信用卡修訂(2019年了3月30日生效)

收藏 已收藏
會員主題
Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2019年01月11日 07:53 AM發表

重點:

1. Simplycash / AM 卡年費加到 $2000

2. 簽保險無分

3. 明文規定增值 oepay / 支HK 無分

4. Visa 收跨境港幣 1%

Jeff (無卡會員)
於2019年01月11日 08:11 AM發表
Dennis C F Chan於2019年01月11日 07:53 AM發表

重點:

1. Simplycash / AM 卡年費加到 $2000

2. 簽保險無分

但係用aavs增值到oepay,照計佢應該查唔到?

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2019年01月11日 09:04 AM發表
Dennis C F Chan於2019年01月11日 07:53 AM發表

重點:

2. 簽保險無分

Jeff於2019年01月11日 08:11 AM發表

呢度係指直接用信用卡增值,AAVS 不受影響

Fric (無卡會員)
於2019年01月11日 09:51 AM發表

重點:

2. 簽保險無分

應該純唔 court after oepay 既自動增值。。 嗯...... 咪扣剩1毫子再搭車/ 便利店買小小野正常增值 (利申: 無 scb 卡但應該可行)

會員 20511 (金卡會員)
於2019年01月11日 10:59 AM發表

重點:

2. 簽保險無分

Dennis C F Chan於2019年01月11日 09:04 AM發表

可以用信用卡直接入錢落oepay既咩?

丹尼爾 (黑卡會員)
於2019年01月11日 11:45 AM發表

重點:

2. 簽保險無分

Dennis C F Chan於2019年01月11日 09:04 AM發表

會員 20511於2019年01月11日 10:59 AM發表

day1已經可以

薯仔 (金卡會員)
於2019年01月11日 11:59 AM發表

重點:

2. 簽保險無分

Visa跨境港幣收1%... 早知HSBC轉賞世界唔好煩

hkicarus (金卡會員)
於2019年01月11日 12:43 PM發表

重點:

2. 簽保險無分

薯仔於2019年01月11日 11:59 AM發表

我今年已經由賞滋味轉左賞世界

據聞 iTunes 課金都係計外地返單但係收港紙,所以都歸入賞世界

其實外地港幣消費都收 1% 真係好易中招,尤其是網上購物,真係唔知對方係唔係外地 bank gateway

薯仔 (金卡會員)
於2019年01月11日 01:20 PM發表

重點:

2. 簽保險無分

薯仔於2019年01月11日 11:59 AM發表

hkicarus於2019年01月11日 12:43 PM發表

我今年已經由賞滋味轉左賞世界

據聞 iTunes 課金都係計外地返單但係收港紙,所以都歸入賞世界

其實外地港幣消費都收 1% 真係好易中招,尤其是網上購物,真係唔知對方係唔係外地 bank gateway

我主要係spotify個月費,而家唔知用咩卡好。可能要出動Blue Cash

Phoenix Yau (無卡會員)
於2019年01月11日 01:56 PM發表

" W"仔同 "P仔"  計算  ?  無明文規定

smoky (普通卡會員)
於2019年01月11日 02:09 PM發表

張cash back玩微信轉錢,係咪都仲係間中冇回贈呀?

ibaramayaka (普通卡會員)
於2019年01月11日 02:16 PM發表

重點:

2. 簽保險無分

會員 20511於2019年01月11日 10:59 AM發表

ebanking 入面個電子錢包果版

不嬲都講左咁樣增係冇分

ckwHK (普通卡會員)
於2019年01月11日 02:45 PM發表

Visa 1%係咪講緊DCC?

於2019年01月11日 02:56 PM發表
ckwHK於2019年01月11日 02:45 PM發表

唔淨止 DCC (即係外國買野,叫你揀當地貨幣定係港幣)

如果你上網買野,見佢係一間香港品牌,但係俾錢個陣,個結算機構或者收單公司位於外國,都有可能係變成「跨境港幣」

舉例,我試過上網買旅遊套票,俾錢個一刻飛左去個付款網址係 _____.com.au,唔排除佢係澳洲公司結算

畫面依舊寫收港幣,我用左中銀 i-card 俾錢,點知最後都有附加費 (佢張卡講明係有附加費的)

另外,我用 iPad 課金,而家用匯豐返單會見到個地區係 IE (即係 Ireland)

由於匯豐而家無收附加費,所以我只見到收港幣正價,無附加費

如果遲 D 換左用 SCSC 俾錢,就可能要加多 1% 了

奇獵 (普通卡會員)
於2019年01月11日 03:06 PM發表
smoky於2019年01月11日 02:09 PM發表

張cash back玩微信轉錢,係咪都仲係間中冇回贈呀?

而家講緊渣打喎,微信一向都冇,支付寶就時有時冇

ALEX@BB (普通卡會員)
於2019年01月11日 03:13 PM發表

咁盡, 唔cut都唔得啦

Phoenix Yau (無卡會員)
於2019年01月11日 03:28 PM發表

" PLAY"  ME  ?

warsur (普通卡會員)
於2019年01月11日 03:40 PM發表

SCSM 又換唔到機票,簡直係叫我提早cut佢啦!👋🏻

於2019年01月11日 04:30 PM發表
ALEX@BB於2019年01月11日 03:13 PM發表

咁盡, 唔cut都唔得啦

又咁講啦,以一般 Visa Master 來講,唔計全年推廣之類的話,基本消費已經有 1.5% 已經算不錯

暫時不分類別都可以多過 1.5% 的話,只係有以下:

Earn More CUP 2% (至年底,銀聯唔係度度收,好在越來越多地方都收)

Shitty Cash Back Visa 2% (至六月中)

有限類別或者金額就多少少,自己睇住係回積分定係再兌換現金或里數:

大媽區、i-card 拍卡 4%

西亞日快餐 10%、海外、周末 4.4%

西亞 i-titanium 3%

DBS VS 每季指定類別 3%

匯豐全年網上及海外 額外 5x (藍卡再多 5x)

出左張信用卡點都用多過擺! (普通卡會員)
於2019年01月11日 05:05 PM發表
warsur於2019年01月11日 03:40 PM發表

印象中係2018年嘅信用卡簽賬回贈突然高咁多

2017年10月出,SCSC推出,有1.5%,但點知

2018年1月,安信Earnmore、中信Motion齊齊出擊,同樣有2%;仲有大媽卡通銀鑽4.4%/白金2.4%

2018年12月,花旗Cash Back又加碼做2%

仲未計其他指定簽賬類別,2018年5月推出嘅東亞快餐10%、信銀Motion網上5%……

全年乜都係得1.5%,回贈要儲夠$50先換得嘅SCSC又真係擺多過用;如果Payme都冇埋

viviwin123 (無卡會員)
於2019年01月11日 09:49 PM發表

上年現金卡回贈升

里數卡 cut budget

今年又到現金卡 cut了

sojoke (普通卡會員)
於2019年01月12日 07:21 PM發表
ckwHK於2019年01月11日 02:45 PM發表

hkicarus於2019年01月11日 02:56 PM發表

唔淨止 DCC (即係外國買野,叫你揀當地貨幣定係港幣)

如果你上網買野,見佢係一間香港品牌,但係俾錢個陣,個結算機構或者收單公司位於外國,都有可能係變成「跨境港幣」

舉例,我試過上網買旅遊套票,俾錢個一刻飛左去個付款網址係 _____.com.au,唔排除佢係澳洲公司結算

畫面依舊寫收港幣,我用左中銀 i-card 俾錢,點知最後都有附加費 (佢張卡講明係有附加費的)

另外,我用 iPad 課金,而家用匯豐返單會見到個地區係 IE (即係 Ireland)

由於匯豐而家無收附加費,所以我只見到收港幣正價,無附加費

如果遲 D 換左用 SCSC 俾錢,就可能要加多 1% 了

用過中銀去佢有推廣酒店網站訂酒店,港幣結算結果當然收咗手續費,去酒店網回水只回等值code下次扣,即係下次無得用其他優惠code,搵埋中銀,佢哋講明可以回一次,以後唔再回!

其實網站DCC呢樣真係要小心處理,以前就話兌返嚟唔抵,依家本地銀行加多隻腳食多一重仲更加唔抵,雖然已有網頁介紹邊啲旅遊網會外國結算,但世界日日變,大家小心了。

Ryan Giggs (無卡會員)
於2019年01月13日 09:02 AM發表

出左張信用卡點都用多過擺!於2019年01月11日 05:05 PM發表

2018年1月,安信Earnmore、中信Motion齊齊出擊,同樣有2%;仲有大媽卡通銀鑽4.4%/白金2.4%

仲未計其他指定簽賬類別,2018年5月推出嘅東亞快餐10%、信銀Motion網上5%……

全年乜都係得1.5%,回贈要儲夠$50先換得嘅SCSC又真係擺多過用;如果Payme都冇埋

Citi cash back 要儲夠$200先有回贈,仲衰過渣打

Jasper Wong (無卡會員)
於2019年01月13日 10:09 AM發表

嘩,申請了 SCSC 準備去歐洲消費用喎。唉,麻q煩

Jasper Wong (無卡會員)
於2019年01月13日 10:14 AM發表

出左張信用卡點都用多過擺!於2019年01月11日 05:05 PM發表

Ryan Giggs於2019年01月13日 09:02 AM發表

Citi cash back 要儲夠$200先有回贈,仲衰過渣打

是咪ICBC 星座個回贈最好呢?

發表回覆