支那寶/wechat/oepay分身玩完,將會全面實名,禁止使用太空卡登記(時間未定)

收藏 已收藏
會員主題
UGL5000萬 ( 無卡會員 )
於2019年02月11日 02:22 AM發表

zhangyan (普通卡會員)
於2019年02月11日 04:38 AM發表

.

YC12 (普通卡會員)
於2019年02月11日 10:57 AM發表

你係咪諗多左?

vyz (普通卡會員)
於2019年02月11日 11:09 AM發表

細字睇唔到 但如果係統一實名制, 分身應該開唔到

walkingdead (普通卡會員)
於2019年02月11日 12:11 PM發表
vyz於2019年02月11日 11:09 AM發表

細字睇唔到 但如果係統一實名制, 分身應該開唔到

細字:初步計劃針對部分高風險活動,如綁定銀行戶口,大額轉帳等,均規定市民完成實名認證才可使用;至於小額轉帳及支付,則維持簡單認證即可

ctcmilk (普通卡會員)
於2019年02月11日 02:13 PM發表

分身acc本來就無大額無得轉落銀行
除非佢封到小額付款$100以下,再一日限幾次先有用,否則騙徒依舊可以買野套現
但係噤變相叫支/微唔洗做,大部份真用戶都無+唔識認證

EH1 (白金卡會員)
於2019年02月11日 02:25 PM發表

如果強制支微做身分認證會有好多人棄用

amibayiu (無卡會員)
於2019年02月11日 02:28 PM發表

如果唔用太空卡都好難玩

Wahchung Li (普通卡會員)
於2019年02月11日 02:52 PM發表

單憑一個電話號碼,根本不能知道是否太空卡。
況且銀行都未有此限制,禁止使用太空卡是行不通的。

於2019年02月11日 02:54 PM發表

其他太空卡唔知, 係用clubsim(開頭6546) 登記過gmail ,全部不能登記

於2019年02月11日 03:16 PM發表
amibayiu於2019年02月11日 02:54 PM發表

其他太空卡唔知, 係用clubsim(開頭6546) 登記過gmail ,全部不能登記

不清楚你的情況,但我有三張club sim,當中有一張是用作gmail recovery 登記。而且club sim不算是太空卡,club sim是要實名登記,留有身分證副本做紀錄。
現在香港是容許電話號碼自由轉台,包括儲值卡,自由任轉,次數不限,今天是club sim,明天是另一間公司,如何設限?
另外電話號碼開頭與什麼公司不一定有關聯,我三張clubsim,號碼分別是
54.....
59.....
60.....
還有其他公司
55.....
61......
67.....
94.....
等等,那些是太空卡?

history (無卡會員)
於2019年02月11日 03:23 PM發表

其實,好似大陸咁,用銀行卡綁定戶口,已經做到實名制

出左張信用卡點都用多過擺! (普通卡會員)
於2019年02月11日 03:26 PM發表
EH1於2019年02月11日 02:25 PM發表

如果強制支微做身分認證會有好多人棄用

唔洗身分認證、淨係唔派印花、商戶優惠,都會有大把人棄用……

仲要諸多限制,睬佢有味,大家一齊攬炒。

於2019年02月11日 03:53 PM發表
amibayiu於2019年02月11日 02:54 PM發表

Wahchung Li於2019年02月11日 03:16 PM發表

不清楚你的情況,但我有三張club sim,當中有一張是用作gmail recovery 登記。而且club sim不算是太空卡,club sim是要實名登記,留有身分證副本做紀錄。
現在香港是容許電話號碼自由轉台,包括儲值卡,自由任轉,次數不限,今天是club sim,明天是另一間公司,如何設限?
另外電話號碼開頭與什麼公司不一定有關聯,我三張clubsim,號碼分別是
54.....
59.....
60.....
還有其他公司
55.....
61......
67.....
94.....
等等,那些是太空卡?

"而且club sim不算是太空卡"  咁就好啦  ,要換號碼就麻煩! 

clwk (無卡會員)
於2019年02月11日 04:14 PM發表

香港本來就唔盛行呢d支付方法,如果唔係有優惠,根本無人會用佢黎買野,等又等得耐,又成日error, 店員同客都用得唔順暢

如果再強制所有用戶都要認證, 相信支微好快打柴

Ginger1120 (無卡會員)
於2019年02月11日 06:17 PM發表

Wahchung Li於2019年02月11日 03:16 PM發表

54.....
59.....
60.....
還有其他公司
55.....
61......
67.....
94.....
等等,那些是太空卡?

其實唔用身份證,用「其他證件」都可以好容易申請到張club sim,而且唔需要交證件副本

yykk (無卡會員)
於2019年02月11日 06:19 PM發表

人地話大額先要實名

细額唔洗

smoky (普通卡會員)
於2019年02月11日 06:58 PM發表

54.....
59.....
60.....
還有其他公司
55.....
61......
67.....
94.....
等等,那些是太空卡?

想問問,club sim有效期係上次買野後一年,咁有冇方法可以check到張club sim幾時到期呀?

於2019年02月11日 08:55 PM發表

54.....
59.....
60.....
還有其他公司
55.....
61......
67.....
94.....
等等,那些是太空卡?

smoky於2019年02月11日 06:58 PM發表

想問問,club sim有效期係上次買野後一年,咁有冇方法可以check到張club sim幾時到期呀?

正如閣下所說,“club sim有效期係上次買野後一年”,app的“…” menu 有一項叫“Transaction History”,就可以查到最後一次交易日期,自己加一年就是。

於2019年02月11日 09:00 PM發表
clwk於2019年02月11日 04:14 PM發表

香港本來就唔盛行呢d支付方法,如果唔係有優惠,根本無人會用佢黎買野,等又等得耐,又成日error, 店員同客都用得唔順暢

完全同意,八達通之所以受香港人歡迎就是不需要實名認證,就算沒有很多優惠都有絕對優勢,如果要用戶硬性認證,一如大陸一樣,一定很多香港人抗拒。

smoky (普通卡會員)
於2019年02月11日 09:33 PM發表

Wahchung Li於2019年02月11日 09:00 PM發表

完全同意,八達通之所以受香港人歡迎就是不需要實名認證,就算沒有很多優惠都有絕對優勢,如果要用戶硬性認證,一如大陸一樣,一定很多香港人抗拒。

係,除非可以搞到好似大陸咁,街邊小販都收支微,唔係我用八達通好過(如果唔收八達通,會用信用卡/支/微,現金係最後既選擇)

warsur (普通卡會員)
於2019年02月13日 02:36 PM發表

54.....
59.....
60.....
還有其他公司
55.....
61......
67.....
94.....
等等,那些是太空卡?

smoky於2019年02月11日 06:58 PM發表

係計最後果個服務組合最後使用日期後一年。亦可以响app 內即時傳訊中問 。

笑話一則 (普通卡會員)
於2019年02月18日 10:21 AM發表

Wahchung Li於2019年02月11日 09:00 PM發表

smoky於2019年02月11日 09:33 PM發表

係,除非可以搞到好似大陸咁,街邊小販都收支微,唔係我用八達通好過(如果唔收八達通,會用信用卡/支/微,現金係最後既選擇)

小販睬你都傻

電子支付好多都要比手續費

用現金佢地又可以比少D稅

以太 (金卡會員)
於2019年02月18日 11:34 AM發表

smoky於2019年02月11日 09:33 PM發表

笑話一則於2019年02月18日 10:21 AM發表

小販睬你都傻

電子支付好多都要比手續費

用現金佢地又可以比少D稅

+++++++++++++++++++++

街市每逢長假期前必然壞支付寶 / 八達通機,

你就知佢地有幾想用啦

keit (金卡會員)
於2019年02月18日 11:02 PM發表

希望唔好搞咁多嘢啦, 主要靠呢啲儲AM㗎

發表回覆
發表回覆