八達通 推 虛擬預付卡(Mastercard) 供網上消費 ( 限時 : $200回$50 )

收藏 已收藏
會員主題
CM2 ( 無卡會員 )
於2019年03月04日 07:54 PM發表

電子支付發展愈來愈蓬勃。

八達通公司表示,將於本月與Mastercard(萬事達卡)合作推出虛擬預付卡,

供用戶作網上消費,但該預付卡初期不能綁定除O!ePay外的電子錢包。

另外,今年1月份的公共交通費用補貼金額逾80%已被領取,逾7成人已領取補貼。

八達通公司今日(4日)舉行傳媒春茗,該公司行政總裁張耀堂表示,

本月內推出的虛擬預付方式將進一步拓展八達通的網上支付途徑。

據悉,該預付卡與八達通電子錢包O!ePay綁定,預付卡的面額與電子錢包的餘額相同,上限1萬港元

可用作網上消費,例如在Google Play或蘋果App Store上消費,但初期不能綁定Apple Pay等電子錢包

另外,八達通去年再戰的士市場,現時約有5000名的士司機參與以商業版O!ePay收取車資,總佔全港的士司機總數約八分之一。

債主臨門 (普通卡會員)
於2019年03月11日 10:52 PM發表
奇獵於2019年03月11日 06:54 PM發表

有冇人可以講下邊度有寫200回50?

ringo12於2019年03月11日 07:31 PM發表

https://www.octopus.com.hk/tc/consumer/mobile-payment/oepay-mastercard/about/index.html

Dennis C F Chan於2019年03月11日 10:09 PM發表

可以卡海食迎新,crazy

c14101於2019年03月11日 10:17 PM發表

每人最多開幾多張 MC?

1張

monimat (無卡會員)
於2019年03月11日 10:59 PM發表
Dennis C F Chan於2019年03月04日 08:30 PM發表

用 offset oepay 手續費的角度睇,即係一張 0.5% 回贈卡

如果要駛錢, 點解唔直接用最多回贈多張信用卡, 又何必增值到Oeapy.

自paypal後, 有一件食飽飯冇屎屙嘅產品.

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2019年03月11日 11:10 PM發表

ringo12於2019年03月11日 07:31 PM發表

https://www.octopus.com.hk/tc/consumer/mobile-payment/oepay-mastercard/about/index.html

Dennis C F Chan於2019年03月11日 10:09 PM發表

1 per oepay account

=======

剛才幫屋企買旅遊保險打爆 $200

於2019年03月11日 11:30 PM發表
VMAE於2019年03月11日 04:07 PM發表

已繳$200 比3HK

發覺張咭號會次次變

我冇咼,登記咗半小時,久不久登入按下MC,冇變卡號

c14101 (金卡會員)
於2019年03月11日 11:33 PM發表
Wicky於2019年03月11日 06:00 PM發表

HKTVmall 米已買。

題外話:「糴米」😂

Leo Kong (普通卡會員)
於2019年03月12日 12:28 AM發表
Dennis C F Chan於2019年03月04日 08:30 PM發表

用 offset oepay 手續費的角度睇,即係一張 0.5% 回贈卡

monimat於2019年03月11日 10:59 PM發表

如果要駛錢, 點解唔直接用最多回贈多張信用卡, 又何必增值到Oeapy.

自paypal後, 有一件食飽飯冇屎屙嘅產品.

人地對象都唔係你

開宗明義講明:O! ePay Mastercard特別針對越來越喜歡網上購物的年輕客戶,與及一些不想以信用卡或扣賬卡網上購物的客戶。

於2019年03月12日 12:47 AM發表

Dennis C F Chan於2019年03月11日 11:10 PM發表

=======

買旅保最好,好多信用卡買保險都唔畀分

丹尼爾 (黑卡會員)
於2019年03月12日 07:21 AM發表

無變卡號,只係每次都要驗證去睇卡號

hkicarus (金卡會員)
於2019年03月12日 09:47 AM發表
丹尼爾於2019年03月12日 07:21 AM發表

其實卡號有無變都無乜所謂,要用個陣先至開住慢慢對

而且因為無恆常著數的關係,都唔打算成日用

於2019年03月12日 10:21 AM發表

唔可以加入支付寶,轉賬和淘寶比錢

EH1 (白金卡會員)
於2019年03月12日 10:24 AM發表
債主臨門於2019年03月12日 10:21 AM發表

唔可以加入支付寶,轉賬和淘寶比錢

直接打入淘寶網(唔經支付寶HK)俾錢得唔得?

moonmoon8888 (無卡會員)
於2019年03月12日 10:25 AM發表

Dennis C F Chan於2019年03月11日 11:10 PM發表

=======

請問要由 oepay 轉錢入去先嗎?

以太 (金卡會員)
於2019年03月12日 10:26 AM發表

hkicarus於2019年03月12日 09:47 AM發表

+++++++++++++++++++++

佢有 AAVS (可以係 0.4% - 2% 不等) backup, 都唔可以話佢冇恆常著數既,

只係呢到聰明既師兄有太多選擇了, Eye (5 - 7x) / I-card (10x) / BEA i-Titanium (3% I-Dollar) .........

peter3399 (普通卡會員)
於2019年03月12日 10:40 AM發表

wechat綁到但不能轉賬, 唔知購物得唔得

於2019年03月12日 10:46 AM發表

hkicarus於2019年03月12日 09:47 AM發表

以太於2019年03月12日 10:26 AM發表

+++++++++++++++++++++

佢有 AAVS (可以係 0.4% - 2% 不等) backup, 都唔可以話佢冇恆常著數既,

只係呢到聰明既師兄有太多選擇了, Eye (5 - 7x) / I-card (10x) / BEA i-Titanium (3% I-Dollar) .........

佢今年唔收外幣手續費, 咁當我用 Earnmore AAVS 入錢之後去外國網站買野訂野, 直接收 2%, 都好過用 Eye i-Titanium 架

再絕喲, 如果 Ali 有 quota, 可以用 Ali + 大灣/i-card 轉兩手傳喲錢去 oepay 用

EH1 (白金卡會員)
於2019年03月12日 11:29 AM發表

啲電子錢包全部用唔到,係咪有備而戰🤔

VMAE (普通卡會員)

應該係交易一次後會變卡號

我第一次用卡號尾數係179 買完再睇卡號已變085

mo1083 (無卡會員)
EH1於2019年03月12日 11:29 AM發表

重要咩批都加唔到

wudela (普通卡會員)
於2019年03月12日 11:35 AM發表

VMAE於2019年03月12日 11:29 AM發表

我剛剛增值完Starbucks, 個卡號冇變, 但我諗成日變的話, 佢有咁多信用卡號碼比人用而又唔重覆?

於2019年03月12日 11:42 AM發表

第一次用卡後你有冇開關過 "啟動 master card" 個制?

wudela (普通卡會員)
於2019年03月12日 11:43 AM發表

c14101於2019年03月12日 11:42 AM發表

第一次用卡後你有冇開關過 "啟動 master card" 個制?

冇關啊,即係關左再再就會變卡號?

於2019年03月12日 11:48 AM發表

c14101於2019年03月12日 11:42 AM發表

wudela於2019年03月12日 11:43 AM發表

冇關啊,即係關左再再就會變卡號?

我都唔知, 我問下姐 (我號碼沒變)

EH1 (白金卡會員)
於2019年03月12日 11:49 AM發表

mo1083於2019年03月12日 11:29 AM發表

重要咩批都加唔到

完全禁絕實體商店付款

mo1083 (無卡會員)
於2019年03月12日 11:58 AM發表

重要咩批都加唔到

EH1於2019年03月12日 11:49 AM發表

完全禁絕實體商店付款

係囉, 只可用黎網上交電話費, 重諗住去買PK劵

於2019年03月12日 12:02 PM發表

重要咩批都加唔到

EH1於2019年03月12日 11:49 AM發表

完全禁絕實體商店付款

mo1083於2019年03月12日 11:58 AM發表

係囉, 只可用黎網上交電話費, 重諗住去買PK劵

點會畀你用於實體店,咪即係同八達通本業爭生意?

發表回覆
發表回覆