電子錢包 海外使用

收藏 已收藏
會員主題
edmond817 ( 普通卡會員 )
於2019年02月18日 11:05 AM發表

請問AlipayHK, Wechat香港錢包綁信用卡在大陸和海外可唔可以用到?係咪會自動轉成港幣扣數?

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2019年04月28日 09:43 PM發表
vyz於2019年04月28日 11:52 AM發表

line pay not accepted in 春水堂, family mart and some shops. it seems some of the shops have chosen Taiwanese card or phone-only Line Pay payment and some chose to accept all.

MrK於2019年04月28日 04:36 PM發表

台灣全家只收中國信託(好似係)
七仔只收國泰世華+台北富邦

我去台灣七仔買過所謂大額嘢(岩岩1008台幣),悠遊卡唔能夠比過1000台幣交易,我就用台北富邦張debit card比錢(本身都係悠遊卡)

係台灣,真係要間間商戶睇下,唔係間間都係外國卡。

Line pay我綁咗富邦香港,但去食無老鍋集團用line pay都係line points儲。

history於2019年04月28日 04:35 PM發表

我用台灣電話加香港富邦,試過係誠品,屈臣氏用到

MrK於2019年04月28日 04:52 PM發表

Yes,大額過$600都係用返實卡簽,因為可以抽簽帳必有賞

Wah於2019年04月28日 05:18 PM發表

係喔, 差點忘了抽簽帳這個point!  

順道一問, 它的rebate通常甚麼時候會回?

同一份單入 4x (外幣基本),16x 下一至兩期單入

alexp0 (普通卡會員)
於2019年04月28日 11:20 PM發表
qualcomm於2019年04月26日 11:20 AM發表

去台灣就用銀聯會平少少手續費

arar於2019年04月28日 02:38 PM發表

去台灣富邦有9.09%回贈,cover晒手續費有突

唔係 8% - 1.95% = 6.05% 咩?

VMAE (普通卡會員)
於2019年04月28日 11:20 PM發表
alexp0於2019年04月28日 11:21 PM發表

搭單問,台灣google pay 多唔多收? 唔知可唔可以想富邦+google pay 咁用?

好多地方可以感應式

上次去有70%用卡都係感應式嘟手機

於2019年04月28日 11:21 PM發表

搭單問,台灣google pay 多唔多收? 唔知可唔可以想富邦+google pay 咁用?

於2019年04月28日 11:26 PM發表
qualcomm於2019年04月26日 11:20 AM發表

alexp0於2019年04月28日 11:20 PM發表

22000:100 再 x20 = 9.09%

台灣收 Contactless 的地方多,拎張舊富邦卡去簽,有時仲要講明張卡「沒有感應」,但香港富邦卡加唔到入 Apple Pay 同 Google Pay

kawai (無卡會員)
於2019年04月29日 12:51 AM發表

我見line pay香港電話可以加香港信用卡 boc i-card 咁可唔可以去台灣用line pay?

vyz (普通卡會員)
於2019年04月29日 12:57 AM發表
alexp0於2019年04月28日 11:21 PM發表

富邦係唔支援google pay感應式交易, 只支援google play app 交易 富邦暫時只可以用到line pay 畀錢 (also green and blue app)

vyz (普通卡會員)
於2019年04月29日 12:58 AM發表

line pay not accepted in 春水堂, family mart and some shops. it seems some of the shops have chosen Taiwanese card or phone-only Line Pay payment and some chose to accept all.

我去台灣七仔買過所謂大額嘢(岩岩1008台幣),悠遊卡唔能夠比過1000台幣交易,我就用台北富邦張debit card比錢(本身都係悠遊卡)

Line pay我綁咗富邦香港,但去食無老鍋集團用line pay都係line points儲。

history於2019年04月28日 09:20 PM發表

目前於台灣7-11或全家便利商店的付款服務僅提供以台灣地區電話號碼完成註冊的LINE Pay會員使用。 此外,在進行付款前,您必須先於LINE Pay內註冊中國信託的信用卡或簽帳金融卡。

實際落場發現711係可以, 全家唔得

history (普通卡會員)
於2019年04月29日 01:09 AM發表

history於2019年04月28日 09:20 PM發表

目前於台灣7-11或全家便利商店的付款服務僅提供以台灣地區電話號碼完成註冊的LINE Pay會員使用。 此外,在進行付款前,您必須先於LINE Pay內註冊中國信託的信用卡或簽帳金融卡。

vyz於2019年04月29日 12:58 AM發表

Line Pay係台灣好多地方都用到,我加咗兩張富邦(visa, Master) 入去,可以有兩個20x

於2019年04月29日 02:24 AM發表

alexp0於2019年04月28日 11:20 PM發表

Dennis C F Chan於2019年04月28日 11:26 PM發表

22000:100 再 x20 = 9.09%

台灣收 Contactless 的地方多,拎張舊富邦卡去簽,有時仲要講明張卡「沒有感應」,但香港富邦卡加唔到入 Apple Pay 同 Google Pay

明白, thank you!

Wah (普通卡會員)
於2019年04月29日 10:30 PM發表

那LinePay 本身的回贈和points 又甚麼時候會出來? 一直再用但Line Points 也只顯示是零!

traveltravel (普通卡會員)
於2019年05月24日 12:55 PM發表
Wah於2019年04月22日 05:57 PM發表

在台用Line Pay有沒有甚麼jetso? 除了加入富邦拿20X之外?

history於2019年04月22日 06:02 PM發表

會有Line Points 或者現金回贈

請問香港手機號碼+香港卡可以有回贈嗎?

history (普通卡會員)
於2019年05月24日 02:24 PM發表
Wah於2019年04月22日 05:57 PM發表

在台用Line Pay有沒有甚麼jetso? 除了加入富邦拿20X之外?

history於2019年04月22日 06:02 PM發表

會有Line Points 或者現金回贈

traveltravel於2019年05月24日 12:55 PM發表

請問香港手機號碼+香港卡可以有回贈嗎?

咁就唔清楚,我係用台灣手機+ 香港信用卡

sohohk (無卡會員)
於2019年06月01日 07:40 PM發表

香港手機+香港匯豐卡 可以o係泰國McDonald's 用

Rexxxxx (普通卡會員)
於2019年06月01日 07:47 PM發表
vvcm於2019年04月28日 04:29 PM發表

台灣號碼登記line Pay 日本用唔到,我自己日本linepay 加香港卡stand am,大部分份店用到

Thx,遲啲開番個日本line入香港卡先

於2019年06月02日 09:44 AM發表

師兄用香港定台灣號碼註冊?

於2019年06月02日 09:44 PM發表

原來全家可以銀聯閃付:https://www.google.com/amp/s/www.chinatimes.com/amp/realtimenews/20160803005442-260405

vyz (普通卡會員)
於2019年06月02日 10:27 PM發表

alexp0於2019年06月02日 09:44 AM發表

香港電話

於2019年06月02日 10:54 PM發表
alexp0於2019年06月02日 09:44 PM發表

原來全家可以銀聯閃付:https://www.google.com/amp/s/www.chinatimes.com/amp/realtimenews/20160803005442-260405

七仔都得,不過限地區限分店

於2019年06月03日 12:40 AM發表

alexp0於2019年06月02日 09:44 AM發表

vyz於2019年06月02日 10:27 PM發表

香港電話

Thank you,下次去試下

ggvv (無卡會員)
於2019年06月03日 01:56 AM發表
Yau Ka Chun於2019年04月22日 04:02 AM發表

香港身份證就算開大陸支付寶都只限於國內使用, 用係其他地方都會出現此功能只限以中國身份證實名認證的之類的野

Yes, totally agree

發表回覆