前見師兄話用黑卡去book嘢或者提出各項要求,全部都係要額外收費嘅,唔知白金卡係乜嘢情況。

於2019年05月27日 10:13 AM發表

narvel於2019年05月27日 09:10 AM發表

請問除咗原本嘅消費,其他服務係咪免費?譬如話訂花或者代購,買花買嘢錢當然自己畀,咁送花或者代購呢項服務係咪免費?之前見師兄話用黑卡去book嘢或者提出各項要求,全部都係要額外收費嘅,唔知白金卡係乜嘢情況。

全部都係要自己出錢架啦,白金卡黑卡一樣。
以前排隊買演唱會飛時代,難道 AE 會要自己職員去幫你排隊買?咪係幫你請人瞓街去買。
送花/代購也一樣,AE 唔收你手續費但花店/代購自然係加了人工錢
去死海執泥,有錢(及有門路)請個跑腿做就會做到;私人飛機飛個朋友返香港,你肯畀錢的話上網 book 就 book 到

Cheeson (無卡會員)
於2019年05月29日 01:20 AM發表

除咗訂酒店,我未打過去做其他嘢

於2019年05月29日 09:37 AM發表

narvel於2019年05月27日 09:10 AM發表

c14101於2019年05月27日 10:13 AM發表

全部都係要自己出錢架啦,白金卡黑卡一樣。
以前排隊買演唱會飛時代,難道 AE 會要自己職員去幫你排隊買?咪係幫你請人瞓街去買。
送花/代購也一樣,AE 唔收你手續費但花店/代購自然係加了人工錢
去死海執泥,有錢(及有門路)請個跑腿做就會做到;私人飛機飛個朋友返香港,你肯畀錢的話上網 book 就 book 到

如果唔係由AE提供既旅遊/門券訂購,理論上佢會收你$500。
From AE...
門票兌換及不涉及佣金之旅遊安排需繳付手續費HK$500。禮賓服務之手續費將不時作出調整。因應不同旅遊安排的性質,或需繳付額外產生之費用。如欲了解詳情,請聯絡我們的旅遊服務團隊。

而至於其他特別野,我只有白金卡,冇個人專員。白金專員其實都係找出面公司幫手,之後會報價問你係咪做。

發表回覆
發表回覆