俾內地建行存鈔機食左1000蚊人仔

收藏 已收藏
會員主題
hohomeiar ( 無卡會員 )
於2019年04月12日 03:06 PM發表

純上黎呻

啱先個禮拜六係建行羅湖ATM入錢,

我明明入41張CNY100,1張CNY50,佢退左3張CNY100,總數應該係CNY3850

但部機竟然show得CNY2850

但佢無得取消交易,只有"繼續入錢"或者"確認金額",咁跟住超時交易,佢就當左確認

跟住我就打上去hotline,佢同我做左紀錄,話要2-5個工作天核對

然後啱先有人打黎話佢地好仔細咁核對過,話數目正確,最終都係無左CNY1000

我入錢之前都會數一次,然後入信封,跟住係信封寫好數目,所以無可能會錯

建行櫃台又無現金交易既,一定要用ATM,又無得取消交易退返D錢出黎

(或者有人知邊間分行可以做現金櫃台,麻煩分享下)

所以真係俾佢食左真係口同鼻拗

即時覺得係D錢係大陸真係好無保障

唉,無啦啦無左CNY1000,跌左都無咁嬲,咁樣食左同俾人呃無分別

逆流大叔 (普通卡會員)
於2019年04月12日 03:29 PM發表
hohomeiar於2019年04月12日 03:06 PM發表

純上黎呻

我明明入41張CNY100,1張CNY50,佢退左3張CNY100,總數應該係CNY3850

但佢無得取消交易,只有"繼續入錢"或者"確認金額",咁跟住超時交易,佢就當左確認

跟住我就打上去hotline,佢同我做左紀錄,話要2-5個工作天核對

然後啱先有人打黎話佢地好仔細咁核對過,話數目正確,最終都係無左CNY1000

我入錢之前都會數一次,然後入信封,跟住係信封寫好數目,所以無可能會錯

建行櫃台又無現金交易既,一定要用ATM,又無得取消交易退返D錢出黎

唉,無啦啦無左CNY1000,跌左都無咁嬲,咁樣食左同俾人呃無分別

RIP.... 點數係揾機佬人手開機點,這樣你懂吧

maychanpig (普通卡會員)
於2019年04月12日 04:00 PM發表

中國咩都有可能發生

報公安都冇用, $1000 當跌左啦

你投訴佢分分鐘比人反告轉頭

禁止發言 (普通卡會員)
於2019年04月12日 04:01 PM發表
hohomeiar於2019年04月12日 03:06 PM發表

純上黎呻

下次開住Cam先行去ATM係Cam同CCTV面前數錢之後先入,有片睇無得得走數

Hawking (金卡會員)
於2019年04月12日 06:27 PM發表

純上黎呻

Sorry to hear that.

Thank you for your info.  It makes me avoid the CCB in China.

w__w (金卡會員)
於2019年04月12日 06:36 PM發表

肯定有排追,記得羅戶口岸果間建行門口有兩部ATM入面有櫃檯?

hohomeiar (無卡會員)
於2019年04月12日 06:52 PM發表
w__w於2019年04月12日 06:36 PM發表

肯定有排追,記得羅戶口岸果間建行門口有兩部ATM入面有櫃檯?

仲邊有得追。 係呀,係個間

柏思 (普通卡會員)
於2019年04月12日 08:36 PM發表

sorry to hear that

有時係香港用入錢機都擔心數目唔岩,到時口同鼻嗌。估唔到真係會係國內發生先

UGL5000萬 (禁止發言)
於2019年04月12日 09:06 PM發表

慘 香港一樣黑,只係你遇唔遇到

檸樂 (普通卡會員)
於2019年04月13日 01:44 AM發表
UGL5000萬於2019年04月12日 09:06 PM發表

香港可以㩒取消,全部銀紙退返出嚟架喎

於2019年04月13日 12:50 PM發表
UGL5000萬於2019年04月12日 09:06 PM發表

暫時香港銀行/金管局都仲信得過既

中國化多兩年就唔知啦

Hawking (金卡會員)
於2019年04月13日 04:21 PM發表

檸樂於2019年04月13日 01:44 AM發表

香港可以㩒取消,全部銀紙退返出嚟架喎

Exactly!

wudela (普通卡會員)
於2019年04月14日 01:01 AM發表

試過大陸工行atm入錢都可以按取消,反而建行冇?

lainm (普通卡會員)
於2019年04月15日 03:41 AM發表

maychanpig於2019年04月13日 12:50 PM發表

中國化多兩年就唔知啦

中國化?中國化就go cashless啦~入現金是假的中國化。

Kit Kwok (普通卡會員)
於2019年04月15日 06:54 AM發表

maychanpig於2019年04月13日 12:50 PM發表

中國化多兩年就唔知啦

lainm於2019年04月15日 03:41 AM發表

中國化?中國化就go cashless啦~入現金是假的中國化。

Cashless咪又係因為假鈔滿天飛囉 呢d咪中國化

lainm (普通卡會員)
於2019年04月15日 09:25 AM發表

中國化多兩年就唔知啦

Kit Kwok於2019年04月15日 06:54 AM發表

係呀,美國、歐洲普及信用卡支付cashless都係因為假鈔假鈔滿天飛囉~

CY Cheng (無卡會員)
於2019年04月15日 09:34 AM發表

理論上你襟確定已經係咁先 確保咗交易準確無誤 出門恕不退換

於2019年04月15日 05:43 PM發表
CY Cheng於2019年04月15日 09:34 AM發表

理論上你襟確定已經係咁先 確保咗交易準確無誤 出門恕不退換

我都無噤

左輪右里 (普通卡會員)
於2019年04月15日 06:04 PM發表

畫面無得撳取消, 可否用 keypad  個取消制呢?

於2019年04月15日 06:12 PM發表
左輪右里於2019年04月15日 06:04 PM發表

畫面無得撳取消, 可否用 keypad  個取消制呢?

其實應該無,唯有真係避開唔用。。。

sunhoo (金卡會員)
於2019年04月16日 07:56 AM發表

我在深圳中行ATM被食過錢,打上中行投訴佢地話人手清機之後如證實有差額會存入我戶口,過左幾日真係見到呢筆錢入左戶口……就樓主現時情況,可以向深圳銀行業消費者權益保護促進會投訴,我投訴過其他case,確實解決到問題。

於2019年04月16日 09:10 AM發表

中國化多兩年就唔知啦

錯了, 中國化係申訴無門

中國化係歪理當真理

中國化係所有野都係假, 只有騙子是真的

如果入現金是假的中國化

咁中國的入錢機都是假的

切切實實地體現左中國化

於2019年04月16日 09:11 AM發表

中國化多兩年就唔知啦

Kit Kwok於2019年04月15日 06:54 AM發表

lainm於2019年04月15日 09:25 AM發表

係呀,美國、歐洲普及信用卡支付cashless都係因為假鈔假鈔滿天飛囉~

美國、歐洲現金普及程度仍然很高

Cashless 係為方便, 不是為防止假鈔問題

中國假鈔問題比美國, 歐洲嚴重7-8倍

用中國同先進國家比較, 只顯得中國使加落後

面對現實吧, 不要令中國人丟臉

於2019年04月16日 10:22 AM發表
sunhoo於2019年04月16日 07:56 AM發表

我在深圳中行ATM被食過錢,打上中行投訴佢地話人手清機之後如證實有差額會存入我戶口,過左幾日真係見到呢筆錢入左戶口……就樓主現時情況,可以向深圳銀行業消費者權益保護促進會投訴,我投訴過其他case,確實解決到問題。

多謝建議。此post中最實用回覆

於2019年04月16日 10:51 AM發表

hohomeiar於2019年04月16日 10:22 AM發表

多謝建議。此post中最實用回覆

你開post第一句就話淨係呻下。。。點知又要分辦回覆係咪實用。即係其實想要人建議姐。。。真係男人心海底針

Apple 0330 (無卡會員)
於2019年04月16日 11:05 AM發表

學到野,下次識點做heart

發表回覆
發表回覆