怎樣在agoda用apple pay?

收藏 已收藏
會員主題
波吉仔 ( 普通卡會員 )
於2019年04月09日 06:45 PM發表

搵到最平價格是在Trivago link 去agoda

想食埋HSBC 非接觸既5% discount,所以要用apple pay付款

但係好似agoda app先可以用apple pay, agoda網頁就唔得

請問有冇方法解決呢?

謝謝你

iamsteven1995 (普通卡會員)
於2019年04月09日 07:13 PM發表
波吉仔於2019年04月09日 06:45 PM發表

想食埋HSBC 非接觸既5% discount,所以要用apple pay付款

但係好似agoda app先可以用apple pay, agoda網頁就唔得

請問有冇方法解決呢?

謝謝你

Agoda Apple Pay 並非本地簽賬
無論如何都食唔到 Apple Pay 5%

Lux Traveller (無卡會員)
於2019年04月09日 10:53 PM發表

撘單一問,我用DBS MC 87折先訂後付一間日本酒店,我已選以港幣付款但出了日元銀碼,並註明將會收取等同¥56,992 之港幣,滙率以付款日為準。今天過數了,但Agoda 收咗我HK$4,204.37,比Master card 滙率+1.95手續費更差!知唔知道Agoda個rate 跟據甚麼來定?

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2019年04月09日 11:11 PM發表
Lux Traveller於2019年04月09日 10:53 PM發表

撘單一問,我用DBS MC 87折先訂後付一間日本酒店,我已選以港幣付款但出了日元銀碼,並註明將會收取等同¥56,992 之港幣,滙率以付款日為準。今天過數了,但Agoda 收咗我HK$4,204.37,比Master card 滙率+1.95手續費更差!知唔知道Agoda個rate 跟據甚麼來定?

早就有人用 Pay Later 蝕匯率,連消委會都講過

https://www.hongkongcard.com/forum/show/22562

https://www.hongkongcard.com//forum/show/22656

延遲付款,有得揀的話一定用目的地貨幣計價

to3802 (金卡會員)
於2019年04月10日 02:08 AM發表

「CHEAP.COM」 可以APPLE PAY,香港收單。frown

Joe Chan (金卡會員)
於2019年04月10日 09:58 AM發表
Lux Traveller於2019年04月09日 10:53 PM發表

匯豐vs 85折 https://www.agoda.com/zh-hk/hsbcvshk

下次book記得𢵧比當地貨幣 咁個匯率就會係經信用卡轉 唔會比人食匯價

Newplayer (金卡會員)
於2019年04月10日 10:01 AM發表
波吉仔於2019年04月09日 06:45 PM發表

請問有冇方法解決呢?

謝謝你

用 link 入 agoda 多數最平, 但只限 desktop 版.

不過好多時用 hotelcombxxx 入可以最平+再輸入優惠碼(多3-5%左右). 詳情自己 google

Newplayer (金卡會員)
於2019年04月10日 10:04 AM發表

Joe Chan於2019年04月10日 09:58 AM發表

匯豐vs 85折 https://www.agoda.com/zh-hk/hsbcvshk

下次book記得𢵧比當地貨幣 咁個匯率就會係經信用卡轉 唔會比人食匯價

呢 d 推廣呃唔識用既人, 見到85折以為全城最平. 其實本身就托左價先折.

Armen (金卡會員)
於2019年04月16日 12:13 AM發表

一般係根據國際匯率加4.5% spread

你可以pay later,咁即係可以refund

我建議你睇睇而家個價錢會唔會再平d,如果會,建議你cancel左佢重新book過

Kitty Lock (普通卡會員)
於2019年04月16日 12:49 AM發表

Joe Chan於2019年04月10日 09:58 AM發表

Newplayer於2019年04月10日 10:04 AM發表

呢 d 推廣呃唔識用既人, 見到85折以為全城最平. 其實本身就托左價先折.

唔係間間酒店都有85折, 最近我試過訂marriott品牌係冇折

發表回覆
發表回覆