中銀雙幣卡 < 大灣區一卡通 > 銀聯閃付交易 4% / 2% 現金回贈 (至 2019-12-31)

收藏 已收藏
會員主題
Dennis C F Chan ( 白金卡會員 )
於2019年01月01日 01:12 AM發表

https://www.bochk.com/creditcard/pdf/chi/card/gba_TnC.pdf

條款跟 2018 年一樣,每曆月最高可獲港幣 100 元現金回贈

出左張信用卡點都用多過擺! (普通卡會員)
於2019年01月09日 11:39 PM發表
ricky仔仔於2019年01月09日 09:06 PM發表

請問附屬卡每月有否各自$100回贈quota?

是的,條款:

「每位客戶(以每個卡賬戶計算)在推廣期內透過本推廣每月最高可獲港幣100元現金回贈,以每月的第一天至月底最後一天計算。」

amibayiu (無卡會員)
於2019年01月10日 05:47 AM發表

不過中銀附屬卡在alipay加唔到, 可能其他銀行附屬卡都block 曬

於2019年01月10日 08:49 AM發表
amibayiu於2019年01月10日 05:47 AM發表

不過中銀附屬卡在alipay加唔到, 可能其他銀行附屬卡都block 晒唔比加, ali都好存細 !

咁張卡功能又唔淨係得支付寶HK……

信用卡新手 (無卡會員)
於2019年01月10日 01:55 PM發表
老納於2019年01月01日 01:19 AM發表

似想推人用杯卡

個人認為,如果香港既VM都吾取消呢個外幣交易手續費既話,銀聯會慢慢搶走一部份交易額,當然,依家銀聯在海外仲未系十分普及,所以暫時還有個優勢系度,真系吾明香港點解一直到依家都沒一間銀行取消過呢個費用,連美國都有銀行,有卡系吾收呢個費咖啦。

會員 21078 (普通卡會員)
於2019年01月10日 03:29 PM發表

今日收到信去分行拎咭, 前後三至四星期左右就有

想問,

網上見話有迎新 ($100 挷 wechat + $100 2個月 拍 $300) + 網上申請有 $100, 如果只係拍 $300 唔挷 wechat, 都可以拎到 $100?

要食哂每月個 $100, 最簡單係用 alipay/wechat/fps 轉錢? 唔係就要計住唔好拍多過 $2500, 而 拍卡現金回贈個數就要下個月尾先見到?

同埋版友們會唔會特別減返個信用額? 暫時睇都係拍/轉完 $2500 就無特別用途

Thx

於2019年01月10日 03:32 PM發表
Roboto於2019年01月09日 08:44 PM發表

劍 CHing, thank you!

So we need to have two Alipay account holder to play the game:

"A" uses his Alipay 's card to 轉帳 to "B", and B vice versa to A

then A and B use "withdrawal" to transfer the $$$$ to their own bank accounts?

斷劍重鑄之日於2019年01月09日 08:47 PM發表

exactly

即係 A B 二人個 alipay 都挷去呢張咭再互射?

於2019年01月10日 03:40 PM發表
會員 21078於2019年01月10日 03:29 PM發表

想問,

網上見話有迎新 ($100 挷 wechat + $100 2個月 拍 $300) + 網上申請有 $100, 如果只係拍 $300 唔挷 wechat, 都可以拎到 $100?

要食哂每月個 $100, 最簡單係用 alipay/wechat/fps 轉錢? 唔係就要計住唔好拍多過 $2500, 而 拍卡現金回贈個數就要下個月尾先見到?

同埋版友們會唔會特別減返個信用額? 暫時睇都係拍/轉完 $2500 就無特別用途

Thx

1. 睇條款,高達$200嘅迎新優惠係分開嚟做,所以唔綁Wechat都仲有閃付$300回$100

2. 現金回贈係下一個月月尾到入,而大媽銀鑽每月閃付及手機支付頂盡$2500,留意回贈係會四捨五入綜合2018年卡友經驗,Wechat Pay及FPS轉賬不會視為手機支付,AlipayHK轉賬計算在內。

3. 暫時無必要減信用額吧,因為中銀卡主名下嘅信用卡都係Share Limit,你之後開嘅中銀信用卡都會共用同一信用額。不過你擔心嘅話可以打上去同客服講主動減。

於2019年01月10日 04:00 PM發表
會員 21078於2019年01月10日 03:29 PM發表

想問,

Thx

出左張信用卡點都用多過擺!於2019年01月10日 03:40 PM發表

1. 睇條款,高達$200嘅迎新優惠係分開嚟做,所以唔綁Wechat都仲有閃付$300回$100

2. 現金回贈係下一個月月尾到入,而大媽銀鑽每月閃付及手機支付頂盡$2500,留意回贈係會四捨五入綜合2018年卡友經驗,Wechat Pay及FPS轉賬不會視為手機支付,AlipayHK轉賬計算在內。

3. 暫時無必要減信用額吧,因為中銀卡主名下嘅信用卡都係Share Limit,你之後開嘅中銀信用卡都會共用同一信用額。不過你擔心嘅話可以打上去同客服講主動減。

thx ching, 自己少用電子錢包, 睇完上邊都唔係好明互射個 part

原來大媽咁古惑只係認 alipay.

Zeus Cho (無卡會員)
於2019年01月11日 10:38 PM發表

滴滴暫時關左中銀銀聯自動扣款,要重新綁過其他Visa/Master。

逆流大叔 (普通卡會員)
於2019年01月14日 04:11 PM發表

上星期日網上填左到今日都係"處理中", 打去hotline又唔通,中銀攪乜鬼。。

hahagogo (普通卡會員)
於2019年01月14日 06:39 PM發表
逆流大叔於2019年01月14日 04:11 PM發表

上星期日網上填左到今日都係"處理中", 打去hotline又唔通,中銀攪乜鬼。。

可能好忙掛佢哋月頭3號.打嚟話出張MW俾我 ! 除咗第二日收到Sms 話佢哋好多人申請好煩忙外之後,到依家都係冇聲冇氣, 佢果張卡都冇優惠,我都冇理佢

ncyaa (普通卡會員)
於2019年01月16日 10:11 PM發表

Sorry, 我無知一問,因為我都啱啱出咗呢張大媽區,用咗兩個體拜都係用Applepay買嘢,但上網睇積分仍然係0,請問正唔正常?我有舊嘅mastercard正常嘅積分都好快入賬。

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2019年01月16日 10:33 PM發表
ncyaa於2019年01月16日 10:11 PM發表

Sorry, 我無知一問,因為我都啱啱出咗呢張大媽區,用咗兩個體拜都係用Applepay買嘢,但上網睇積分仍然係0,請問正唔正常?我有舊嘅mastercard正常嘅積分都好快入賬。

HKD 定 CNY?留意部分 CNY 商戶無積分

hsso (無卡會員)
於2019年01月16日 10:50 PM發表
逆流大叔於2019年01月14日 04:11 PM發表

hahagogo於2019年01月14日 06:39 PM發表

可能好忙掛佢哋月頭3號.打嚟話出張MW俾我 ! 除咗第二日收到Sms 話佢哋好多人申請好煩忙外之後,到依家都係冇聲冇氣, 佢果張卡都冇優惠,我都冇理佢

我都係上星期10號左右收到電話免文件出張VS旅遊賞,第二日都係收到果個反應熱烈多人申請SMS

本身有icard同大媽鑽石

ncyaa (普通卡會員)
於2019年01月16日 11:21 PM發表
ncyaa於2019年01月16日 10:11 PM發表

Dennis C F Chan於2019年01月16日 10:33 PM發表

HKD 定 CNY?留意部分 CNY 商戶無積分

全部HKD

be_honest_one (無卡會員)
於2019年01月17日 12:39 AM發表

請問中銀大灣鑽石卡,加在alipay, wechat消費有沒有4%回贈﹖

於2019年01月17日 01:26 AM發表
be_honest_one於2019年01月17日 12:39 AM發表

請問中銀大灣鑽石卡,加在alipay, wechat消費有沒有4%回贈﹖

上面有人講咗

kawai (無卡會員)
於2019年01月17日 08:15 PM發表
be_honest_one於2019年01月17日 12:39 AM發表

wechat可以加中銀大灣鑽石卡銀聯? 

uncle sam (金卡會員)
於2019年01月17日 10:20 PM發表

kawai於2019年01月17日 08:15 PM發表

wechat可以加中銀大灣鑽石卡銀聯? 

同問

Roboto (金卡會員)
於2019年01月18日 09:49 AM發表

Can any CHing user please confirm

if 大灣銀聯 gives

(1) 2% rebate for Platinum, capped at $100 per calendar month

(2) 4% rebate for Daimond, capped at $100 per calendar month

and the rebate to be credited at the end of next month (ie the month after the transaction month)

IN ADDITION to bonus points (no caps) which are credited a few days after the transaction date?

ivanlau (普通卡會員)
於2019年01月18日 09:58 AM發表

alipay hk... yes

於2019年01月18日 10:53 AM發表
Roboto於2019年01月18日 09:49 AM發表

Can any CHing user please confirm

(1) 2% rebate for Platinum, capped at $100 per calendar month

(2) 4% rebate for Daimond, capped at $100 per calendar month

and the rebate to be credited at the end of next month (ie the month after the transaction month)

IN ADDITION to bonus points (no caps) which are credited a few days after the transaction date?

大致正確,留意下列各項

- 4% rebate 係下個月 2X 號入,唔係月尾

- 1X 基本分唔一定無限,部分類別有限每月 10000 分 (網上/「繳費易」繳費、八達通自動增值服務交易、透過流動裝置/應用程式/電子轉賬平台進行個人對個人(P2P)的現金轉賬、超市、便利店、食品雜貨店、各類食品店、專門食品零售店及政府部門之信用卡簽賬交易類別),但 4% cap $100 (即係消費 $2500) 可以無視呢個 10000 分的限制

於2019年01月18日 11:02 AM發表

These are as listed in the T&C, what are you doubting about?

Roboto (金卡會員)
於2019年01月18日 11:10 AM發表

Dennis CHing : Thank you!

max仔 (黑卡會員)
於2019年01月18日 11:59 AM發表

出左張信用卡點都用多過擺!於2019年01月18日 11:02 AM發表

These are as listed in the T&C, what are you doubting about?

++++++

Roboto needs someone has been there before to prove they are facts...

發表回覆
發表回覆