在外地網上購物, 開漫游關數據收唔到OTP?

收藏 已收藏
會員主題
charlesleung ( 金卡會員 )
於2019年01月14日 08:00 AM發表

請問有冇經驗在外地旅行時網上購物.

電話開漫游, 但關數據, 係咪已經可以收到銀行的OTP 而唔計漫游數據?

未試過, 請指教. 

vyz (普通卡會員)
於2019年01月14日 08:03 AM發表

收msg唔計數據,只要你部機收到網絡,所以你係唔應該開飛行模式

Jackli (普通卡會員)
於2019年01月14日 09:46 AM發表

要睇個OTP係SMS/APP/定係Online OTP。

如果SMS,只要有漫遊開著,唔使數據,就可以收到。

信用卡新手 (無卡會員)
於2019年01月14日 11:56 AM發表

经常都会收吾到,或者漏收,我都吾知点解,但其它SMS又会好快收到。

w__w (金卡會員)
於2019年01月14日 12:45 PM發表
charlesleung於2019年01月14日 08:00 AM發表

電話開漫游, 但關數據, 係咪已經可以收到銀行的OTP 而唔計漫游數據?

未試過, 請指教. 

去旅行/網上購物我主要用中銀.花旗信用卡, 只能答你呢兩間手機開漫遊接收到信號就收到SMS通知(唔需要數據), 其他銀行卡少試!

percysmith (黑卡會員)
於2019年01月14日 01:04 PM發表

Certain prepaid cards (e.g. CMHK) don't facilitate receiving SMS overseas

moremiles (普通卡會員)
於2019年01月14日 10:16 PM發表
charlesleung於2019年01月14日 08:00 AM發表

未試過, 請指教. 

先關漫遊數據,收SMS,SCB, HSBC都無問題,無收額外電話費用!

發表回覆
發表回覆