信用咭被盜用 !

收藏 已收藏
會員主題
ultraman333 ( 金卡會員 )
於2019年05月15日 01:31 AM發表

啱啱收到東亞短訊話要打電話確認交易,起初重以為係呃人短訊想唔覆,但諗諗吓都係唔放心,打上信用咭熱線 check 吓,點知真係比人盜用,兩單網上簽賬,簽咗幾百歐羅,用咗咭 30 幾年,第一次比人盜用,而家用咭真係有 D 危險 !

Alipay萬歲 (普通卡會員)
於2019年05月15日 01:59 AM發表

定時cut 卡保平安?

Kit Kwok (普通卡會員)
於2019年05月15日 07:18 AM發表

上網簽賬集中用一張

wudela (普通卡會員)
於2019年05月15日 10:12 AM發表

以後唔好再用信用卡了,用oepay master card

jokelib (白金卡會員)
於2019年05月15日 10:24 AM發表

快啲取消晒所有 BEA 卡, 太恐怖了.

Joey (普通卡會員)
於2019年05月15日 10:33 AM發表

去報失,再出新卡號,再唔放心先cut

ultraman333 (金卡會員)
於2019年05月15日 10:42 AM發表

一向都好少網上消費,可能咁銀行先覺得可疑要求確認,但係張咭重喺我銀包冇唔見過,咁都比人盜用,其實都幾恐怖,今次就話好彩我喺香港收到短訊,如果係 4 月咁啱我過咗加拿大兩個禮拜時發生,都唔知點算!

traveltravel (普通卡會員)
於2019年05月15日 11:08 AM發表
ultraman333於2019年05月15日 10:42 AM發表

一向都好少網上消費,可能咁銀行先覺得可疑要求確認,但係張咭重喺我銀包冇唔見過,咁都比人盜用,其實都幾恐怖,今次就話好彩我喺香港收到短訊,如果係 4 月咁啱我過咗加拿大兩個禮拜時發生,都唔知點算!

張卡簽乜多?

於2019年05月15日 11:20 AM發表
ultraman333於2019年05月15日 10:42 AM發表

traveltravel於2019年05月15日 11:08 AM發表

張卡簽乜多?

自己 check 過呢張咭近幾個月嘅消費,都係正常消費冇乜特別古怪。

禹聖 (無卡會員)
於2019年05月15日 11:22 AM發表

開通手機嘅IDD通話短訊漫遊服務,日後去到邊都收到短訊啦。

於2019年05月15日 11:23 AM發表
禹聖於2019年05月15日 11:22 AM發表

多數都會直接換外地電話咭用,唔知你呢個方法得唔得 ?

ctcmilk (普通卡會員)
於2019年05月15日 11:48 AM發表

地球很危險,你快點回火星吧

Kit Kwok (普通卡會員)
於2019年05月15日 11:51 AM發表

基本上網購只要有卡號安全碼同到期日就得⋯就算你去鋪頭簽都可能已經中招 大不了咪換卡

moremiles (普通卡會員)
於2019年05月15日 12:09 PM發表

被盜可以因為 商舖的電腦被入侵;櫃員機被做手腳;網購時電腦已中毒;店員刻意將卡資料記錄作非法用途;造卡/郵遞過程中已經被盜; ..., 所以銀行久吾久會SMS/Call客戶確認一下,但往往令客人更驚,唔敢用

自己好耐之前早上10:00都收到Citibank的電話,話深夜時有幾筆美國交易,懷疑被盜,職員表示已阻截有關交易,客人唔需要負責有關款項

RoyL (無卡會員)
於2019年05月15日 12:44 PM發表

ultraman333於2019年05月15日 11:23 AM發表

用WIFI蛋, 或者多帶一部電話揷數據卡並共享, 你部電話仍然用番原來張卡, 同一時間可收SMS, 又可分享另一部電話的數據.

於2019年05月15日 12:46 PM發表

對, 我估樓主簽實體卡時中招

於2019年05月15日 01:59 PM發表

ultraman333於2019年05月15日 11:23 AM發表

RoyL於2019年05月15日 12:44 PM發表

用WIFI蛋, 或者多帶一部電話揷數據卡並共享, 你部電話仍然用番原來張卡, 同一時間可收SMS, 又可分享另一部電話的數據.

可以一試,唔該哂你的提供 !

Moon Moon (普通卡會員)
於2019年05月15日 10:55 PM發表
moremiles於2019年05月15日 12:09 PM發表

被盜可以因為 商舖的電腦被入侵;櫃員機被做手腳;網購時電腦已中毒;店員刻意將卡資料記錄作非法用途;造卡/郵遞過程中已經被盜; ..., 所以銀行久吾久會SMS/Call客戶確認一下,但往往令客人更驚,唔敢用

自己好耐之前早上10:00都收到Citibank的電話,話深夜時有幾筆美國交易,懷疑被盜,職員表示已阻截有關交易,客人唔需要負責有關款項

幾年前早上起身返工,收到Citi SMS話已阻截網上可疑海外交易,叫我致電信用卡熱線,後來我打上去話無網上購物,即時取消該信用卡,出過一張全新號碼的信用卡給我,記得話3日內用掛號方式收。

另一次收到東亞來電,話我張信用卡號碼懷疑被人盜用,主動換過全新信用卡號碼給我,但當時我無發現被人盜用過。

Michael Tsang (普通卡會員)
於2019年05月16日 10:02 AM發表

我之前去旅行,用手機app買咗3歐巴士車票都收到短訊叫我打去確認。

我用嘅手機係雙卡機,同時入張香港卡同張本地卡。

以太 (金卡會員)
於2019年05月16日 11:21 AM發表

有冇懷疑過邊 d 商戶令你出事?

通常都係網上訂酒店 / 飛機出問題, 你個 case 有冇呢類簽賬?

Hawking (金卡會員)
於2019年05月16日 12:09 PM發表
以太於2019年05月16日 11:21 AM發表

通常都係網上訂酒店 / 飛機出問題, 你個 case 有冇呢類簽賬?

I have the same question.

於2019年05月16日 12:27 PM發表

我出事嘅係 flyerworld 但其實舊年開始,東亞大部份推廣都冇預 flyerworld,本地同海外我都越嚟越少用呢張咭,另外我呢 D 老人家一向都唔識網購,最近用過嘅都係 D 大集團同大公司多,真係諗唔到係邊出事 ?

ham999 (普通卡會員)
於2019年05月16日 02:28 PM發表

ultraman333於2019年05月16日 12:27 PM發表

我出事嘅係 flyerworld 但其實舊年開始,東亞大部份推廣都冇預 flyerworld,本地同海外我都越嚟越少用呢張咭,另外我呢 D 老人家一向都唔識網購,最近用過嘅都係 D 大集團同大公司多,真係諗唔到係邊出事 ?

如果冇網上消費,可能性就好似moremile師兄總結甘,就算係大公司名牌子都有機會出事,特別係旅行社、飛機、酒店個d system其實都時不時俾人Hack左,就算文華甘高級,幾年前一樣爆被人Hack左,好多人因此要換信用卡,另一個可能就係有人手腳唔乾淨用儀器側錄,或者記低左d 卡資料,香港應該少d, 但唔一定話完全冇機會發生,因爲甘,所以我去泰國旅行唔敢用信用卡。

於2019年05月16日 03:42 PM發表

ultraman333於2019年05月16日 12:27 PM發表

ham999於2019年05月16日 02:28 PM發表

如果冇網上消費,可能性就好似moremile師兄總結甘,就算係大公司名牌子都有機會出事,特別係旅行社、飛機、酒店個d system其實都時不時俾人Hack左,就算文華甘高級,幾年前一樣爆被人Hack左,好多人因此要換信用卡,另一個可能就係有人手腳唔乾淨用儀器側錄,或者記低左d 卡資料,香港應該少d, 但唔一定話完全冇機會發生,因爲甘,所以我去泰國旅行唔敢用信用卡。

特然間記起舊年國泰出事,我同老婆兩個都有份中招,我又用過呢張咭上佢個網買機票,唔知關唔關事?

於2019年05月16日 03:51 PM發表

好大可能

於2019年05月16日 03:52 PM發表
ctcmilk於2019年05月15日 11:48 AM發表

地球很危險,你快點回火星吧

其實我講件事出嚟都係想大家交流吓,睇吓有冇方法避免做下一個受害者,你冇興趣睇可以唔答,但講 D 咁嘅嘢,又有乜意思呢!

發表回覆