電子錢包 海外使用

收藏 已收藏
會員主題
edmond817 ( 普通卡會員 )
於2019年02月18日 11:05 AM發表

請問AlipayHK, Wechat香港錢包綁信用卡在大陸和海外可唔可以用到?係咪會自動轉成港幣扣數?

Ivan Tong (普通卡會員)
於2019年02月18日 11:05 AM發表

Nonono,支付寶香港在中國大陸和海外是完全不能用的! WeChat香港錢包暫時在中國大陸有少許商戶可以用,例如海底撈超市的那些! WeChatpay Hk會看他的匯率轉成港幣扣數

SouthL (普通卡會員)
於2019年02月18日 11:35 AM發表

WeChat HK內地一些連鎖商戶可以用 很多App內付款可以用 用埋icard有4%

SouthL (普通卡會員)
於2019年02月18日 11:36 AM發表

都希望支HK早日可以系內地使用

EH1 (白金卡會員)
於2019年02月18日 01:48 PM發表

調轉,唔係用內地身分證開既支微喺內地以外既地方都用唔到

smoky (普通卡會員)
於2019年02月18日 06:13 PM發表
EH1於2019年02月18日 01:48 PM發表

回鄉證都可以認證到大陸版微支,再喺海外用既......

c14101 (金卡會員)
於2019年02月18日 06:18 PM發表

搭單問下,有冇 ching 在台灣、泰國、日本等地商店用過 Line Pay?

arar (普通卡會員)
於2019年02月18日 06:21 PM發表
c14101於2019年02月18日 06:18 PM發表

搭單問下,有冇 ching 在台灣、泰國、日本等地商店用過 Line Pay?

識人泰國用香港HSBC卡用過

於2019年02月18日 06:25 PM發表

smoky於2019年02月18日 06:13 PM發表

仍需已實名的大陸手機號碼吧

於2019年02月18日 06:27 PM發表

arar於2019年02月18日 06:21 PM發表

識人泰國用香港HSBC卡用過

多店舖收嗎?方便使用?

EH1 (白金卡會員)
於2019年02月18日 06:37 PM發表

smoky於2019年02月18日 06:13 PM發表

20190218183647_5c6a8abf2ae98.jpg 我張銀行卡係用回鄉證搞

Alipay萬歲 (普通卡會員)
於2019年02月18日 07:52 PM發表

試過用實名左既手機都得,唔洗再係微到入回鄉證,有冇人係咁

history (無卡會員)
於2019年02月18日 09:19 PM發表

係台灣用過好方便,加富邦信用卡有20倍積分

Patty0728 (普通卡會員)
於2019年02月18日 11:05 PM發表

history於2019年02月18日 09:19 PM發表

咁都好方便,但台灣多商店收line pay嗎?

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2019年02月19日 12:26 AM發表

history於2019年02月18日 09:19 PM發表

香港電話號碼 + 香港卡可以加 Line Pay 嗎?

於2019年02月19日 07:07 AM發表

Dennis C F Chan於2019年02月19日 12:26 AM發表

台灣手機號碼+香港信用卡可以加Line Pay

於2019年04月21日 06:51 PM發表

剛去完東京,在東京時試過 Line Pay (香港手機+香港卡)、AlipayHK 及 Wechat Pay,全部失敗。

另外,發現 支 / 微 在東京幾普及,一般普通小商店、便利店、快餐店(例如松屋)都收,不過應該只限大陸版的支/微。

vyz (普通卡會員)
於2019年04月21日 07:32 PM發表

Dennis C F Chan於2019年02月19日 12:26 AM發表

香港電話加香港信用卡 加到富邦

Rexxxxx (普通卡會員)
於2019年04月21日 07:56 PM發表
c14101於2019年04月21日 06:51 PM發表

剛去完東京,在東京時試過 Line Pay (香港手機+香港卡)、AlipayHK 及 Wechat Pay,全部失敗。

另外,發現 支 / 微 在東京幾普及,一般普通小商店、便利店、快餐店(例如松屋)都收,不過應該只限大陸版的支/微。

介唔介意講下係咩卡?
如果係咁會唔會要日本電話+香港卡先係日本用到?

於2019年04月22日 02:28 AM發表

Rexxxxx於2019年04月21日 07:56 PM發表

介唔介意講下係咩卡?

Line + BEA VS, Ali + BOC 大灣, We + DSB 1+

Yau Ka Chun (無卡會員)
於2019年04月22日 04:02 AM發表

香港身份證就算開大陸支付寶都只限於國內使用, 用係其他地方都會出現此功能只限以中國身份證實名認證的之類的野

於2019年04月22日 09:01 AM發表

Rexxxxx於2019年04月21日 07:56 PM發表

介唔介意講下係咩卡?

香港都無 / 未有 Line Pay 服務,會唔會呢頁已經注定用唔到香港電話 + 香港卡?

丹尼爾 (黑卡會員)
於2019年04月22日 09:28 AM發表

介唔介意講下係咩卡?

Dennis C F Chan於2019年04月22日 09:01 AM發表

香港都無 / 未有 Line Pay 服務,會唔會呢頁已經注定用唔到香港電話 + 香港卡?

你無用line?

於2019年04月22日 10:07 AM發表

介唔介意講下係咩卡?

Dennis C F Chan於2019年04月22日 09:01 AM發表

我係用台灣電話註冊Line

於2019年04月22日 10:36 AM發表

介唔介意講下係咩卡?

丹尼爾於2019年04月22日 09:28 AM發表

你無用line?

有,呢個係 Line Pay 的登記頁

於2019年04月22日 11:04 AM發表

介唔介意講下係咩卡?

丹尼爾於2019年04月22日 09:28 AM發表

你無用line?

Dennis C F Chan於2019年04月22日 10:36 AM發表

有,呢個係 Line Pay 的登記頁

我用我本身 Line 我香港號碼開 Line Pay,之後加入了 BEA VS 和 SC SC

發表回覆