澳門歧視小額信用卡簽賬

收藏 已收藏
會員主題
Simon2012a ( 無卡會員 )
於2019年04月02日 10:32 AM發表

早前小弟因工作臨時到澳門一趟,看見細商戶對信用卡有最低簽賬求,普遍要MOP100-300才可使用信用卡。
唔係話信用卡機構唔容許商戶設最低消費或向消費者收手續費? 鉅記咀香園要200元, 來來新苗要100至150元。
相反澳門酒店, BUFFET, 美食廣場, 連鎖式商店(百佳, 萬寧, STARBUCK),港珠澳金巴,一元都可以碌,賺匯率變相免海外交易手續費。

Jackli (普通卡會員)
於2019年04月02日 10:40 AM發表

澳門有一個好強烈既理由,導致商戶唔想收卡。

就係唔收卡,你會俾港幣;收卡就變左澳門幣,加埋手續費,都幾甘下。

柏思 (普通卡會員)
於2019年04月02日 10:54 AM發表

不要話別人歧視你,香港都仲有好多商戶自設簽咭最低消費額喇,早排係海x城個bazaar要夠$400先比簽咭呀

Simon2012a (無卡會員)
於2019年04月02日 11:09 AM發表
柏思於2019年04月02日 10:54 AM發表

不要話別人歧視你,香港都仲有好多商戶自設簽咭最低消費額喇,早排係海x城個bazaar要夠$400先比簽咭呀

咁樣可以打去銀行及商戶總公司投訴

vyz (普通卡會員)
於2019年04月02日 11:09 AM發表

三大卡公司從來冇嚴打呢個問題

柏思 (普通卡會員)
於2019年04月02日 11:16 AM發表

Simon2012a於2019年04月02日 11:09 AM發表

請問鉅記咀香園怎樣回覆你?

逆流大叔 (普通卡會員)
於2019年04月02日 11:31 AM發表

我上次去澳門,前面有啲自由人比錢,唔知係咪漫遊訊號唔好定咩,攪左成分幾鐘至比到錢,可能係因為咁。

於2019年04月02日 11:40 AM發表

Simon2012a於2019年04月02日 11:09 AM發表

柏思於2019年04月02日 11:16 AM發表

我指係香港商戶

柏思 (普通卡會員)
於2019年04月02日 11:43 AM發表

柏思於2019年04月02日 11:16 AM發表

Simon2012a於2019年04月02日 11:40 AM發表

我指係香港商戶

以ching既理論,咁為何你又不向澳門商戶總公司投訴?

以太 (金卡會員)
於2019年04月02日 11:45 AM發表

香港好多酒樓 / 餐廳都有最低消費先俾碌卡既設定

Kit Kwok (普通卡會員)
於2019年04月02日 11:45 AM發表

我之前係旺角d game鋪都要話碌唔夠某一個數要收手續費喎⋯

traveltravel (普通卡會員)
於2019年04月02日 12:31 PM發表

賺匯率變相免海外交易手續費 <-- 乜抵咩? 我試過碌葡幣, 加埋手續費仲貴左

Joe Chan (金卡會員)
於2019年04月02日 12:32 PM發表
traveltravel於2019年04月02日 12:31 PM發表

賺匯率變相免海外交易手續費 <-- 乜抵咩? 我試過碌葡幣, 加埋手續費仲貴左

你下次可以試下碌銀聯

Wilson Chan (普通卡會員)
於2019年04月02日 03:59 PM發表
traveltravel於2019年04月02日 12:31 PM發表

咩野卡?我就算簽最「甘」既AE都仍然有SO喎

LC (無卡會員)
於2019年04月02日 04:15 PM發表

其實我做過testing 如下: 1. Visa/Master (BocHK n Citi) 澳門用,收1.95%手續費。on9之最 unless HSBC 賞世界 or other. 2. HK 大媽CUP-0%Fx fee for sure and almost 對 1:1.03 3. Amex-as unexpected almost 0% fx fee due to rate is 1:1.029xxxxx

VMAE (普通卡會員)
於2019年04月02日 06:15 PM發表

負評嘅人係咩心態?當呢個係膠post?

澳門的確好歧視信用卡小額消費

我試過去間葡國菜食左800幾蚊都唔比我碌 扮係咭機壞左 當我水魚 想我比港紙 我一路食佢部咭機一路印單 壞係邊?我最後拎張無手續費係提款咭過對面街撳左900葡紙出黎 佢見我比葡紙 塊面黑過媒炭屎

c14101 (金卡會員)
於2019年04月02日 06:35 PM發表

1. 銀聯就無外幣手續費啦 (HSBC HSB 發的卡除外)

2. DBS 澳門幣簽賬唔收外幣手費用

https://www.hongkongcard.com/forum/show/26037

c14101 (金卡會員)
於2019年04月02日 06:56 PM發表
LC於2019年04月02日 04:15 PM發表

其實我做過testing 如下: 1. Visa/Master (BocHK n Citi) 澳門用,收1.95%手續費。on9之最 unless HSBC 賞世界 or other. 2. HK 大媽CUP-0%Fx fee for sure and almost 對 1:1.03 3. Amex-as unexpected almost 0% fx fee due to rate is 1:1.029xxxxx

你的 AE 卡是正牌 AE 還是 DBS Black?

LC (無卡會員)
於2019年04月02日 07:48 PM發表

我試過細頭, CXE 同 BCE 都係咁。 For example , 簽$1030mop = HKD $1001

Evan Wong (無卡會員)
於2019年04月02日 09:10 PM發表
Simon2012a於2019年04月02日 10:32 AM發表

早前小弟因工作臨時到澳門一趟,看見細商戶對信用卡有最低簽賬求,普遍要MOP100-300才可使用信用卡。
唔係話信用卡機構唔容許商戶設最低消費或向消費者收手續費? 鉅記咀香園要200元, 來來新苗要100至150元。
相反澳門酒店, BUFFET, 美食廣場, 連鎖式商店(百佳, 萬寧, STARBUCK),港珠澳金巴,一元都可以碌,賺匯率變相免海外交易手續費。

新苗改左政策,幾多都可以簽。你x下啲姐仔就得,不過我係用澳門出嘅卡。

Evan Wong (無卡會員)
於2019年04月02日 09:11 PM發表
VMAE於2019年04月02日 06:15 PM發表

我試過去間葡國菜食左800幾蚊都唔比我碌 扮係咭機壞左 當我水魚 想我比港紙 我一路食佢部咭機一路印單 壞係邊?我最後拎張無手續費係提款咭過對面街撳左900葡紙出黎 佢見我比葡紙 塊面黑過媒炭屎

比港幤咪賺多你20幾,如果ATM收手續費冇咩大分別

kcl0203 (無卡會員)
於2019年04月02日 11:19 PM發表

c14101於2019年04月02日 06:56 PM發表

澳門 AMEX 個 rate 的確係幾特別,0.97,只係比銀聯差好少

比 VISA / MC 靚

所以我去澳門都會有 AMEX 簽

於2019年04月02日 11:51 PM發表

抵, 起碼碌卡萄幣兌港幣為1:0.97,現金要1:1

計埋VISA/MASTERCARD 手續費起碼賺少少折扣及海外交易積分獎賞。

於2019年04月02日 11:53 PM發表
VMAE於2019年04月02日 06:15 PM發表

佢想賺港幣匯率,永遠現金港幣兌萄幣都係1:1

LC (無卡會員)
於2019年04月03日 12:28 AM發表

c14101於2019年04月02日 06:56 PM發表

kcl0203於2019年04月02日 11:19 PM發表

澳門 AMEX 個 rate 的確係幾特別,0.97,只係比銀聯差好少

比 VISA / MC 靚

所以我去澳門都會有 AMEX 簽

可能寫Amex 寫明適合港澳人仕申請,所以佢當自己既係 hk credit card as well as Macau credit card

Wicky (普通卡會員)
於2019年04月03日 12:40 AM發表
vyz於2019年04月02日 11:09 AM發表

三大卡公司從來冇嚴打呢個問題

佢地明知但都永不做嘢。佢只會叫你打去發咭銀行投訴。問你怕未!

發表回覆
發表回覆