同一間公司 點解恒生信用卡業務(對用家既方便程度),差過hsbc咁多

收藏 已收藏
會員主題
UGL5000萬 ( 無卡會員 )
於2019年02月03日 04:10 PM發表

1.無apps 1:1 清cash dollars(hsbc有rewards+)
2.入錢機不能實時增加limit
3.所有推廣不能買coupon
4.所有推廣不能網上登記,必需打電話
5.信用卡積分入帳/支出紀錄,只能在 ebanking查詢,無得在月結單睇到,而且只會 keep90 days
6.所有mobile payment優惠,必需 keep 卡,否則不會回
7. 接近99%推廣,每日只能簽一次,但所有銀行都無呢個限制
8.沒有任何飛行里數計劃
9.無銀聯雙幣信用卡,返支那簽卡要收charge
10.CASH DOLLAR 網上換領選擇太少,只得幾間商戶coupon,其他銀行,如東亞/aeon,有好多款選擇
11.hsbc係門市用RC,搵求其一張卡,就可用哂 自己id名下既所有積分,但 恒生就要逐張簽,無得 combine
12.cash dollars只得15個月使用期限,hsbc有3年
13. 近99%推廣必需即日登記,否則不會回,簽完唔記得登記就慘了
14.如使用新款ATM機(存取款合一),插信用卡落去必需入密碼,但我相信大部份用家,都係唔知自己信用卡既密碼

15.每年鬼鼠收年費,不會自己waive,如果check 單果陣睇漏左就慘了
其他bank,例如icbc就算收年費,都係會自己waive

強仔 (普通卡會員)
於2019年02月08日 02:23 PM發表
強仔於2019年02月08日 12:45 AM發表

只要張卡有用,間間都免年費,

就算收咗,間間打個電話就可以豁免退回,
(跟本上睇信用卡月結單係用卡必需做嘅責任,依家手機理財咁方便,一出年費即打去wavie,幾容易,就算你打電話,音頻hotline必定有個function去豁免年費,如果你要專人接聽,係都揾啲非繁忙時間,例如朝九晚五便最多職員接聽,夜晚十二點打去,梗無人聽啦,等半個鐘唔出奇,咁咪等放假再打去囉,時間由自己控制!)

就算連電話都唔想打,開返個戶口咪得囉,有埋儲蓄戶口仲好,FPS轉到嗰間銀行再找卡數,不知幾方便!(PPS無優惠,我唔想將條數益左PPS,等PPS有優惠先用返佢!)

smoky於2019年02月08日 01:35 PM發表

問題係fps冇預設付款(起碼我主力既銀行冇),冇得拖到最後一日先還,所以暫時都係pps好。

FPS除咗入預設賬戶外,你可㨂其他銀行,即時轉賑入數,可截數前last day last min才交卡數

Kit Kwok (普通卡會員)
於2019年02月08日 02:39 PM發表

咁其實惠康92折同萬寧95折值唔值為左呢樣出卡呢?

以太 (金卡會員)
於2019年02月08日 03:21 PM發表
Kit Kwok於2019年02月08日 02:39 PM發表

+++++++++++++++

你本身多係惠康買野的話, keep 張卡一個月 3 次 92 折無妨, 不過:

1) 一年到晚都好多 $500 回 $40 / $50 / $70 既 promote, 本身每次買得多 (e.g. 米 / 油 / 廁紙好容易達標) 的話唔要 Enjoy 都冇所謂

2) 買得少既 (< $100), I-card / 大媽有 4% 可選, HSBC 有賞家居 6x / 9x (2.4% / 3.6%) 可選, 唔駛逼自己買夠 $100

所以我覺得星期六 / 日撞啱係 3 / 13 / 23 號用 Enjoy 最好, $360 不單止有 92 折, 仲食埋雙倍或三倍印花, 又唔駛勉強買到 $500 

至於萬寧  ....... 匯豐咁多萬寧專屬 promote 何苦要用 Enjoy 卡呢 ......

moremiles (普通卡會員)
於2019年02月08日 04:34 PM發表

Manhattan and SCB 都同一集團,差距都好大

otello (無卡會員)
於2019年02月08日 05:30 PM發表
yykk於2019年02月07日 07:46 PM發表

啱用就好好用

起碼好過其它卡d乜鬼promo 下下要簽500/1000/3000/8000先有幾多%

個個月都有咁多垃圾買咩

最起碼恒生果個月乜都唔簽 淨交水電媒管理費 保險 都有份賺 200有1蚊

sasa而家做緊$50-25 去到10號 依d就叫著數 簽$50咋 平$25 淨買洗頭水都賺番晒

唔洗下下簽500先有回贈 買乜都要諗到頭痛

個d 咩1.5/2% 真心問你個月簽到幾多吖 搭車八達通 午餐晚餐肯收八達通都偷笑 中想簽卡 除咗萬寧百佳 有咩地方收卡吖

買電器 去樓上鋪 抵過你去百老匯簽卡

hi five 師兄!我主要用的咭不是恆生,但係好神奇地一直取得回贈的數額(cash dollars and cash rebates included) 竟然係佢張 World Master最多。to make things clear 我平時極少網購,大額消費就用其他咭的迎新亦冇用過恒生,但係就中左佢幾個推廣咁啦。

btw icbc 星座咭繳費有1.5%架,星座咭covers 吾到的payee 就會用enjoy for the 0.5%. (聽講恒地咭有0.55555% for bill payment, am thinking if it worths the hassle to get this new card for one or two bills per month...)

以太 (金卡會員)
於2019年02月08日 06:03 PM發表
UGL5000萬於2019年02月03日 04:10 PM發表

1.無apps 1:1 清cash dollars(hsbc有rewards+)
5.信用卡積分入帳/支出紀錄,只能在 ebanking查詢,無得在月結單睇到,而且只會 keep90 days
6.所有mobile payment優惠,必需 keep 卡,否則不會回
7. 接近99%推廣,每日只能簽一次,但所有銀行都無呢個限制
10.CASH DOLLAR 網上換領選擇太少,只得幾間商戶coupon,其他銀行,如東亞/aeon,有好多款選擇
11.hsbc係門市用RC,搵求其一張卡,就可用哂 自己id名下既所有積分,但 恒生就要逐張簽,無得 combine
12.cash dollars只得15個月使用期限,hsbc有3年
13. 近99%推廣必需即日登記,否則不會回,簽完唔記得登記就慘了
14.如使用新款ATM機(存取款合一),插信用卡落去必需入密碼,但我相信大部份用家,都係唔知自己信用卡既密碼

15.每年鬼鼠收年費,不會自己waive,如果check 單果陣睇漏左就慘了

++++++++++++++++++++++++++++++++

第 1, 4, 5, 8, 12 點有理, 恒生的確係過時了, 跟唔上主流對手既步伐, 應該檢討

第 3, 6, 7 點, 恒生自己都有權自訂 T & C, 呢幾條都唔算係過份既條款 (主要都係針對識玩卡既人)

第 10 點, 其實主要問題都係冇得換 cash, 講 coupon 選擇我覺得有 d 銀行都一樣係少 (e.g. CCB), 另外大家關心既應該係有冇主流 coupon 換 (e.g. 百佳/惠康) 同兌換率吧?

第 13 點, 佢專登既, 淨係俾事前 / 當日知道呢個 promote 既人玩, 因為佢目標係刺激你去果 d 商戶消費而唔係益你 (我以前都試唔少)

第 15 點, 好多銀行都需要自己主動 waive, 自己唔 check statement 總唔可以怪銀行掛 ....

於2019年02月08日 06:30 PM發表
UGL5000萬於2019年02月03日 04:10 PM發表

以太於2019年02月08日 06:03 PM發表

++++++++++++++++++++++++++++++++

第 1, 4, 5, 8, 12 點有理, 恒生的確係過時了, 跟唔上主流對手既步伐, 應該檢討

第 3, 6, 7 點, 恒生自己都有權自訂 T & C, 呢幾條都唔算係過份既條款 (主要都係針對識玩卡既人)

第 10 點, 其實主要問題都係冇得換 cash, 講 coupon 選擇我覺得有 d 銀行都一樣係少 (e.g. CCB), 另外大家關心既應該係有冇主流 coupon 換 (e.g. 百佳/惠康) 同兌換率吧?

第 13 點, 佢專登既, 淨係俾事前 / 當日知道呢個 promote 既人玩, 因為佢目標係刺激你去果 d 商戶消費而唔係益你 (我以前都試唔少)

第 15 點, 好多銀行都需要自己主動 waive, 自己唔 check statement 總唔可以怪銀行掛 ....

以太師兄嘅分析好中肯呀。關於第4點,我有野要分享。

話說HSBC 有個百老匯推廣,我十二月在rewards app 度click 左register, 我好肯定已registered 先走去買電器。點知前日再去買電器,個app 竟然showed 出泥話我冇登記。於是打電話比CS, 又話個系統冇我已登記之記録,非常古怪。後來CS教我以後應該打電話登記任何信用咭推廣,因為只有電話登記至有reference number, 佢地可以憑number 追查。而rewards app capped screen showing ‘registered’ 就好難check喎。

結論係,以後HSBC 的推廣都係打電話穩陣啲。當然如果好似東亞咭網上登記又有reference 就最好啦。

以太 (金卡會員)
於2019年02月08日 08:40 PM發表

otello於2019年02月08日 06:30 PM發表

話說HSBC 有個百老匯推廣,我十二月在rewards app 度click 左register, 我好肯定已registered 先走去買電器。點知前日再去買電器,個app 竟然showed 出泥話我冇登記。於是打電話比CS, 又話個系統冇我已登記之記録,非常古怪。後來CS教我以後應該打電話登記任何信用咭推廣,因為只有電話登記至有reference number, 佢地可以憑number 追查。而rewards app capped screen showing ‘registered’ 就好難check喎。

結論係,以後HSBC 的推廣都係打電話穩陣啲。當然如果好似東亞咭網上登記又有reference 就最好啦。

++++++++++++++++++++

謝謝分享! 你唔講都唔知 Reward+ 登記都可能出問題 ~

不過唔知 HSBC 網上登記拎唔拎到 reference number,

因為每次打電話登記都好驚入錯信用卡號碼 (網上我通常 copy 個號碼過去)

另外印象中 DBS 會有 e-mail confirm 成功登記推廣,

呢個安排就最理想

左輪右里 (普通卡會員)
於2019年02月08日 08:53 PM發表

HSBC 萬寧88 折優惠可以買coupon 達成
咁即係話你可以買二十張50 蚊既coupon 先
之後逐張用,咁就唔駛每次迫你買夠$500 先享受到個優惠

呢個只係其中一個賺到盡既方式
仲有其他玩法可以留意下滙豐咭既討論
另外匯豐咭係好多食肆有專屬優惠
呢樣都係恒生咭 甚至其他咭都不能比較

如果一開始個point 係平時好少買野既
不如唔好研究點玩咭啦
果一蚊幾毫之差

小恒 (無卡會員)
於2019年02月08日 11:25 PM發表
smoky於2019年02月04日 12:29 AM發表

恒生卡既唯一好處,可以找其他卡既卡數。

Al5135於2019年02月04日 10:38 AM發表

個人而言,有了轉數快,我都冇用佢找其他卡數了。唯一好處都冇埋!

del

於2019年02月08日 11:52 PM發表

以太於2019年02月08日 08:40 PM發表

++++++++++++++++++++

謝謝分享! 你唔講都唔知 Reward+ 登記都可能出問題 ~

不過唔知 HSBC 網上登記拎唔拎到 reference number,

因為每次打電話登記都好驚入錯信用卡號碼 (網上我通常 copy 個號碼過去)

另外印象中 DBS 會有 e-mail confirm 成功登記推廣,

呢個安排就最理想

其實我有收到過滙豐sms 溫提我記得推廣完結前要在百老匯買滿個數添,咁即係確認我曾経成功登記啦,係奇在後來CS 竟然話系統冇我紀錄姐。所以若然我要抝數的話,加埋個capped screen 應該吾會輸嘅。不過CS話我推廣期內再登記(用電話)係冇問題的,會承認番我之前簽左的數目,所以就算啦毋謂爭抝。

EH1 (白金卡會員)
於2019年02月09日 01:43 PM發表

Minimalists+pizza lovers=hang seng card only

好似係咁

hkstock (普通卡會員)
於2019年02月11日 03:19 PM發表

非常肯定HSBC reward+ app登記係有reference number既,我近依半年既HSBC promotion都係經reward+登記,每次都會另外抄低個reference number, supp card就網上web登記多,app同web登記個reference number通常會唔同字頭

打電話登記經常要重覆聽一大堆廢話,好嘥時間 ...

Jasper Wong (禁止發言)
於2019年02月12日 07:27 PM發表

HangSeng 從來唔是玩卡人既首選

但我用來做交卡數就一定首選~

HangSeng 膽拖 SCB + ICBC + BEA 就最好

可惜SCB + ICBC + BEA 呢3張卡無得改截數日

Roboto (金卡會員)
於2019年02月12日 08:07 PM發表
Jasper Wong於2019年02月12日 07:27 PM發表

HangSeng 從來唔是玩卡人既首選

但我用來做交卡數就一定首選~

HangSeng 膽拖 SCB + ICBC + BEA 就最好

可惜SCB + ICBC + BEA 呢3張卡無得改截數日

but you can ask HS to change , good for only once

kk10101 (無卡會員)
於2019年02月13日 01:43 PM發表

我重有keep住張大學時代嘅恒生card,唯一用途就係找5仔card數

Kwok Yu (無卡會員)
於2019年02月16日 07:21 PM發表
Kit Kwok於2019年02月08日 02:39 PM發表

以太於2019年02月08日 03:21 PM發表

你本身多係惠康買野的話, keep 張卡一個月 3 次 92 折無妨, 不過:

1) 一年到晚都好多 $500 回 $40 / $50 / $70 既 promote, 本身每次買得多 (e.g. 米 / 油 / 廁紙好容易達標) 的話唔要 Enjoy 都冇所謂

2) 買得少既 (< $100), I-card / 大媽有 4% 可選, HSBC 有賞家居 6x / 9x (2.4% / 3.6%) 可選, 唔駛逼自己買夠 $100

所以我覺得星期六 / 日撞啱係 3 / 13 / 23 號用 Enjoy 最好, $360 不單止有 92 折, 仲食埋雙倍或三倍印花, 又唔駛勉強買到 $500 

至於萬寧  ....... 匯豐咁多萬寧專屬 promote 何苦要用 Enjoy 卡呢 ......

申請到匯豐信用卡就話ja😅😅😅😅,我無糧單,但用支票出糧,都唔批

以太 (金卡會員)
於2019年02月17日 05:46 PM發表

Kwok Yu於2019年02月16日 07:21 PM發表

申請到匯豐信用卡就話ja😅😅😅😅,我無糧單,但用支票出糧,都唔批

冇匯豐卡 (最低果張都得)會玩少好多 promote,

可能真係要諗諗佢, 例如係匯豐開戶/出糧/搬 MPF 戶口, 增加出卡機會,

咁嫌麻煩的話就中銀/ 恒生啦, 都較少聽到唔批

Kwok Yu (無卡會員)
於2019年02月18日 03:34 PM發表

Kwok Yu於2019年02月16日 07:21 PM發表

以太於2019年02月17日 05:46 PM發表

冇匯豐卡 (最低果張都得)會玩少好多 promote,

可能真係要諗諗佢, 例如係匯豐開戶/出糧/搬 MPF 戶口, 增加出卡機會,

咁嫌麻煩的話就中銀/ 恒生啦, 都較少聽到唔批

已有匯豐戶口和之前的強積金戶口係到,但無入數,但中銀和恆生都有信用卡,差匯豐

發表回覆
發表回覆