八達通 推 虛擬預付卡(Mastercard) 供網上消費 ( 限時 : $200回$50 )

收藏 已收藏
會員主題
CM2 ( 無卡會員 )
於2019年03月04日 07:54 PM發表

電子支付發展愈來愈蓬勃。

八達通公司表示,將於本月與Mastercard(萬事達卡)合作推出虛擬預付卡,

供用戶作網上消費,但該預付卡初期不能綁定除O!ePay外的電子錢包。

另外,今年1月份的公共交通費用補貼金額逾80%已被領取,逾7成人已領取補貼。

八達通公司今日(4日)舉行傳媒春茗,該公司行政總裁張耀堂表示,

本月內推出的虛擬預付方式將進一步拓展八達通的網上支付途徑。

據悉,該預付卡與八達通電子錢包O!ePay綁定,預付卡的面額與電子錢包的餘額相同,上限1萬港元

可用作網上消費,例如在Google Play或蘋果App Store上消費,但初期不能綁定Apple Pay等電子錢包

另外,八達通去年再戰的士市場,現時約有5000名的士司機參與以商業版O!ePay收取車資,總佔全港的士司機總數約八分之一。

primavez (普通卡會員)
於2019年03月11日 04:41 PM發表

咁以後8仔 OE PAY 係咪多左條出路啦..?

VMAE (普通卡會員)
於2019年03月11日 04:49 PM發表
VMAE於2019年03月11日 04:07 PM發表

已繳$200 比3HK

發覺張咭號會次次變

ham999於2019年03月11日 04:12 PM發表

Haha me 2! 題外話,我發覺3門市冇得好似以前用自助機拍卡入1千幾百落去,只可以交欠費餘額,餘額係0就無得入錢,有冇人同我一樣,定係我問題而已?

自助機無信用卡底單不便我對數 我唔會用自助

去屈記/app交 可自定金額 同埋3仔啲門市唔多就腳

OR 你可以approach counter做預繳 但可能會摺摺聲加送黑面

以太 (金卡會員)
於2019年03月11日 05:16 PM發表

感覺現時既金融機構冇好好發揮虛擬卡 (就好似當年未有 Apple pay / Google pay 之前果堆銀行 pay (e.g. Jetco pay)),

不如俾 d 外來者入黎玩下, 衝擊下個市場都好啦

ham999 (普通卡會員)
於2019年03月11日 05:35 PM發表

已繳$200 比3HK

發覺張咭號會次次變

Haha me 2! 題外話,我發覺3門市冇得好似以前用自助機拍卡入1千幾百落去,只可以交欠費餘額,餘額係0就無得入錢,有冇人同我一樣,定係我問題而已?

VMAE於2019年03月11日 04:49 PM發表

OR 你可以approach counter做預繳 但可能會摺摺聲加送黑面

自助機拍卡當Retail Sales所以以往都用尼個方法玩信用卡特定簽卡回贈計劃,宜加冇左,屈記可能唔當零售。

Wicky (普通卡會員)
於2019年03月11日 06:00 PM發表

HKTVmall 米已買。

Leo Kong (普通卡會員)
於2019年03月11日 06:07 PM發表

不能PAYME,暫時用左$50網上買郵票

Wicky (普通卡會員)
於2019年03月11日 06:21 PM發表

解決不了淘寶3%手績費的問題。

於2019年03月11日 06:24 PM發表

已繳$200 比3HK

發覺張咭號會次次變

ham999於2019年03月11日 05:35 PM發表

自助機拍卡當Retail Sales所以以往都用尼個方法玩信用卡特定簽卡回贈計劃,宜加冇左,屈記可能唔當零售。

試過好多次點會唔計

Mcc 4812 telecom equipment same as store payment

左輪右里 (普通卡會員)
於2019年03月11日 06:32 PM發表
以太於2019年03月11日 05:16 PM發表

感覺現時既金融機構冇好好發揮虛擬卡 (就好似當年未有 Apple pay / Google pay 之前果堆銀行 pay (e.g. Jetco pay)),

不如俾 d 外來者入黎玩下, 衝擊下個市場都好啦

同意呀

virtual card 有幾大既市場架

有幾類人都好適合

1,信貸紀錄不良, 無咭者

2, 安全至上者, 唔想用張實體咭上網買野

3, 開張俾子女, 俾佢理財但低風險

kmericmak (普通卡會員)
於2019年03月11日 06:36 PM發表

怎樣用master card paid?20190311183648_5c863a402f327.jpg

qualcomm (普通卡會員)
於2019年03月11日 06:46 PM發表

已繳$200 比3HK

發覺張咭號會次次變

x2

咁點會有Apple Pay?

qualcomm (普通卡會員)
於2019年03月11日 06:48 PM發表
kmericmak於2019年03月11日 06:36 PM發表

怎樣用master card paid?20190311183648_5c863a402f327.jpg

揀信用卡先有

ham999 (普通卡會員)
於2019年03月11日 06:52 PM發表
奇獵於2019年03月11日 06:54 PM發表

有冇人可以講下邊度有寫200回50?

八達通官網首頁

奇獵 (普通卡會員)
於2019年03月11日 06:54 PM發表

ringo12 (普通卡會員)
於2019年03月11日 07:31 PM發表

https://www.octopus.com.hk/tc/consumer/mobile-payment/oepay-mastercard/about/index.html

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2019年03月11日 07:47 PM發表

BIN 529006

louis10022hk (普通卡會員)
於2019年03月11日 08:45 PM發表

已繳$200 比3HK

發覺張咭號會次次變

VMAE於2019年03月11日 06:24 PM發表

試過好多次點會唔計

Mcc 4812 telecom equipment same as store payment

你意思屈記交同3自助機交一樣計零售?

於2019年03月11日 09:36 PM發表

已繳$200 比3HK

發覺張咭號會次次變

VMAE於2019年03月11日 06:24 PM發表

試過好多次點會唔計

louis10022hk於2019年03月11日 08:45 PM發表

你意思屈記交同3自助機交一樣計零售?

yes 無論係3/屈記 買機/買咭/交費 都係計telecom equipment

iamnew (無卡會員)
於2019年03月11日 09:45 PM發表

想問下係咪任何一個購物網站都可以用, 好似平時購物咁輸入信用卡號碼? 定係一定要用手機app link去o epay嘅mastercard?

力仔 (金卡會員)
於2019年03月11日 09:52 PM發表
iamnew於2019年03月11日 09:45 PM發表

想問下係咪任何一個購物網站都可以用, 好似平時購物咁輸入信用卡號碼? 定係一定要用手機app link去o epay嘅mastercard?

前者。

剛剛交咗$200 Csl

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2019年03月11日 10:09 PM發表

ringo12於2019年03月11日 07:31 PM發表

https://www.octopus.com.hk/tc/consumer/mobile-payment/oepay-mastercard/about/index.html

可以卡海食迎新,crazy

c14101 (金卡會員)
於2019年03月11日 10:17 PM發表

ringo12於2019年03月11日 07:31 PM發表

Dennis C F Chan於2019年03月11日 10:09 PM發表

可以卡海食迎新,crazy

每人最多開幾多張 MC?

hahagogo (普通卡會員)
於2019年03月11日 10:29 PM發表

正! 交咗$200數通! 另外,佢綁唔到支付寶HK

mo1083 (無卡會員)
於2019年03月11日 10:38 PM發表

Wechat加到但轉唔到出黎,有無朋友成功

c14101 (金卡會員)
於2019年03月11日 10:41 PM發表

已掟 $200 入 Starbucks Card

發表回覆
發表回覆