中銀雙幣卡 < 大灣區一卡通 > 銀聯閃付交易 4% / 2% 現金回贈 (至 2019-12-31)

收藏 已收藏
會員主題
Dennis C F Chan ( 白金卡會員 )
於2019年01月01日 01:12 AM發表

https://www.bochk.com/creditcard/pdf/chi/card/gba_TnC.pdf

條款跟 2018 年一樣,每曆月最高可獲港幣 100 元現金回贈

wmaggie (無卡會員)
於2019年03月12日 02:29 PM發表
Dennis C F Chan於2019年03月09日 12:22 PM發表

你睇清楚先,10x =/= 10%

photohk於2019年03月09日 12:54 PM發表

OH~睇漏左一個係4%現金回贈,另一個係10 倍簽賬積分獎賞

我唔知有冇計錯,簽200蚊

4%就係8蚊回贈

10X就係2000積分(2000除200就係10蚊)

若果無10年期,就用邊張先得一樣(只係一個係現金,另一個係積分),若果有10年,就ICARD著數一點???

c14101於2019年03月09日 01:15 PM發表

大灣卡 4% cash rebate + points (0.4~0.67%)

photohk於2019年03月09日 08:29 PM發表

大灣卡 4% cash rebate + points (0.4~0.67%) ??? 

points (0.4~0.67%)指積分回贈???

係喎,我忘了大媽卡除了現金回贈外,應該也有積分回贈吧!?

既係話...簽200蚊既話...所有中銀咭最耐那張持咭11年...

4%就係8蚊回贈+200積分(200分就是1蚊,即8+1=9蚊)

c14101於2019年03月09日 08:55 PM發表

你有 11 年年資,咁 icard 頭 $1111 係 5%;大灣 頭 $2500 係 4.5%

乜年資唔同回贈有分別架咩? 係點計架? 

我中銀戶口同中銀提款咭有好耐, 超過20年,

但係信用咭就只有幾年年資......

ricky仔仔 (普通卡會員)
於2019年03月12日 02:43 PM發表
Dennis C F Chan於2019年03月09日 12:22 PM發表

photohk於2019年03月09日 12:54 PM發表

OH~睇漏左一個係4%現金回贈,另一個係10 倍簽賬積分獎賞

4%就係8蚊回贈

若果無10年期,就用邊張先得一樣(只係一個係現金,另一個係積分),若果有10年,就ICARD著數一點???

大灣卡 4% cash rebate + points (0.4~0.67%)

photohk於2019年03月09日 08:29 PM發表

大灣卡 4% cash rebate + points (0.4~0.67%) ??? 

既係話...簽200蚊既話...所有中銀咭最耐那張持咭11年...

4%就係8蚊回贈+200積分(200分就是1蚊,即8+1=9蚊)

你有 11 年年資,咁 icard 頭 $1111 係 5%;大灣 頭 $2500 係 4.5%

wmaggie於2019年03月12日 02:29 PM發表

https://www.hongkongcard.com/blogs/%E4%BF%A1%E7%94%A8%E5%8D%A1-%E7%A9%8D%E5%88%86-%E6%8F%9B-%E7%8D%8E%E8%B3%9E-%E5%B9%B4%E8%B3%87%E5%84%AA%E6%83%A0-%E6%8F%9B%E7%8F%BE%E9%87%91%E5%88%B8-%E6%9C%89%E6%8A%98-%E4%B8%AD%E9%8A%80/

c14101 (金卡會員)
於2019年03月12日 02:46 PM發表

4%就係8蚊回贈

wmaggie於2019年03月12日 02:29 PM發表

https://www.boci.com.hk/pdf/chi/BP_Gift.pdf

出左張信用卡點都用多過擺! (普通卡會員)
於2019年03月12日 03:11 PM發表
SouthL於2019年03月11日 06:22 PM發表

所以支付寶HK交易都冇額外4%?

甚至商戶真消費?

Kit Kwok於2019年03月11日 06:23 PM發表

試過先知

SouthL於2019年03月11日 06:29 PM發表

但指定流動支付裡面冇支付寶HK 只有雲閃付和apple pay

有個「等」字

BOC一向唔會明確講支付寶HK嘅交易係屬於咩類別,加上每張卡都有唔同計法(移動支付/網上),問客服佢都會亂答。如果你去返i-Card個網頁睇吓,列明Wechat PAY係計感應式/手機支付,若果支付寶HK連商戶交易反而冇回贈,咁張卡會有點兒「虧」囉

https://www.bochk.com/creditcard/chi/creditcard/boci_cc_sc_icard.html

除非個系統改返,好似其他銀行卡咁,交易紀錄分返開轉賬/商戶付款/繳費,否則支付寶HK嘅交易都應該有現金回贈。如果佢冇改系統、但又真係冇回贈,用佢張大媽卡係支付寶HK只能作商戶付款交易,回贈頂多係$20減$3呢張券。

wmaggie (無卡會員)
於2019年03月12日 03:14 PM發表

睇左.... 係計信用咭年資.......

逆流大叔 (普通卡會員)
於2019年03月12日 06:01 PM發表

大媽唔係頂盡回$100 (即4%嗎)

kk9ghost (普通卡會員)
於2019年03月12日 06:45 PM發表
逆流大叔於2019年03月12日 06:01 PM發表

佢地計埋積分者

Kit Kwok (普通卡會員)
於2019年03月12日 09:53 PM發表

甚至商戶真消費?

Kit Kwok於2019年03月11日 06:23 PM發表

試過先知

但指定流動支付裡面冇支付寶HK 只有雲閃付和apple pay

出左張信用卡點都用多過擺!於2019年03月12日 03:11 PM發表

有個「等」字

BOC一向唔會明確講支付寶HK嘅交易係屬於咩類別,加上每張卡都有唔同計法(移動支付/網上),問客服佢都會亂答。如果你去返i-Card個網頁睇吓,列明Wechat PAY係計感應式/手機支付,若果支付寶HK連商戶交易反而冇回贈,咁張卡會有點兒「虧」囉

https://www.bochk.com/creditcard/chi/creditcard/boci_cc_sc_icard.html

除非個系統改返,好似其他銀行卡咁,交易紀錄分返開轉賬/商戶付款/繳費,否則支付寶HK嘅交易都應該有現金回贈。如果佢冇改系統、但又真係冇回贈,用佢張大媽卡係支付寶HK只能作商戶付款交易,回贈頂多係$20減$3呢張券。

4月見真章😂 反正就算得0.4% 都係比1%卡差少少 所以今個月照試下

於2019年03月12日 10:46 PM發表
逆流大叔於2019年03月12日 06:01 PM發表

kk9ghost於2019年03月12日 06:45 PM發表

佢地計埋積分者

噢哎屍

於2019年03月13日 12:23 AM發表

甚至商戶真消費?

試過先知

出左張信用卡點都用多過擺!於2019年03月12日 03:11 PM發表

有個「等」字

Kit Kwok於2019年03月12日 09:53 PM發表

4月見真章😂 反正就算得0.4% 都係比1%卡差少少 所以今個月照試下

其實唔擔心得咁多。但問題係,啲回贈已經講過好多次、無數次,但每次都要重覆解釋再解釋,講到好明好白,依然好多人唔明唔知然後再問,答又死、唔答個POST就會繼續有人問,呢樣先至係最令人頭痛……條款一改少少字眼,已經係咁。

2019年變本加厲得好緊要,由年頭到依家都未停過。

ricky仔仔 (普通卡會員)
於2019年03月13日 01:21 AM發表

甚至商戶真消費?

試過先知

有個「等」字

Kit Kwok於2019年03月12日 09:53 PM發表

出左張信用卡點都用多過擺!於2019年03月13日 12:23 AM發表

其實唔擔心得咁多。但問題係,啲回贈已經講過好多次、無數次,但每次都要重覆解釋再解釋,講到好明好白,依然好多人唔明唔知然後再問,答又死、唔答個POST就會繼續有人問,呢樣先至係最令人頭痛……條款一改少少字眼,已經係咁。

2019年變本加厲得好緊要,由年頭到依家都未停過。

>2019年變本加厲得好緊要,由年頭到依家都未停過。

so?

Roboto (金卡會員)
於2019年03月13日 08:39 AM發表

we will know on 25Apr

於2019年03月13日 04:09 PM發表

剛剛發現我張大媽卡,上月碌左幾舊水人仔冇積分,但港幣係有積分。

唔知係咪我見有人仔喺身找左數先所以唔比分過我?

回4% 個額已在上月頭打爆,所以將會冇4%我明白,($2,500) 但奇怪係積分嗰1x都冇。

EH1 (白金卡會員)
於2019年03月13日 05:16 PM發表
逆流大叔於2019年03月13日 04:09 PM發表

剛剛發現我張大媽卡,上月碌左幾舊水人仔冇積分,但港幣係有積分。

回4% 個額已在上月頭打爆,所以將會冇4%我明白,($2,500) 但奇怪係積分嗰1x都冇。

大陸mcc問題?

丹尼爾 (黑卡會員)
於2019年03月13日 06:15 PM發表
逆流大叔於2019年03月13日 04:09 PM發表

理論上中銀唔係個個商戶都有分

奇獵 (普通卡會員)
於2019年03月14日 01:18 PM發表

雖然條款冇寫AlipayHK有4%,2月尾派彩已經肯定咗AlipayHK轉帳繼續有4%。

icard我又唔明有幾難計,我每次用完都會收到wechat通知再mark excel(手機),只要你明個計法就唔會計唔到,sofar佢果額外9x分都係回得好準

於2019年03月14日 03:37 PM發表
奇獵於2019年03月14日 01:18 PM發表

雖然條款冇寫AlipayHK有4%,2月尾派彩已經肯定咗AlipayHK轉帳繼續有4%。

icard我又唔明有幾難計,我每次用完都會收到wechat通知再mark excel(手機),只要你明個計法就唔會計唔到,sofar佢果額外9x分都係回得好準

因為好多人唔睇條款、又懶得去理

一有唔啱,就唔理三七廿一問咗先

佢果9X真係隨時入,又唔會出條紀錄比你睇,不過只要你跟足玩法都會入啱嘅

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2019年03月14日 09:19 PM發表

出左張信用卡點都用多過擺!於2019年03月14日 03:37 PM發表

佢果9X真係隨時入,又唔會出條紀錄比你睇,不過只要你跟足玩法都會入啱嘅

通常 12 號入,但要花心思計,用 statement 粒數減返當期單的 1x,再減已兌換積分,加返上一整個月合資格消費 x9,先對到

奇獵 (普通卡會員)
於2019年03月15日 11:07 AM發表

出左張信用卡點都用多過擺!於2019年03月14日 03:37 PM發表

Dennis C F Chan於2019年03月14日 09:19 PM發表

通常 12 號入,但要花心思計,用 statement 粒數減返當期單的 1x,再減已兌換積分,加返上一整個月合資格消費 x9,先對到

最好係改statement做1號出單,3月結單大數減果期簽賬1倍分,出嚟結果就係1月既額外9倍分

Case (普通卡會員)
於2019年03月15日 11:20 AM發表

已經試過幾鑊唔啱數
用咗實體卡拍閃付,商戶返單當做普通芯片插卡交易(咁可能唔關中銀事的)

有一鑊仲過份,用蘋果批(月結單有##的)都唔識計入4%

雖然最終都補返啱個回贈差額(或者以250分當$1畀返),但要打條hot 9連等待時間都要花廿分鐘

奇獵 (普通卡會員)
於2019年03月15日 11:22 AM發表
Case於2019年03月15日 11:20 AM發表

已經試過幾鑊唔啱數
用咗實體卡拍閃付,商戶返單當做普通芯片插卡交易(咁可能唔關中銀事的)

雖然最終都補返啱個回贈差額(或者以250分當$1畀返),但要打條hot 9連等待時間都要花廿分鐘

上年一出卡用到而家都冇試過回少,無論拍實體卡/ApplePay/云閃全部都計足,你可唔可以講下咩商戶出事?點解AlipayHK轉$2.5k已經拎足$100都咁多人拎嚟簽?

於2019年03月15日 01:08 PM發表

Dennis C F Chan於2019年03月14日 09:19 PM發表

奇獵於2019年03月15日 11:07 AM發表

最好係改statement做1號出單,3月結單大數減果期簽賬1倍分,出嚟結果就係1月既額外9倍分

我打上去改,佢比幾個指定日期我,可以揀最後果一日、冇得揀每月第一日,最早都要5號……

奇獵 (普通卡會員)
於2019年03月15日 05:39 PM發表

奇獵於2019年03月15日 11:07 AM發表

出左張信用卡點都用多過擺!於2019年03月15日 01:08 PM發表

我打上去改,佢比幾個指定日期我,可以揀最後果一日、冇得揀每月第一日,最早都要5號……

咁咪揀last day囉,都易計好多,咁我可能記錯,我都應該係last day出單

Case (普通卡會員)
於2019年03月18日 11:42 PM發表

已經試過幾鑊唔啱數

奇獵於2019年03月15日 11:22 AM發表

上年一出卡用到而家都冇試過回少,無論拍實體卡/ApplePay/云閃全部都計足,你可唔可以講下咩商戶出事?點解AlipayHK轉$2.5k已經拎足$100都咁多人拎嚟簽?

1. 去稻香拍實體卡,同去一間細食肆拍佢部東亞手提卡機,都唔識計4%

2. 冇做支付佬實名,所以唯有真消費

Kit Kwok (普通卡會員)
於2019年03月18日 11:55 PM發表

已經試過幾鑊唔啱數

奇獵於2019年03月15日 11:22 AM發表

Case於2019年03月18日 11:42 PM發表

1. 去稻香拍實體卡,同去一間細食肆拍佢部東亞手提卡機,都唔識計4%

2. 冇做支付佬實名,所以唯有真消費

我放棄左拍中銀銀聯quick pass 成日失敗

發表回覆
發表回覆