八達通 推 虛擬預付卡(Mastercard) 供網上消費 ( 限時 : $200回$50 )

收藏 已收藏
會員主題
CM2 ( 無卡會員 )
於2019年03月04日 07:54 PM發表

電子支付發展愈來愈蓬勃。

八達通公司表示,將於本月與Mastercard(萬事達卡)合作推出虛擬預付卡,

供用戶作網上消費,但該預付卡初期不能綁定除O!ePay外的電子錢包。

另外,今年1月份的公共交通費用補貼金額逾80%已被領取,逾7成人已領取補貼。

八達通公司今日(4日)舉行傳媒春茗,該公司行政總裁張耀堂表示,

本月內推出的虛擬預付方式將進一步拓展八達通的網上支付途徑。

據悉,該預付卡與八達通電子錢包O!ePay綁定,預付卡的面額與電子錢包的餘額相同,上限1萬港元

可用作網上消費,例如在Google Play或蘋果App Store上消費,但初期不能綁定Apple Pay等電子錢包

另外,八達通去年再戰的士市場,現時約有5000名的士司機參與以商業版O!ePay收取車資,總佔全港的士司機總數約八分之一。

禁止發言 (普通卡會員)
於2019年03月04日 08:19 PM發表
CM2於2019年03月04日 07:54 PM發表

電子支付發展愈來愈蓬勃。

八達通公司表示,將於本月與Mastercard(萬事達卡)合作推出虛擬預付卡,

供用戶作網上消費,但該預付卡初期不能綁定除O!ePay外的電子錢包。

另外,今年1月份的公共交通費用補貼金額逾80%已被領取,逾7成人已領取補貼。

八達通公司今日(4日)舉行傳媒春茗,該公司行政總裁張耀堂表示,

本月內推出的虛擬預付方式將進一步拓展八達通的網上支付途徑。

據悉,該預付卡與八達通電子錢包O!ePay綁定,預付卡的面額與電子錢包的餘額相同,上限1萬港元

可用作網上消費,例如在Google Play或蘋果App Store上消費,但初期不能綁定Apple Pay等電子錢包

另外,八達通去年再戰的士市場,現時約有5000名的士司機參與以商業版O!ePay收取車資,總佔全港的士司機總數約八分之一。

今日先去完春茗

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2019年03月04日 08:30 PM發表

用 offset oepay 手續費的角度睇,即係一張 0.5% 回贈卡

EH1 (白金卡會員)
於2019年03月04日 09:07 PM發表
Dennis C F Chan於2019年03月04日 08:30 PM發表

用 offset oepay 手續費的角度睇,即係一張 0.5% 回贈卡

就每月$5000而言

EH1 (白金卡會員)
於2019年03月04日 09:17 PM發表

淘寶都無埋,基本上八達通喺網上世界等於零存在感

唔知佢呢個操作會係點,會唔會類似以前淘寶咁直接用nfc手機拍八達通;入mc卡號,然後彈個qr,用oepay app掃,拍八達通卡,咁既話就唔使比個每月$10,000八達通卡>oepay限制,卡精又會覺得有著數(例如搭earnmore aavs 2%)而捧場

Edit: 不過睇上文都應該唔會係咁

於2019年03月04日 10:11 PM發表
EH1於2019年03月04日 09:17 PM發表

唔知佢呢個操作會係點,會唔會類似以前淘寶咁直接用nfc手機拍八達通;入mc卡號,然後彈個qr,用oepay app掃,拍八達通卡,咁既話就唔使比個每月$10,000八達通卡>oepay限制,卡精又會覺得有著數(例如搭earnmore aavs 2%)而捧場

我諗好似 tap & go 咁玩啫,碌卡直接扣 oepay balance

Darren Darren (普通卡會員)
於2019年03月04日 11:07 PM發表
EH1於2019年03月04日 09:17 PM發表

Dennis C F Chan於2019年03月04日 10:11 PM發表

我諗好似 tap & go 咁玩啫,碌卡直接扣 oepay balance

我都係咁認為,只係多個Tap&Go產品,特別之處只係可由八達通卡轉入。

出左張信用卡點都用多過擺! (普通卡會員)
於2019年03月04日 11:52 PM發表

嘥氣

冇回贈,暫時又綁唔到其他電子錢包

普通拍八達通都2%/3%

網上簽賬都有其他卡有2%/>3%

於2019年03月05日 12:31 AM發表
出左張信用卡點都用多過擺!於2019年03月04日 11:52 PM發表

嘥氣

呢啲 prepaid card 對象唔係卡精,係無 / 攞唔到信用卡的人

hkicarus (金卡會員)
於2019年03月05日 12:53 AM發表
出左張信用卡點都用多過擺!於2019年03月04日 11:52 PM發表

嘥氣

Dennis C F Chan於2019年03月05日 12:31 AM發表

呢啲 prepaid card 對象唔係卡精,係無 / 攞唔到信用卡的人

我覺得只係去到收銀車將散紙兌番落去 tap n go 或者八達通先至有用

佢唔俾積分的話,根本無 incentive 去用

vyz (普通卡會員)
於2019年03月05日 07:26 AM發表

決定咗咁樣做即係永遠都寄人籬下, 唔會發展成為國際發卡機構。 只怪當初冇食住個勢做大, 裹足不前, 打算食老本。

R.LAU (普通卡會員)
於2019年03月05日 09:34 AM發表

似tap n go 或美國paypal. 有埋MC,餘額有多些地方用,如果有埋bill payment,唔使畀好易畀食手續費。八仔mc吸引力比拍住賞大。

於2019年03月05日 09:46 AM發表
R.LAU於2019年03月05日 09:34 AM發表

似tap n go 或美國paypal. 有埋MC,餘額有多些地方用,如果有埋bill payment,唔使畀好易畀食手續費。八仔mc吸引力比拍住賞大。

可惜得 virtual card

於2019年03月05日 10:31 AM發表

正有呢個諗法,但你知八達通公司幾進步架啦……

於2019年03月05日 10:31 AM發表

嘥氣

Dennis C F Chan於2019年03月05日 12:31 AM發表

hkicarus於2019年03月05日 12:53 AM發表

我覺得只係去到收銀車將散紙兌番落去 tap n go 或者八達通先至有用

佢唔俾積分的話,根本無 incentive 去用

有嘅,不過可能係無啦啦買幾十至一百蚊,回贈十蚊之類

EH1 (白金卡會員)
於2019年03月11日 02:22 PM發表

https://www.hongkongcard.com/forum/show/25768

八達通app有得申請萬事達卡,網購

如果比加Apple Google pay實體店付款,咁好似搵石頭揼自己隻腳

ALEX@BB (普通卡會員)
於2019年03月11日 02:55 PM發表

繼paypal合作後又一多舊魚之作

EH1 (白金卡會員)
於2019年03月11日 03:01 PM發表
ALEX@BB於2019年03月11日 02:55 PM發表

繼paypal合作後又一多舊魚之作

非儲電式太陽能電筒

KNexus (普通卡會員)
於2019年03月11日 03:19 PM發表

啱啱喺 app 出現咗喇,都係 Tap&Go 形式嘅 virtual card。

Wicky (普通卡會員)
於2019年03月11日 03:41 PM發表

買200回50。有冇好提議?

ham999 (普通卡會員)
於2019年03月11日 03:54 PM發表
Wicky於2019年03月11日 03:41 PM發表

買200回50。有冇好提議?

網上交手機電話費

VMAE (普通卡會員)
於2019年03月11日 04:07 PM發表

已繳$200 比3HK

發覺張咭號會次次變

Wicky (普通卡會員)
於2019年03月11日 04:11 PM發表
VMAE於2019年03月11日 04:07 PM發表

已繳$200 比3HK

發覺張咭號會次次變

Change Per transaction?

ham999 (普通卡會員)
於2019年03月11日 04:12 PM發表
VMAE於2019年03月11日 04:07 PM發表

已繳$200 比3HK

發覺張咭號會次次變

Haha me 2! 題外話,我發覺3門市冇得好似以前用自助機拍卡入1千幾百落去,只可以交欠費餘額,餘額係0就無得入錢,有冇人同我一樣,定係我問題而已?

ray56 (普通卡會員)
於2019年03月11日 04:12 PM發表

Dennis C F Chan於2019年03月05日 09:46 AM發表

可惜得 virtual card

有實咭咪自己打自己

遊客 (普通卡會員)
於2019年03月11日 04:14 PM發表

HKBN 交易被拒

發表回覆
發表回覆