八達通 推 虛擬預付卡(Mastercard) 供網上消費 ( 限時 : $200回$50 )

收藏 已收藏
會員主題
CM2 ( 無卡會員 )
於2019年03月04日 07:54 PM發表

電子支付發展愈來愈蓬勃。

八達通公司表示,將於本月與Mastercard(萬事達卡)合作推出虛擬預付卡,

供用戶作網上消費,但該預付卡初期不能綁定除O!ePay外的電子錢包。

另外,今年1月份的公共交通費用補貼金額逾80%已被領取,逾7成人已領取補貼。

八達通公司今日(4日)舉行傳媒春茗,該公司行政總裁張耀堂表示,

本月內推出的虛擬預付方式將進一步拓展八達通的網上支付途徑。

據悉,該預付卡與八達通電子錢包O!ePay綁定,預付卡的面額與電子錢包的餘額相同,上限1萬港元

可用作網上消費,例如在Google Play或蘋果App Store上消費,但初期不能綁定Apple Pay等電子錢包

另外,八達通去年再戰的士市場,現時約有5000名的士司機參與以商業版O!ePay收取車資,總佔全港的士司機總數約八分之一。

mo1083 (無卡會員)
於2019年03月14日 11:03 PM發表
Jeff於2019年03月14日 09:05 PM發表

HKBN試左3日,總共試左接近20次都係唔得

我都係, 我好想知得個幾位師兄係點成功到我IPHONE,AN 機都試過曬, 但係次次都被REJECT

derekdd (普通卡會員)
於2019年03月15日 12:15 AM發表
Jeff於2019年03月14日 09:05 PM發表

HKBN試左3日,總共試左接近20次都係唔得

mo1083於2019年03月14日 11:03 PM發表

我都係, 我好想知得個幾位師兄係點成功到我IPHONE,AN 機都試過曬, 但係次次都被REJECT

我打錯自己名字時成功🤣🤣

Wah On (無卡會員)
於2019年03月15日 01:12 PM發表

try payment on web. but cannot receive one time password? any idea

新騰訊SIR (普通卡會員)
於2019年03月15日 01:36 PM發表

試左十九幾次都唔得,但。。。。

爆大法:登記masterpass!

於2019年03月15日 03:44 PM發表

如果唔係$5O。真是沒有人去用

primavez (普通卡會員)
於2019年03月15日 03:45 PM發表
Wah On於2019年03月15日 01:12 PM發表

try payment on web. but cannot receive one time password? any idea

it will have a pop-up on the mobile app.

於2019年03月15日 05:20 PM發表

thanks. I Rey 3 times. it is ok

於2019年03月15日 05:41 PM發表

請問知不知道幾時有5O回? thanks 睇了八達通 site. 找不到資料

WWWilson (普通卡會員)
於2019年03月15日 05:57 PM發表
Wah On於2019年03月15日 05:41 PM發表

請問知不知道幾時有5O回? thanks 睇了八達通 site. 找不到資料

App 入面咪有 Link

https://www.octopus.com.hk/tc/consumer/mobile-payment/oepay-mastercard/about/images/mastercard-promo-tnc.pdf

你想知既係第14點

Leo Kong (普通卡會員)
於2019年03月15日 06:08 PM發表
sojoke於2019年03月14日 07:12 PM發表

我最終俾晒落3交手提月費算了,HGC試咗兩日都唔惦,究竟要入姓名係咪要獨特方法?唔入姓名嘅乜事都無!

我之前講過,我用LITE戶口的MASTERCARD,入自己個姓買旅保被拒,之後入OCTOPUS就成功了

EH1 (白金卡會員)
於2019年03月15日 06:19 PM發表

我最終俾晒落3交手提月費算了,HGC試咗兩日都唔惦,究竟要入姓名係咪要獨特方法?唔入姓名嘅乜事都無!

Leo Kong於2019年03月15日 06:08 PM發表

我之前講過,我用LITE戶口的MASTERCARD,入自己個姓買旅保被拒,之後入OCTOPUS就成功了

我都試過一次octopus過到,但就係果一次,似乎入咩名都唔係咁有關係,應該係靠撞

EH1 (白金卡會員)
於2019年03月15日 06:21 PM發表
新騰訊SIR於2019年03月15日 01:36 PM發表

但似乎入揀masterpass後,啲畫面都係差唔多,係個名拉返你係masterpass所填果一個

於2019年03月15日 06:35 PM發表
Wah On於2019年03月15日 05:41 PM發表

WWWilson於2019年03月15日 05:57 PM發表

App 入面咪有 Link

https://www.octopus.com.hk/tc/consumer/mobile-payment/oepay-mastercard/about/images/mastercard-promo-tnc.pdf

你想知既係第14點

謝謝

於2019年03月15日 07:02 PM發表

EH1於2019年03月15日 06:21 PM發表

但似乎入揀masterpass後,啲畫面都係差唔多,係個名拉返你係masterpass所填果一個

我玩左一飛masterpass ok. 試到一飛算了。

因為除左你有卡海之外,仲要。。。

於2019年03月15日 07:46 PM發表

新騰訊SIR於2019年03月15日 07:02 PM發表

試過MASTERPASS都唔得, 但剛才終於交到HKBN了

禁止發言 (普通卡會員)
於2019年03月15日 08:09 PM發表

新騰訊SIR於2019年03月15日 07:02 PM發表

mo1083於2019年03月15日 07:46 PM發表

試過MASTERPASS都唔得, 但剛才終於交到HKBN了

反而用Tap&Go的MC未試過交唔到費用

於2019年03月16日 02:48 PM發表

Mileslife 比錢成功!

sojoke (普通卡會員)
於2019年03月16日 08:07 PM發表

Leo Kong於2019年03月15日 06:08 PM發表

EH1於2019年03月15日 06:19 PM發表

我都試過一次octopus過到,但就係果一次,似乎入咩名都唔係咁有關係,應該係靠撞

我其實都試過octopus 用oepay都係唔得,所以放棄交HGC。

alan2222 (金卡會員)
於2019年03月16日 10:38 PM發表

EH1於2019年03月15日 06:19 PM發表

sojoke於2019年03月16日 08:07 PM發表

我其實都試過octopus 用oepay都係唔得,所以放棄交HGC。

我得HGC交冇得交都唔知交乜好。

Kitty Lock (普通卡會員)
於2019年03月17日 02:07 PM發表

剛在hktvmall買$250連送貨,任務完成!

於2019年03月17日 02:08 PM發表

於2019年03月17日 03:14 PM發表
Kitty Lock於2019年03月17日 02:08 PM發表

想請下HKTV MALL有咩好買, 買到$250

於2019年03月17日 04:40 PM發表
Kitty Lock於2019年03月17日 02:08 PM發表

mo1083於2019年03月17日 03:14 PM發表

想請下HKTV MALL有咩好買, 買到$250

買米、泰國梳打水等

extrashot (無卡會員)
於2019年03月17日 11:52 PM發表

剛剛係HKTV Mall 落order, $204.8

逆流大叔 (普通卡會員)
於2019年03月18日 06:56 PM發表

c突痕㩒兩嘢加指紋就咁就申請左。。。乜咁兒戲。。

發表回覆
發表回覆