交通銀行信用卡好難申請

收藏 已收藏
會員主題
R.LAU ( 普通卡會員 )
於2019年04月02日 10:59 PM發表

小弟最近申請交通銀行銀聯雙幣鑽石卡及VISA白金信用卡(https://www.hk.bankcomm.com/hk/shtml/hk/tw/2004980/2005005/2005035/2500459/2500843/list.shtml?channelId=2500843),由10月到3月共申請了三次,都失敗告終。執筆之時,發現交行網上資料,這兩張卡年薪要求從250000下降到150000了,迎新禮品的質量都大幅下降了,之前還有部榨汁機可選,冇晒吸引力了。

小弟年薪是略過25萬的,已附合申請要求,而信用卡表格的所需文件要求,固定收入人士要交一個月薪金記錄或近一年薪俸稅單其中一項,小弟交了最常用的銀行月結單和糧單,並交足了三個月紀錄,照計已遠遠附合要求。但每次去到最後,交行都來信要求交最近一年的薪俸稅單。到了這階段我都企左係度,問題係薪俸稅單唔係人人有。小弟因本身有兩名長者要照顧,稅局評稅後暫時未叫我交稅,自然就冇稅單。交行次次REJECT我,信件冇寫原因,估計都係冇稅單,真係有點強人所難。申請其他銀行信用卡都未要求交過稅單,我覺得佢地信稅單多過信銀行月結單。

到了這裡有點不吐不快,同埋我唔知各位師兄申請這兩張卡時係唔係都咁難。

逆流大叔 (普通卡會員)
於2019年04月02日 11:09 PM發表

公司會計每年咪有份報稅單比你對嘅? ! 問佢嗰張得唔得,就嚟又有喇。

大胃施華力腸 (普通卡會員)
於2019年04月02日 11:20 PM發表

會唔會攪錯左係報稅單而唔係交稅單?

c14101 (金卡會員)
於2019年04月02日 11:29 PM發表
R.LAU於2019年04月02日 10:59 PM發表

小弟最近申請交通銀行銀聯雙幣鑽石卡及VISA白金信用卡(https://www.hk.bankcomm.com/hk/shtml/hk/tw/2004980/2005005/2005035/2500459/2500843/list.shtml?channelId=2500843),由10月到3月共申請了三次,都失敗告終。執筆之時,發現交行網上資料,這兩張卡年薪要求從250000下降到150000了,迎新禮品的質量都大幅下降了,之前還有部榨汁機可選,冇晒吸引力了。

小弟年薪是略過25萬的,已附合申請要求,而信用卡表格的所需文件要求,固定收入人士要交一個月薪金記錄或近一年薪俸稅單其中一項,小弟交了最常用的銀行月結單和糧單,並交足了三個月紀錄,照計已遠遠附合要求。但每次去到最後,交行都來信要求交最近一年的薪俸稅單。到了這階段我都企左係度,問題係薪俸稅單唔係人人有。小弟因本身有兩名長者要照顧,稅局評稅後暫時未叫我交稅,自然就冇稅單。交行次次REJECT我,信件冇寫原因,估計都係冇稅單,真係有點強人所難。申請其他銀行信用卡都未要求交過稅單,我覺得佢地信稅單多過信銀行月結單。

到了這裡有點不吐不快,同埋我唔知各位師兄申請這兩張卡時係唔係都咁難。

咁點解你咁有興趣攞交行的卡?有什麼著數?

雖然我已有 3 張,但都好少用。

Rexxxxx (普通卡會員)
於2019年04月02日 11:36 PM發表
大胃施華力腸於2019年04月02日 11:20 PM發表

會唔會攪錯左係報稅單而唔係交稅單?

係囉,有啲人人工低都唔一定要交稅有稅單,但有做野嘅就一定有報稅(正常嚟講)

arar (普通卡會員)
於2019年04月03日 12:06 AM發表

呢兩張卡近幾年都係150k年薪要求,冇變過

利申:已放入雪櫃

R.LAU (普通卡會員)
於2019年04月03日 01:10 AM發表

年薪不是25萬,是15萬?可能真係我記錯。

但封信真係講要Income Tax Demand Note,即薪俸稅單。因評稅有顯示全年年薪。

申請卡無非得兩種用途,食迎新和當提款卡用。之前仲話有部榨汁機揀,而家冇了,不會申請了。當提款卡用,因我有交行戶口,但提款卡哩間銀行仲收年費。印象中依家剩得膠行,華僑永乞和小眾的提款卡仲收

PAUL WH (普通卡會員)
於2019年04月03日 07:29 AM發表
arar於2019年04月03日 12:06 AM發表

呢兩張卡近幾年都係150k年薪要求,冇變過

利申:已放入雪櫃

我是2012年6月申請的, 當年白金Visa的年薪要求是25萬, 我是用資產證明和銀行出糧記錄去申請的, 第一次申請就已經成功批核, 仲拎埋佢的迎新禮物(直立式風扇), 當年申請的心態是為了收藏每一間的信用卡, 所以好少碌.

c14101 (金卡會員)
於2019年04月03日 07:37 AM發表
R.LAU於2019年04月03日 01:10 AM發表

年薪不是25萬,是15萬?可能真係我記錯。

但封信真係講要Income Tax Demand Note,即薪俸稅單。因評稅有顯示全年年薪。

申請卡無非得兩種用途,食迎新和當提款卡用。之前仲話有部榨汁機揀,而家冇了,不會申請了。當提款卡用,因我有交行戶口,但提款卡哩間銀行仲收年費。印象中依家剩得膠行,華僑永乞和小眾的提款卡仲收

咁你又啱,我啲交行卡當提款卡用多。

第一張 Go Goal 印象中攞時都係 15 萬年薪,好快有,不過現在睇返已轉為學生卡。

你試下攞單一張其他 Visa 卡先,例如 mi、FWD,睇下好唔好啲。

traveltravel (普通卡會員)
於2019年04月03日 08:44 AM發表
逆流大叔於2019年04月02日 11:09 PM發表

公司會計每年咪有份報稅單比你對嘅? ! 問佢嗰張得唔得,就嚟又有喇。

係囉,我會直頭唔理,比個張佢算

L金木 (普通卡會員)
於2019年04月03日 10:42 AM發表
R.LAU於2019年04月02日 10:59 PM發表

好簡單 就算稅局不出張交稅的單都可以已書面形式要求稅局出張今年個人收入幾多的證明

你先去稅局熱線之後俾身份證號碼 職員會俾你 處理你所屬分區的電話 再打過去同寫信/fax 就可以收到郵寄的證明啦~

尼樣野系我之前為應對4000派錢有可能出現苛刻的條件調查而做的準備

希望可以幫到你啦~

UGL5000萬 (禁止發言)
於2019年04月03日 09:06 PM發表

有呼吸/阿豬阿狗都批,會唔會係樓主太樣衰,銀行為免影響自己聲譽而唔批

發表回覆
發表回覆