同一間公司 點解恒生信用卡業務(對用家既方便程度),差過hsbc咁多

收藏 已收藏
會員主題
UGL5000萬 ( 無卡會員 )
於2019年02月03日 04:10 PM發表

1.無apps 1:1 清cash dollars(hsbc有rewards+)
2.入錢機不能實時增加limit
3.所有推廣不能買coupon
4.所有推廣不能網上登記,必需打電話
5.信用卡積分入帳/支出紀錄,只能在 ebanking查詢,無得在月結單睇到,而且只會 keep90 days
6.所有mobile payment優惠,必需 keep 卡,否則不會回
7. 接近99%推廣,每日只能簽一次,但所有銀行都無呢個限制
8.沒有任何飛行里數計劃
9.無銀聯雙幣信用卡,返支那簽卡要收charge
10.CASH DOLLAR 網上換領選擇太少,只得幾間商戶coupon,其他銀行,如東亞/aeon,有好多款選擇
11.hsbc係門市用RC,搵求其一張卡,就可用哂 自己id名下既所有積分,但 恒生就要逐張簽,無得 combine
12.cash dollars只得15個月使用期限,hsbc有3年
13. 近99%推廣必需即日登記,否則不會回,簽完唔記得登記就慘了
14.如使用新款ATM機(存取款合一),插信用卡落去必需入密碼,但我相信大部份用家,都係唔知自己信用卡既密碼

15.每年鬼鼠收年費,不會自己waive,如果check 單果陣睇漏左就慘了
其他bank,例如icbc就算收年費,都係會自己waive

moremiles (普通卡會員)
於2019年02月03日 04:17 PM發表

7.無得換洒店/航空公司積分

8.無雙幣銀聯

9.CASH DOLLARS要夠100先換到禮卷

UGL5000萬 (無卡會員)
於2019年02月03日 04:18 PM發表
moremiles於2019年02月03日 04:17 PM發表

7.無得換洒店/航空公司積分

8.無雙幣銀聯

9.CASH DOLLARS要夠100先換到禮卷

多謝,已加入

強仔 (普通卡會員)
於2019年02月03日 04:31 PM發表

10000% 同意,全因衰孤寒,持住客戶群多,越做越差!

所有折扣都要減左cash dollar嗰條數至計,又要在指定商戶用, cash dollar名不符實,改返名叫積分算啦!咁大間銀行咁取巧

ctcmilk (普通卡會員)
於2019年02月03日 05:08 PM發表

恆生就係靠保守跑贏其他銀行同業,做咩要同你摶命?趁就過年想搶做狗年之星?

EH1 (白金卡會員)
於2019年02月03日 05:15 PM發表

泊住怡和唔憂做?

Al5135 (無卡會員)
於2019年02月03日 05:26 PM發表

6.所有mobile payment優惠,必需 keep 卡,否則不會回

我就係衰左呢項,其他卡都冇需keep住喺電話,谷氣即吾用呢張卡,用哂啲cash dollar 即剪卡!

於2019年02月03日 05:32 PM發表

自己卡䶖10年,由Mpower開始,特選都從來無中過,有沒有人有試過特選呢?

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2019年02月03日 05:35 PM發表
強仔於2019年02月03日 04:31 PM發表

所有折扣都要減左cash dollar嗰條數至計,又要在指定商戶用, cash dollar名不符實,改返名叫積分算啦!咁大間銀行咁取巧

Cash dollar 係用黎氹 C9 用,唔係畀卡精用架

強仔 (普通卡會員)
於2019年02月03日 06:32 PM發表

講恒生啲衰嘢,幾版都數唔晒

佢啲優惠,要由登記日起計!而簽咗之後才登記嗰啲就唔計,參加佢啲優惠,極多魔鬼細節要留意!

於2019年02月03日 06:53 PM發表

好野唔跟,衰野就學足母公司,收paper statement fee,銀聯海外收charge,分行counter交卡數收fee

XX理財迎新活動送Cash Dollars,如信用卡之申請不獲批核,合資格客戶將不獲發任何 Cash Dollars。老土,分分鐘洗濕個頭先同你講無迎新

Roboto (金卡會員)
於2019年02月03日 07:26 PM發表

the only plus side is that it can pay most other credit card

without any HF

Alan Koon (普通卡會員)
於2019年02月03日 07:30 PM發表
強仔於2019年02月03日 04:31 PM發表

Dennis C F Chan於2019年02月03日 05:35 PM發表

Cash dollar 係用黎氹 C9 用,唔係畀卡精用架

我只用去  7-11 , 惠X , Jason , Olivers

要去指定商戶先有so,平時都係唔用

中939x 呢幾個月都少用enjoy

OKNOPROBLEM (普通卡會員)
於2019年02月03日 07:35 PM發表

自從轉enjoy 要簽滿唔知一百定二百,指定日子先有折,真係好少用。

不過佢有兩個優點,令我不會cut

找卡數同還款假期

Roboto (金卡會員)
於2019年02月03日 07:38 PM發表

BEA and HS is the best combo

強仔 (普通卡會員)
於2019年02月03日 09:36 PM發表

一間公司衰成咁,咁多年佢哋啲局內人都無理由唔發覺而去改善,即代表呢啲衰嘢係佢哋嘅營商經營手法!

smoky (普通卡會員)
於2019年02月04日 12:29 AM發表

恒生卡既唯一好處,可以找其他卡既卡數。

Joey (無卡會員)
於2019年02月04日 01:06 AM發表

恆生係大銀行,總有班人會用,再差都有市場,可能滙豐唔想多一個競爭對手,叫恆生信用卡放軟手腳做,個人不贊成,不進則退,市場越競爭激烈,我地越開心,優惠一定更加好

hkstock (普通卡會員)
於2019年02月04日 02:18 AM發表

點會係同一間公司 恆生同滙豐係兩間公司黎,滙豐只係恆生既大股東吧了

lee0922 (普通卡會員)
於2019年02月04日 03:20 AM發表

我又想問 同一個集團 點解美心西餅啲麵包(對食家而言),差過東海堂咁多?

係咪可能東海堂唔想多一個競爭對手,叫美心西餅放軟手腳做?

Burger Man (金卡會員)
於2019年02月04日 07:49 AM發表

你竟然會用”返支那”呢個講法。 用得”支那“代表你應該鄙視中國,但你又話”返”,即是代表你又覺得自己係中國人。 自相矛盾窩!

Burger Man (金卡會員)
於2019年02月04日 07:55 AM發表
hkstock於2019年02月04日 02:18 AM發表

點會係同一間公司 恆生同滙豐係兩間公司黎,滙豐只係恆生既大股東吧了

咪就係。不如問點解pizza express 有得送asiamiles 而 pacific coffee無啦,反正都係華潤!

acm20 (普通卡會員)
於2019年02月04日 08:24 AM發表
Burger Man於2019年02月04日 07:49 AM發表

你竟然會用”返支那”呢個講法。 用得”支那“代表你應該鄙視中國,但你又話”返”,即是代表你又覺得自己係中國人。 自相矛盾窩!

可能樓主係外國人,正常人比較少有出言貶低自己

maychanpig (普通卡會員)
於2019年02月04日 09:39 AM發表
Burger Man於2019年02月04日 07:49 AM發表

acm20於2019年02月04日 08:24 AM發表

可能樓主係外國人,正常人比較少有出言貶低自己

支那寶都話他鄉遇故支

Al5135 (無卡會員)
於2019年02月04日 10:38 AM發表
smoky於2019年02月04日 12:29 AM發表

恒生卡既唯一好處,可以找其他卡既卡數。

個人而言,有了轉數快,我都冇用佢找其他卡數了。唯一好處都冇埋!

yoyo2 (金卡會員)
於2019年02月04日 12:46 PM發表

我覺得 hs card 是最廢的。但偏偏好多人用,就以我朋友為例,全因佢係呢度出糧,只會用 $250 回 $1 ,仲要唔係 cash

發表回覆
發表回覆