有儲ANA里數講下

收藏 已收藏
會員主題
charlesleung ( 金卡會員 )
於2019年02月27日 08:33 PM發表

而家AM換日本平左,ANA又只得大新$8里。ANA除左易換D之外,仲有乜優勝之處?

charlesleung (金卡會員)
於2019年03月06日 05:30 AM發表
Steve Cheung於2019年02月27日 11:23 PM發表

每班機都有四個位可以即時 confirm, 包括聖誕25號和農曆新年年初一.

Asiamiles 一到 high season, 完全無機位, 唔知係俾人換晒定無放出黎, 有里數都無得換係最慘. 

charlesleung於2019年02月27日 11:45 PM發表

ANA $8 里, 淡季17000里來回日本, 旺季20000里, 成本13.6萬簽賬或16萬簽賬

Avios, 或AM, $6里計, 都係20000里來回日本, 成本12萬簽賬

如果換成 PM, 換ANA要24000里來回日本, $4 里計, 成本9.6萬簽賬

若有4個定級航段的話, PM換ANA航班仲抵過儲ANA

逆流大叔於2019年02月28日 12:48 AM發表

PM =HSBC Premier Master card?_?

抵過DBS black card 好多

charlesleung於2019年02月28日 01:00 AM發表

師兄誤會了, 這裡 PM = 鳯凰知音

用DBS black card 碌, $4/里

逆流大叔於2019年02月28日 02:54 PM發表

oic, 差啲唔記得dbs黑卡可以換鳳凰,不過唔知會唔會放位少呢,我洗濕個頭換左次Avios, 因為有+30% offer同英航可以household account集數人之力齊齊儲,

smoky於2019年03月05日 09:23 PM發表

提提大家,換鳳凰會既機票,要先真金白銀買過4張機票佢哋既機票

補充一下不是買4張機票,是4個定級航段。唔同艙位唔同航司都有唔同, 特價機票有機會一程只有0或0.25個定級航段。 最易儲應該係搭國航內陸機,深圳出發去內陸商務位。如果唔想返大陸,可以選擇搭澳門航空或星空聯盟成員

鳯凰知音換星空聯盟香港至歐洲來回 85000/136000, $4/里(DBS black)計要消費34萬/54.4萬 ANA 換要58000/93000,$8/里(大新ANA)計要消費 46.4萬,74.4萬

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2019年03月06日 07:31 AM發表
Steve Cheung於2019年02月27日 11:23 PM發表

每班機都有四個位可以即時 confirm, 包括聖誕25號和農曆新年年初一.

Asiamiles 一到 high season, 完全無機位, 唔知係俾人換晒定無放出黎, 有里數都無得換係最慘. 

charlesleung於2019年02月27日 11:45 PM發表

ANA $8 里, 淡季17000里來回日本, 旺季20000里, 成本13.6萬簽賬或16萬簽賬

Avios, 或AM, $6里計, 都係20000里來回日本, 成本12萬簽賬

如果換成 PM, 換ANA要24000里來回日本, $4 里計, 成本9.6萬簽賬

若有4個定級航段的話, PM換ANA航班仲抵過儲ANA

逆流大叔於2019年02月28日 12:48 AM發表

PM =HSBC Premier Master card?_?

抵過DBS black card 好多

charlesleung於2019年02月28日 01:00 AM發表

師兄誤會了, 這裡 PM = 鳯凰知音

用DBS black card 碌, $4/里

逆流大叔於2019年02月28日 02:54 PM發表

oic, 差啲唔記得dbs黑卡可以換鳳凰,不過唔知會唔會放位少呢,我洗濕個頭換左次Avios, 因為有+30% offer同英航可以household account集數人之力齊齊儲,

smoky於2019年03月05日 09:23 PM發表

提提大家,換鳳凰會既機票,要先真金白銀買過4張機票佢哋既機票

charlesleung於2019年03月06日 05:30 AM發表

補充一下不是買4張機票,是4個定級航段。唔同艙位唔同航司都有唔同, 特價機票有機會一程只有0或0.25個定級航段。 最易儲應該係搭國航內陸機,深圳出發去內陸商務位。如果唔想返大陸,可以選擇搭澳門航空或星空聯盟成員

鳯凰知音換星空聯盟香港至歐洲來回 85000/136000, $4/里(DBS black)計要消費34萬/54.4萬 ANA 換要58000/93000,$8/里(大新ANA)計要消費 46.4萬,74.4萬

DBS 的話,用 Eminent 換 PM 係咪抵過用 Black?

於2019年03月06日 08:18 AM發表

DBS black 本地$250 = DBS$2, 海外 $250=DBS$3

Eminent $250=DBS$1

只計DBS$兌換率就 Black 好好多, 但考慮埋現金回贈同兌換手續費就唔知邊個抵

始終兩張唔同目的既咭, 好難比較

於2019年03月06日 08:22 AM發表
charlesleung於2019年03月06日 08:18 AM發表

DBS black 本地$250 = DBS$2, 海外 $250=DBS$3

Eminent $250=DBS$1

只計DBS$兌換率就 Black 好好多, 但考慮埋現金回贈同兌換手續費就唔知邊個抵

始終兩張唔同目的既咭, 好難比較

Eminent 無限回贈而家做緊 $100:DBS$1,應該用到呢個兌換率換里數?($3.2/pm)

arar (普通卡會員)
於2019年03月06日 09:48 AM發表

DBS Black AE 仲高啲,本地$250 = DBS$3, 海外 $250=DBS$6

於2019年03月06日 01:09 PM發表
arar於2019年03月06日 09:48 AM發表

DBS Black AE 仲高啲,本地$250 = DBS$3, 海外 $250=DBS$6

咁正?可惜我兩張都冇

arar (普通卡會員)
於2019年03月06日 03:57 PM發表

charlesleung於2019年03月06日 01:09 PM發表

咁正?可惜我兩張都冇

呢篇有講

https://www.hongkongcard.com/blogs/中國國航-鳳凰知音-儲-里數-換-機票-教學/

ming326 (普通卡會員)
於2019年03月06日 08:33 PM發表

好似錯左喎你

• 本地及海外簽賬:3X DBS$ 
    (即簽賬每HK$250可獲DBS$3)
  • 飛行里數換領:DBS$72 = 1,000里數 
    (即HK$6 = 1里數)

本地同海外都係250蚊3個DBS$ 仲有佢係72先換1000里 BLACK係48 1000里 所以大家都係6蚊里咋enlightened

於2019年03月06日 09:43 PM發表

ming326於2019年03月06日 08:33 PM發表

好似錯左喎你

本地同海外都係250蚊3個DBS$ 仲有佢係72先換1000里 BLACK係48 1000里 所以大家都係6蚊里咋enlightened

等陣,我地講緊換 CA PM,唔係 AM / Avios / KF

https://www.dbs.com.hk/personal-zh/credit-cards/rewards/dbs-mileage

任何賺 DBS$ 的 DBS 信用卡都係 DBS$32:1000PM

ming326 (普通卡會員)
於2019年03月06日 09:57 PM發表

ming326於2019年03月06日 08:33 PM發表

好似錯左喎你

Dennis C F Chan於2019年03月06日 09:43 PM發表

等陣,我地講緊換 CA PM,唔係 AM / Avios / KF

https://www.dbs.com.hk/personal-zh/credit-cards/rewards/dbs-mileage

任何賺 DBS$ 的 DBS 信用卡都係 DBS$32:1000PM

SOR ICsmiley

於2019年03月07日 08:04 AM發表
^^v於2019年03月01日 12:43 AM發表

AM改制後AMC相對黎講係可以話係易換,又可以同時換埋內陸機位。

不過直航得東京大阪名古屋(CX唔計小松,都叫做仲有沖繩福岡新千歲)。ANA除東京外,D時間真係⋯⋯午機去早機返,一來一回頭尾冇左2日,假期少嘅都唔係幾夠玩。

ANA有一個來回航班我覺得超正 香港去東京,零晨去零晨返 岩晒冇時間又要玩到盡的人

於2019年03月12日 03:12 PM發表

請教一下, 用ANA 換 hkg-cts (停留)-oka(停留)-hkg

淡季係咪都係17000里?

Ginger1120 (無卡會員)
於2019年03月12日 03:28 PM發表
charlesleung於2019年03月12日 03:12 PM發表

請教一下, 用ANA 換 hkg-cts (停留)-oka(停留)-hkg

ANA香港得東京大阪名古屋有直航

於2019年03月13日 03:25 PM發表
charlesleung於2019年03月12日 03:12 PM發表

Ginger1120於2019年03月12日 03:28 PM發表

咁改一改得唔得?

HKG-NRT轉機-CTS 停留

CTS-OKA停留

NRT-HKG

同樣問題: 淡季係咪都係17000里?

^^v (無卡會員)
於2019年03月14日 01:31 AM發表
^^v於2019年03月01日 12:43 AM發表

AM改制後AMC相對黎講係可以話係易換,又可以同時換埋內陸機位。

不過直航得東京大阪名古屋(CX唔計小松,都叫做仲有沖繩福岡新千歲)。ANA除東京外,D時間真係⋯⋯午機去早機返,一來一回頭尾冇左2日,假期少嘅都唔係幾夠玩。

charlesleung於2019年03月07日 08:04 AM發表

ANA有一個來回航班我覺得超正 香港去東京,零晨去零晨返 岩晒冇時間又要玩到盡的人

就係除東京外,其他時間對香港人黎講都係⋯⋯

^^v (無卡會員)
於2019年03月14日 01:37 AM發表

Ginger1120於2019年03月12日 03:28 PM發表

charlesleung於2019年03月13日 03:25 PM發表

咁改一改得唔得?

HKG-NRT轉機-CTS 停留

CTS-OKA停留

NRT-HKG

同樣問題: 淡季係咪都係17000里?

你有時間又唔怕轉機就OK

anlt (無卡會員)
於2019年03月14日 02:19 AM發表

我之前redeem過 hkg-nrt (停) hnd-cts(停) cts-kix-hkg

20000 里(非淡季)

好抵,唯一唔好係因為kix-hkg得早機,變相cts-kix要倒塔咁早

Airbaby (普通卡會員)
於2019年03月14日 08:14 AM發表

有單程就更好😑

於2019年03月14日 08:34 PM發表
Airbaby 於2019年03月14日 08:14 AM發表

有單程就更好😑

單程可以換, 香草航空,里數仲少D 舒唔舒服另計

Airbaby (普通卡會員)
於2019年03月14日 08:48 PM發表
Airbaby 於2019年03月14日 08:14 AM發表

有單程就更好😑

charlesleung於2019年03月14日 08:34 PM發表

單程可以換, 香草航空,里數仲少D 舒唔舒服另計

可以換梗係換返ANA啦😌

於2019年03月16日 07:06 AM發表

原來咁都得,只係HND 去 NRT 自費

發表回覆
發表回覆