唔知試唔試申請好....

收藏 已收藏
會員主題
duty ( 無卡會員 )
於2019年03月14日 01:32 PM發表

舊年CHECK左TU先知TU係I (一條撇帳+10次還款不良, 還款不良紀錄太久前的事, 是不是可以自己要求刪除?), 原來我仲有一條10幾年前既中銀卡數無還~銀行去左撇帳 (HKD6XXX)~
前提係我10幾年前離開左香港~ 有欠其他銀行/財仔既數都還左~ 唯獨中銀呢條真係唔知, 以為還左~
舊年年底我主動打返去中銀問個情況~原來因為當時申請張卡時唔係用屋企地址, 所以一直無收到銀行既信~
ANYWAY, 我自己打上去銀行, 同佢講左價, 最後佢地ACCEPT 我用整數HKD7000 一次過清左條數佢~
但環聯個網上自查TU 已經無開放幾個月~ 而親身去查要約時間~ 時間又係返工既時間 (根本無可能去到)~
所以唔知個TU到底有無升返上去....

呢1X年都無申請過任何香港既信用卡~ 而家想申請一張旁身~ 因為有D野無卡真係做唔到(例如網上買機票)....
呢一年本身係HSBC 直接過戶出糧, HSBC成日寄預先批核既貸款信比我(雖然唔係話實批), 但我又真係唔使用貸款,
所以都直接RUBBISH BIN~ 

我想問咁樣仲有無機會申請到信用卡?  DBS的COMPASS 易過嗎? 定係要申請安信個D先? 唔知試唔試係因為.... 唔批既話TU又會有新的不良紀錄.....
THX

P.S: 以後申請到都會準時還全額
(過去10年我係外國住, 有申請外國既VISA, 每次都全數還清的, 但我無理由係香港用外國既信用卡架嘛~ 而家長住香港~還錢好麻煩)

MODRIC (普通卡會員)
於2019年03月14日 01:47 PM發表

無人答到你批唔批, 但如果我係你我會試. 

DBS COMPASS 易過, 安信, AEON應該都唔會唔批. 

duty (無卡會員)
於2019年03月14日 01:54 PM發表
MODRIC 於2019年03月14日 01:47 PM發表

無人答到你批唔批, 但如果我係你我會試. 

DBS COMPASS 易過, 安信, AEON應該都唔會唔批. 

AEON 唔會試~ 因為1X年前其中一條財仔係AEON~不過就真係清晒左好耐~
比較想試的是DBS COMPASS / 恆生ENJOY / WEWA

等個TU升到先試返出糧戶口HSBC 

(唔係指不停申請要好多張卡, 目標只係最多2張)
THX 你既意見呀~~~

逆流大叔 (普通卡會員)
於2019年03月14日 05:53 PM發表

DBS = 擴大信貸額必備

左輪右里 (普通卡會員)
於2019年03月14日 06:41 PM發表

不如你check 左TU 睇下咩境先啦

Chris (無卡會員)
於2019年03月14日 10:32 PM發表

試下財仔卡(earn more)點都容易過銀行

回贈又唔差

Joe Chan (金卡會員)
於2019年03月14日 11:35 PM發表

tag&go 同 oepay 最易批

duty (無卡會員)
於2019年03月21日 11:14 AM發表

最後, 係3月18日我嘗試網上申請HSBC 白金卡, 同日收到SMS話收到申請, 會盡快審查我的申請~
於今日3月21日 (早上), 已收到SMS 話我的白金卡已成功批核 (3-5日內會收到張卡),多謝咁多位師兄的意見~ 也給有類似情況過既朋友做參考~

不過我依然唔知自己TU到底係幾多~~ ANYWAY~ 我會善用呢張卡去改善自己既TU!

Kit Kwok (普通卡會員)
於2019年03月21日 11:32 AM發表

咁快 我 14號幫人申請 而家都仲批核中

duty (無卡會員)
於2019年03月21日 11:35 AM發表
Kit Kwok於2019年03月21日 11:32 AM發表

可能我HSBC出糧~ 
2份工都係HSBC出糧(一份正職, 一份PT)
而PT個份個MPF又係HSBC~
而我又成日用EPS....
一個月前又多開了2個儲蓄戶口(小朋友戶口, 但未夠年齡, 所以都係我UNDER我個名既戶口) 
但我HSBC個戶口基本上無咩錢存放, 但成日有錢出出入入就是了....

我係網上申請, 所以其實可以唔使再交文件 (戶口本身有晒出糧紀錄嘛),
不過我依然有上傳埋2間公司D糧單上去。

Kwok Yu (無卡會員)
於2019年03月22日 02:37 AM發表
Kit Kwok於2019年03月21日 11:32 AM發表

duty於2019年03月21日 11:35 AM發表

可能我HSBC出糧~ 
2份工都係HSBC出糧(一份正職, 一份PT)
而PT個份個MPF又係HSBC~
而我又成日用EPS....
一個月前又多開了2個儲蓄戶口(小朋友戶口, 但未夠年齡, 所以都係我UNDER我個名既戶口) 
但我HSBC個戶口基本上無咩錢存放, 但成日有錢出出入入就是了....

我係網上申請, 所以其實可以唔使再交文件 (戶口本身有晒出糧紀錄嘛),
不過我依然有上傳埋2間公司D糧單上去。

我重等緊匯豐結果,我9號重新要求白金卡申請,而3月13日上傳薪金証明,有公司印,而家都未知結果😑😑😑

發表回覆