銀行過多出入會否出現戶口凍結問題

收藏 已收藏
會員主題
Ivan Tong ( 普通卡會員 )
於2019年05月15日 03:47 PM發表

我啱啱上網睇新聞見到有人因為戶口出入太多比銀行凍結,突然喺度諗依家其實刷積分方法咁多,同埋我成日幫人用信用卡買嘢人哋俾返錢我,每個月出入數都有差唔多七八萬左右!其實咁樣會唔會容易俾人凍結?

moremiles (普通卡會員)
於2019年05月15日 03:59 PM發表

戶口現鈔交易出入大多,都會凍結,作非個人用途都有機會,儘量避免用死同一間

丹尼爾 (黑卡會員)
於2019年05月15日 04:05 PM發表

會 好多人就係咁做而俾人cut ac

WWWilson (普通卡會員)
於2019年05月15日 04:17 PM發表
Ivan Tong於2019年05月15日 03:47 PM發表

我啱啱上網睇新聞見到有人因為戶口出入太多比銀行凍結,突然喺度諗依家其實刷積分方法咁多,同埋我成日幫人用信用卡買嘢人哋俾返錢我,每個月出入數都有差唔多七八萬左右!其實咁樣會唔會容易俾人凍結?

如果你儲齊一次過入, 應該無咩事 (我唔入錢, 又點有錢找卡數?)

但頻繁交易就可能會有銀行職員打黎了解...

Ivan Tong (普通卡會員)
於2019年05月15日 04:17 PM發表
丹尼爾於2019年05月15日 04:05 PM發表

會 好多人就係咁做而俾人cut ac

六萬應該唔會好誇張啫!🤭🤭🤭計埋我本身人工,實際上應該40,000左右

traveltravel (普通卡會員)
於2019年05月15日 04:48 PM發表
Ivan Tong於2019年05月15日 03:47 PM發表

V7 (金卡會員)
於2019年05月15日 07:21 PM發表

好視乎金額同counterparty...

以太 (金卡會員)
於2019年05月15日 07:24 PM發表

++++++++++++++++++++++

個個月都咁的話會

Joe Chan (金卡會員)
於2019年05月15日 07:31 PM發表

有人會打嚟問資金來源 連續幾個月都解釋得到 之後就唔會再問 解釋唔到輕質凍結account 叫你一個月內自己cut account 重質好似華為太子女咁 轉交官府查辦

Kit Kwok (普通卡會員)
於2019年05月15日 07:56 PM發表

照常理諗睇吓你碌卡交易會唔會有可疑囉⋯ 次數地點金額 比人覺得唔係自用可能驚你用個人戶口當生意戶口 咁就有問題啦 你咪分幾張唔同銀行既卡囉⋯

smoky (普通卡會員)
於2019年05月15日 07:59 PM發表

大家每月一個戶口會入幾錢度呢?

R.LAU (普通卡會員)
於2019年05月15日 09:27 PM發表

你情況係入錢個人存款戶口再找卡數,戶口出入太多,有風險被停。為何不直接入數到信用卡戶口。入數信用卡戶口算係某種洗錢方法?

moremiles (普通卡會員)
於2019年05月15日 09:30 PM發表
R.LAU於2019年05月15日 09:27 PM發表

你情況係入錢個人存款戶口再找卡數,戶口出入太多,有風險被停。為何不直接入數到信用卡戶口。入數信用卡戶口算係某種洗錢方法?

這樣都收到銀行電話,要求解釋一下為何有這麼多現金

w__w (金卡會員)
於2019年05月15日 10:01 PM發表

個人戶口用作商業用途,恆x Check得好嚴

於2019年05月16日 12:25 AM發表
smoky於2019年05月15日 07:59 PM發表

大家每月一個戶口會入幾錢度呢?

存入60000-80000,支出50000-60000

Alipay萬歲 (普通卡會員)
於2019年05月16日 01:53 AM發表

6位數分散係唔同戶口, 幾實都驚驚地

traveltravel (普通卡會員)
於2019年05月16日 07:46 AM發表

V7於2019年05月15日 07:21 PM發表

好視乎金額同counterparty...

樓主咁既金額基本上都會被問

Joey (普通卡會員)
於2019年05月16日 04:17 PM發表

hsbx 之前打過黎問,答佢打完麻雀,贏咗錢入返落戶口(戶口單一個月出入共有低6位數),hsbx 之後未有任何行動!

yoyo2 (金卡會員)
於2019年05月16日 04:23 PM發表

基本上, 超過收入太多, 都會引起銀行懷疑.  自己睇路.銀行一BAN 你, 以後都唔駛用果間銀行服務.

yoyo2 (金卡會員)
於2019年05月16日 04:24 PM發表

太多現金出入, 亦係死罪之一.

於2019年05月16日 05:09 PM發表

睇完大家既銀碼,我都係盡快去開多幾個戶口好d😅😅

於2019年05月16日 05:24 PM發表
smoky於2019年05月16日 05:09 PM發表

師兄每個月出幾多

於2019年05月16日 07:09 PM發表
smoky於2019年05月16日 05:09 PM發表

Ivan Tong於2019年05月16日 05:24 PM發表

師兄每個月出幾多

十幾萬入晒一個戶口。咁入完我其他戶口後,再轉返落我主力既戶口(已經係同名),會唔會都出事嫁?因為要找卡數.......

SiiiiN (無卡會員)
於2019年05月16日 08:32 PM發表

同名戶口轉帳相對安全, 大額現金存款就比較嚴

個人習慣會入現金去股票行戶口, 再提現去銀行

於2019年05月16日 09:12 PM發表

BTW,到時銀行問開戶理由,應該點答好呢?🤔

Joey (普通卡會員)
於2019年05月16日 09:45 PM發表
smoky於2019年05月16日 09:12 PM發表

BTW,到時銀行問開戶理由,應該點答好呢?🤔

Saving