俾內地建行存鈔機食左1000蚊人仔

收藏 已收藏
會員主題
hohomeiar ( 無卡會員 )
於2019年04月12日 03:06 PM發表

純上黎呻

啱先個禮拜六係建行羅湖ATM入錢,

我明明入41張CNY100,1張CNY50,佢退左3張CNY100,總數應該係CNY3850

但部機竟然show得CNY2850

但佢無得取消交易,只有"繼續入錢"或者"確認金額",咁跟住超時交易,佢就當左確認

跟住我就打上去hotline,佢同我做左紀錄,話要2-5個工作天核對

然後啱先有人打黎話佢地好仔細咁核對過,話數目正確,最終都係無左CNY1000

我入錢之前都會數一次,然後入信封,跟住係信封寫好數目,所以無可能會錯

建行櫃台又無現金交易既,一定要用ATM,又無得取消交易退返D錢出黎

(或者有人知邊間分行可以做現金櫃台,麻煩分享下)

所以真係俾佢食左真係口同鼻拗

即時覺得係D錢係大陸真係好無保障

唉,無啦啦無左CNY1000,跌左都無咁嬲,咁樣食左同俾人呃無分別

hohomeiar (無卡會員)
於2019年04月16日 11:05 AM發表

剛上百度搜"建行 吞錢",才發覺這是多麼司空見慣的一件事啊

而且不止存錢會吞,提款也會吞,

看來錢存進去就別想全數拿回來wink

其他銀行也是常態,但看到工行有人有退回來的經驗

於2019年04月16日 11:07 AM發表
sunhoo於2019年04月16日 07:56 AM發表

我在深圳中行ATM被食過錢,打上中行投訴佢地話人手清機之後如證實有差額會存入我戶口,過左幾日真係見到呢筆錢入左戶口……就樓主現時情況,可以向深圳銀行業消費者權益保護促進會投訴,我投訴過其他case,確實解決到問題。

hohomeiar於2019年04月16日 10:22 AM發表

多謝建議。此post中最實用回覆

Kit Kwok於2019年04月16日 10:51 AM發表

你開post第一句就話淨係呻下。。。點知又要分辦回覆係咪實用。即係其實想要人建議姐。。。真係男人心海底針

吓!呻就要閂埋耳仔,唔聽建議架啦

咁事實係真係實用wor

lainm (普通卡會員)
於2019年04月16日 12:41 PM發表
UGL5000萬於2019年04月12日 09:06 PM發表

慘 香港一樣黑,只係你遇唔遇到

maychanpig於2019年04月13日 12:50 PM發表

暫時香港銀行/金管局都仲信得過既

中國化多兩年就唔知啦

lainm於2019年04月15日 03:41 AM發表

中國化?中國化就go cashless啦~入現金是假的中國化。

Kit Kwok於2019年04月15日 06:54 AM發表

Cashless咪又係因為假鈔滿天飛囉 呢d咪中國化

lainm於2019年04月15日 09:25 AM發表

係呀,美國、歐洲普及信用卡支付cashless都係因為假鈔假鈔滿天飛囉~

maychanpig於2019年04月16日 09:11 AM發表

美國、歐洲現金普及程度仍然很高

Cashless 係為方便, 不是為防止假鈔問題

中國假鈔問題比美國, 歐洲嚴重7-8倍

用中國同先進國家比較, 只顯得中國使加落後

面對現實吧, 不要令中國人丟臉

我反而覺得某些香港人(?其實我不確認系香港人?更不確定係人定pig。。)更丟臉。無知到美鈔假幣最多的事實都不清楚。

於2019年04月16日 12:46 PM發表
UGL5000萬於2019年04月12日 09:06 PM發表

maychanpig於2019年04月13日 12:50 PM發表

中國化多兩年就唔知啦

中國化?中國化就go cashless啦~入現金是假的中國化。

maychanpig於2019年04月16日 09:10 AM發表

錯了, 中國化係申訴無門

中國化係歪理當真理

中國化係所有野都係假, 只有騙子是真的

如果入現金是假的中國化

咁中國的入錢機都是假的

切切實實地體現左中國化

申訴有門無門越辯越清楚。
本帖就有很多師兄/姐在幫樓主想辦法,找對「申訴部門」。如果你不在大陸生活,你未必會知道對應「香港金融管理局」和「消委會」的大陸監管銀行的機構和保障客戶權益的機構是誰。
反而最奇怪的是有些人自己不清楚如何申訴也不知道如何幫助樓主,只會post一些膠貼來宣泄情緒、來激化矛盾。這應該不是中國化,這是膠化,對於這裡某些人很常見~

於2019年04月16日 12:55 PM發表
hohomeiar於2019年04月16日 11:05 AM發表

除了銀行內部、以及深圳本地保障消費者的機構。你也可以嘗試找人民銀行、銀保監會的聯絡方式。他們在深圳都有分行和分局。至於怎麼聯絡?請嘗試google,再不行就百度。
另外也可以投訴到媒體、微博或(較高質素)網絡平台例如知乎。請不要輕信這裡一些膠人聲稱你去投訴就會被公安拉走這種可笑言論。中國的處理事情的方式是會叫的孩子有奶吃。如果你的投訴引起輿論的議論,國有銀行的領導會重視聲譽、然後大事化小、小事化了。不是所有的東西都是通過法律解決問題,在內地行政也是解決問題重要的方式之一。

於2019年04月16日 12:59 PM發表
hohomeiar於2019年04月16日 11:05 AM發表

一般來說內地銀行每個分行每天都要核對出納(我相信香港和其他國家也是)。即便收多了錢沒有造成銀行損失(俗稱「長錢」)櫃檯員工也是要被罰款的。不會因為你1000元就私吞。建行是國有銀行,效率比較低下。一個申訴和跟進渠道不行就換一個。總之你鬧的越兇,事情越可能快速有效解決。

於2019年04月16日 01:03 PM發表

另外提示一下需要在大陸管理銀行戶口的香港朋友,如果是禁錢,我記得早幾年央行有實施一個policy,應該每一台銀行ATM現在都可以列印出你提款的每張紙鈔的「冠字號」做record。如果你的紙鈔懷疑是假幣,請保留冠字號收據向該銀行和央行申訴。

hk235m (金卡會員)
於2019年04月16日 01:14 PM發表
lainm於2019年04月16日 01:03 PM發表

另外提示一下需要在大陸管理銀行戶口的香港朋友,如果是禁錢,我記得早幾年央行有實施一個policy,應該每一台銀行ATM現在都可以列印出你提款的每張紙鈔的「冠字號」做record。如果你的紙鈔懷疑是假幣,請保留冠字號收據向該銀行和央行申訴。

若果要draw錢,盡量只好用剩提款機,若果部機有存款功能就最好拎收據,因為存款後張銀紙未必經銀行驗就再被提走

於2019年04月16日 01:26 PM發表

hk235m於2019年04月16日 01:14 PM發表

若果要draw錢,盡量只好用剩提款機,若果部機有存款功能就最好拎收據,因為存款後張銀紙未必經銀行驗就再被提走

CRS(Cash Recycling Service machine,存取機)監管都要求有冠字號記錄。如果別人存進假幣被你取走,理論上該分行會有存取冠字號記錄可以track。

另外,不少銀行和分行選擇關閉CRS存取循環功能,即取款是一個錢箱,存款是另一個錢箱,不可能取到別人存進去的錢。

CRS取到假幣是很嚴重的事情,請立即向該銀行、該網點和當地人民銀行申訴跟進。

於2019年04月16日 01:27 PM發表

央行深圳分行:

金融消费权益保护咨询投诉电话:0755-12363

http://shenzhen.pbc.gov.cn/

央行下設保護金融消費者權益部門【金融消费权益保护局】:

http://www.pbc.gov.cn/jingrxfqy/145720/index.html

相關法律規則文件【中国人民银行金融消费权益保护工作管理办法】:

http://www.pcac.org.cn/Upload/image/20180427/20180427144221_53638.pdf

hk235m (金卡會員)
於2019年04月16日 01:34 PM發表

lainm於2019年04月16日 01:26 PM發表

CRS(Cash Recycling Service machine,存取機)監管都要求有冠字號記錄。如果別人存進假幣被你取走,理論上該分行會有存取冠字號記錄可以track。

另外,不少銀行和分行選擇關閉CRS存取循環功能,即取款是一個錢箱,存款是另一個錢箱,不可能取到別人存進去的錢。

CRS取到假幣是很嚴重的事情,請立即向該銀行、該網點和當地人民銀行申訴跟進。

實際唔係,我試過用一部食嘔錢機食錢,入卡果下係講明無錢嘔,食完我錢後就話有錢嘔,我即時試下叫佢嘔,真係嘔返我入果堆錢出o黎。果部係工行機,國貿果邊,從此我唔盡量唔用呢d機嘔錢heart

Kit Kwok (普通卡會員)
於2019年04月16日 01:47 PM發表

hk235m於2019年04月16日 01:34 PM發表

實際唔係,我試過用一部食嘔錢機食錢,入卡果下係講明無錢嘔,食完我錢後就話有錢嘔,我即時試下叫佢嘔,真係嘔返我入果堆錢出o黎。果部係工行機,國貿果邊,從此我唔盡量唔用呢d機嘔錢heart

某地方最叻就係口講個套最係威係勢架啦⋯你睇下呢個post就知...

於2019年04月16日 03:15 PM發表

lainm 多謝你提供既資訊

於2019年04月16日 04:03 PM發表

我講過了,有兩種case:

1)銀行開循環功能:你會取到別人存入的鈔,但進出都會記錄冠字號

2)銀行關循環功能:你不會取到別人存入的鈔,鈔只從錢箱出。

講完。

於2019年04月16日 04:04 PM發表
hohomeiar於2019年04月16日 03:15 PM發表

lainm 多謝你提供既資訊

不用客氣。希望能真的幫到你解決問題。

於2019年04月16日 04:13 PM發表

Kit Kwok於2019年04月16日 01:47 PM發表

某地方最叻就係口講個套最係威係勢架啦⋯你睇下呢個post就知...

如果有空可以親身北上驗證下各大省市、各大分支行、每部CRS再出report。

叻過某地流行在家post貼。

講完。

於2019年04月16日 04:40 PM發表

咁講百度應該都好多人老屈作故仔 抹黑我國先進同有監管可申訴既金融系統 你番百度幫人啦 呢到討論區本來就唔係講大陸存鈔機

maychanpig (普通卡會員)
於2019年04月16日 05:56 PM發表

中國化多兩年就唔知啦

maychanpig於2019年04月16日 09:10 AM發表

中國化係歪理當真理

如果入現金是假的中國化

咁中國的入錢機都是假的

切切實實地體現左中國化

lainm於2019年04月16日 12:46 PM發表

本帖就有很多師兄/姐在幫樓主想辦法,找對「申訴部門」。如果你不在大陸生活,你未必會知道對應「香港金融管理局」和「消委會」的大陸監管銀行的機構和保障客戶權益的機構是誰。
反而最奇怪的是有些人自己不清楚如何申訴也不知道如何幫助樓主,只會post一些膠貼來宣泄情緒、來激化矛盾。這應該不是中國化,這是膠化,對於這裡某些人很常見~

唔知你有冇見過This is China.jpg

上訪都比人當罪犯, 幾多荒茂的事在中國發生真的見慣不怪

事實又點會係膠呢? 如果你認清事實又點會激化到矛盾呢

對, 這裡講事實的人很常見~反而在鄰國較少見

maychanpig (普通卡會員)
於2019年04月16日 05:57 PM發表

中國化多兩年就唔知啦

Kit Kwok於2019年04月15日 06:54 AM發表

Cashless咪又係因為假鈔滿天飛囉 呢d咪中國化

lainm於2019年04月15日 09:25 AM發表

係呀,美國、歐洲普及信用卡支付cashless都係因為假鈔假鈔滿天飛囉~

maychanpig於2019年04月16日 09:11 AM發表

美國、歐洲現金普及程度仍然很高

Cashless 係為方便, 不是為防止假鈔問題

中國假鈔問題比美國, 歐洲嚴重7-8倍

用中國同先進國家比較, 只顯得中國使加落後

面對現實吧, 不要令中國人丟臉

lainm於2019年04月16日 12:41 PM發表

我反而覺得某些香港人(?其實我不確認系香港人?更不確定係人定pig。。)更丟臉。無知到美鈔假幣最多的事實都不清楚。

其實好簡單

你問人去美國怕唔怕收到假銀紙

去中國怕唔怕收到假銀紙

你連人定pig都唔識分, 睇黎同你講都冇用

不過欣賞你翻牆黎留言都會轉返做正體字

所以我唔會出言侮辱你

moremiles (普通卡會員)
於2019年04月16日 06:14 PM發表

https://hk.news.appledaily.com/international/daily/article/20070315/6902685

中國電子支付的普及,可能因爲人民幣含菌量全球最高,多數人都唔想掂,怕有菌

sunhoo (金卡會員)
於2019年04月16日 06:15 PM發表

所以話,大陸人嘅post可以一律無視,一定係為阿爺嘅統治形象辯護。只有香港人先至客觀公正

於2019年04月16日 07:24 PM發表
sunhoo於2019年04月16日 06:15 PM發表

所以話,大陸人嘅post可以一律無視,一定係為阿爺嘅統治形象辯護。只有香港人先至客觀公正

其實樓主最慘😂 大家渣渣手做個朋友啦😜

於2019年04月16日 07:32 PM發表
sunhoo於2019年04月16日 06:15 PM發表

豈止公正客觀,簡直是皇諭御訓,容不得獨立思考和辯證challenge佢

於2019年04月16日 07:35 PM發表
moremiles於2019年04月16日 06:14 PM發表

https://hk.news.appledaily.com/international/daily/article/20070315/6902685

中國電子支付的普及,可能因爲人民幣含菌量全球最高,多數人都唔想掂,怕有菌

唔好再買iPhone或者三叔手機。中國產個嘢一定污糟有大把細菌會入你嘅腦。

於2019年04月16日 07:38 PM發表

中國化多兩年就唔知啦

中國化係歪理當真理

如果入現金是假的中國化

咁中國的入錢機都是假的

切切實實地體現左中國化

lainm於2019年04月16日 12:46 PM發表

maychanpig於2019年04月16日 05:56 PM發表

唔知你有冇見過This is China.jpg

上訪都比人當罪犯, 幾多荒茂的事在中國發生真的見慣不怪

事實又點會係膠呢? 如果你認清事實又點會激化到矛盾呢

對, 這裡講事實的人很常見~反而在鄰國較少見

可能你阿媽是鄰國生咗你。所以到目前為止看不到你講事實道理,全部都是膠貼+This is China.jpg

發表回覆
發表回覆