支付寶交煤氣費

收藏 已收藏
會員主題
ncyaa ( 普通卡會員 )
於2019年03月05日 09:27 AM發表

請問各位師兄師姐,用支付寶綁大灣區交煤氣費係唔係有4%?

多謝解答。

ncyaa (普通卡會員)
於2019年03月05日 09:27 AM發表

sorry,主題選錯咗aeon

Roboto (金卡會員)
於2019年03月05日 07:28 PM發表

I ask similar question in another thread

but no Ching answered;

perhaps nobody tried

Ivan Tong (普通卡會員)
於2019年03月05日 11:14 PM發表
ncyaa於2019年03月05日 09:27 AM發表

多謝解答。

我試過有4%

於2019年03月05日 11:20 PM發表

thank you Ivan Ching

Kit Kwok (普通卡會員)
於2019年03月05日 11:23 PM發表

睇佢番單點寫咪知

禹聖 (無卡會員)
於2019年03月06日 03:47 AM發表

多謝解答。

Ivan Tong於2019年03月05日 11:14 PM發表

我試過有4%

趁仲有優惠嘅話, 交得一次得一次。

ncyaa (普通卡會員)
於2019年03月06日 08:29 AM發表

多謝解答。

Ivan Tong於2019年03月05日 11:14 PM發表

我試過有4%

thanks

to3802 (金卡會員)
於2019年03月06日 08:55 AM發表

題外話,支付寶交煤氣費,要先綁定戶口,要跟戶口的數去交,出了單先可以交,無得自訂金額。

我個戶口本身有自動轉賬,係支付寶交咗就唔會再過數。

Fung Chi Lun (普通卡會員)
於2019年03月06日 12:09 PM發表

李佳芯付款裡面都有得交港燈

於2019年03月06日 12:21 PM發表

after 綁定戶口, can we "Gai 綁" any time?

於2019年03月06日 12:23 PM發表

出了單先可以交, so 李佳芯 will have access to your bill and all the particulars that show on them?

e.g your name and address !

EH1 (白金卡會員)
於2019年03月06日 12:36 PM發表
to3802於2019年03月06日 08:55 AM發表

題外話,支付寶交煤氣費,要先綁定戶口,要跟戶口的數去交,出了單先可以交,無得自訂金額。

原來煤氣會喺出單後臨自動轉賬前check仲有無欠款先做轉賬? 我之前問煤氣,佢話如果有自動轉賬設定左,而想果一期自己手動交,就要打去通知佢地暫定呢一期自動轉賬,因為佢話出左單就會設定左喺最後繳款日去你戶口扣錢(類似水務署同差餉物業估價署咁做)

alan2222 (金卡會員)
於2019年03月06日 01:01 PM發表
to3802於2019年03月06日 08:55 AM發表

EH1於2019年03月06日 12:36 PM發表

原來煤氣會喺出單後臨自動轉賬前check仲有無欠款先做轉賬? 我之前問煤氣,佢話如果有自動轉賬設定左,而想果一期自己手動交,就要打去通知佢地暫定呢一期自動轉賬,因為佢話出左單就會設定左喺最後繳款日去你戶口扣錢(類似水務署同差餉物業估價署咁做)

煤氣由收單到到期交應該係好短時間, 所以要預早通知唔奇。

to3802 (金卡會員)
於2019年03月06日 02:22 PM發表
Roboto於2019年03月06日 12:21 PM發表

after 綁定戶口, can we "Gai 綁" any time?

可以隨時解返的,綁咗果陣,可以直接查到賬單情況。

名就一定要入的,估計係用來CONFIRM 個戶口無入錯。至於有無其他個人資料可以俾佢攞到,都講唔埋的,我諗怕就唔好綁了。

我自己就覺得煤氣公司會妥善處理其他不必要的個人資料。

發表回覆
發表回覆