喺澳洲拍銀聯卡不需事先向收銀員說

收藏 已收藏
會員主題
ncyaa ( 普通卡會員 )
於2019年04月24日 10:14 AM發表

這幾天喺澳洲發現不少商店(包括Coles,Nando’s)都收銀聯,而且我用apple pay拍卡不需特別講明係銀聯,部機會自動detect到,而且碌咗三、四次都成功,唔知點解香港咁多人用銀聯,但啲機咁廢次次都要講到明,仲要經常碌唔到。

順帶一提,用建行mastercard apple pay碌過幾次,有時成功有時失敗,失敗咗用同一部機碌東亞master又無問題,真奇怪。

yykk (普通卡會員)
於2019年04月24日 10:25 AM發表

apple pay香港都唔洗講

銀聯閃付 碌卡就要

hkicarus (金卡會員)
於2019年04月24日 11:32 AM發表
yykk於2019年04月24日 10:25 AM發表

apple pay香港都唔洗講

銀聯閃付 碌卡就要

如果係 Apple Pay 銀聯都一樣要講

翠華、惠康同 OK 部機都係按唔同掣

左輪右里 (普通卡會員)
於2019年04月24日 11:35 AM發表

需唔需要同收銀講你係用咩咭, 其實係睇個  pos 既設計

同咩國家用, 咩咭, 咩手機完全無關

理論上頭幾個數字就知你係咩network, pos 設計得好既就會自動幫你處理

而有時亦未必關 pos 事, 可以涉及優惠要人手操作所以要問清楚你乜咭

例如pizza hut 同無印良品會問埋你邊間銀行

cardholder (普通卡會員)
於2019年04月24日 03:13 PM發表

收得銀聯嘅外國商戶,一般都唔使刻意同佢講銀聯卡

自己經驗係去到外國直接同收銀講 pay by contactless,拍張銀聯卡落去係成功過到數(當然已知間商戶接受銀聯)

反而係香港就一定要同收銀強調係銀聯卡

karlc (無卡會員)
於2019年04月24日 04:02 PM發表

大陸有發行雙標卡 (銀聯+V/M/AMEX/JCB)

如果只靠IIN(BIN開頭6位)去過機, 咁個客就無得選擇用邊一個網絡交易

sunhoo (金卡會員)
於2019年04月24日 05:33 PM發表
karlc於2019年04月24日 04:02 PM發表

如果只靠IIN(BIN開頭6位)去過機, 咁個客就無得選擇用邊一個網絡交易

無錯。香港嘅卡機咁設計,係俾翻顧客自由選擇行邊個網絡嘅權利

VMAE (普通卡會員)
於2019年04月24日 05:53 PM發表

sunhoo於2019年04月24日 05:33 PM發表

其實雙通道咭離開左大陸就要行返v/m/jcb/Amex

這是國際發卡組織嘅規則黎嘅 不過規則呢家野係大陸就...

係m記未收銀聯之前 係機場m記見有大陸人碌雙通道咭行左VISA係度嘈

sunhoo (金卡會員)
於2019年04月24日 05:57 PM發表

sunhoo於2019年04月24日 05:33 PM發表

VMAE於2019年04月24日 05:53 PM發表

其實雙通道咭離開左大陸就要行返v/m/jcb/Amex

這是國際發卡組織嘅規則黎嘅 不過規則呢家野係大陸就...

係m記未收銀聯之前 係機場m記見有大陸人碌雙通道咭行左VISA係度嘈

唔係喔,有D商戶對雙標卡強制行銀聯,東歐見得最多

發表回覆
發表回覆