究竟轉數快可以找邊間銀行卡數

收藏 已收藏
會員主題
ncyaa ( 普通卡會員 )
於2019年05月03日 10:22 PM發表

我一向所有信用卡都會用銀行自動轉賬找數,以免太多卡找漏咗。但有啲卡如果太耐唔用,自動轉賬個授權會自動失效,咁就容易奶嘢。

我有一張交銀雙幣銀聯,人仔卡數以前都係用恆生人仔戶口自動轉賬。不過近兩年都無返過大陸,自然無碌過人民幣數。最近貪得意走去京東用人民幣買嘢,條數今日到期,但我今日心血來潮上恆生e-banking發現原來自動轉賬個授權已經過咗期,咁唯有試下可唔可以用轉數快找數(恆生個轉數快唔一定要用電話/電郵/FPS ID,仲可以好傳統咁直接輸入戶口號碼,而且仲可以揀戶口種類為「信用卡」,咁我諗住OK啦,點知撳完reject咗。

最後我用人仔e-cheque找數(一早開通咗但從未試過用),但因為過咗五點半,局住死死地氣打上交中心報案叫佢waive late charge。

咁我想問大家其實係唔係有FPS找卡數呢樣嘢?如果有,邊間銀行接受?

traveltravel (普通卡會員)
於2019年05月03日 10:49 PM發表

點解會reject? 恒生係交到架喎

ncyaa (普通卡會員)
於2019年05月03日 10:53 PM發表
traveltravel於2019年05月03日 10:49 PM發表

點解會reject? 恒生係交到架喎

應該唔係畀錢嘅一方問題,可能係交行彈返轉頭。

moremiles (普通卡會員)
於2019年05月04日 11:18 AM發表

原來AUTOPAY 無用會自動失效,N年前的中學學費AUTOPAY仲見到有效,你有沒有收到恆生信件通知已被取消?

ncyaa (普通卡會員)
於2019年05月04日 12:36 PM發表
moremiles於2019年05月04日 11:18 AM發表

原來AUTOPAY 無用會自動失效,N年前的中學學費AUTOPAY仲見到有效,你有沒有收到恆生信件通知已被取消?

無信,真係全自動失效,之前都試過了。仲要我上個月上網check過仲有效,咁啱要找數嘅時候就失效,真係吹漲。

發表回覆
發表回覆