[邁生活]真係嘥氣

收藏 已收藏
會員主題
charlesleung ( 金卡會員 )
於2018年12月08日 02:41 PM發表

食飯消費話有里數,但有DCC,即係用錢買額外里數

連續每日簽到7日 最多送200里,實情係送得幾里 真係嘥9氣 20181208144130_5c0b679aa870d.jpg

collyman (普通卡會員)
於2018年12月08日 02:47 PM發表

識用梗係用無 Cross boarder 嘅 CCB EYE, HSBC...

係 D 19 blogger 係咁出 po 食 referral 先吹到好似好正

jokelib (白金卡會員)
於2018年12月08日 04:26 PM發表

美腿教主:不要問,只要信

Alan Koon (普通卡會員)
於2018年12月08日 04:59 PM發表
jokelib於2018年12月08日 04:26 PM發表

美腿教主:不要問,只要信

佢已經食左大量 Referral , 坐享其成也!

逆流大叔 (普通卡會員)
於2018年12月08日 06:43 PM發表

旨意佢賺里數真係唔使想,越嚟越度縮。。。打7日工得5里(近日新低). 真心想用佢但大部份餐廳都唔講唔知有佢存在,同啲價錢大部份都貴,等同比貴錢比返少少里數你咁。 我只會用呢個app嘅,係當Avios就夠期延期用,因為Avios 只要有里數入就自動延續。

大胃施華力腸 (普通卡會員)
於2018年12月08日 07:29 PM發表
逆流大叔於2018年12月08日 06:43 PM發表

旨意佢賺里數真係唔使想,越嚟越G縮。。。打7日工得5里(近日新低). 真心想用佢但大部份餐廳都唔講唔知有佢存在,同啲價錢大部份都貴,等同比貴錢比返少少里數你咁。 我只會用呢個app嘅,係當Avios就夠期延期用,因為Avios 只要有里數入就自動延續。

唯一好處就係avios自動續期

奇獵 (普通卡會員)
於2018年12月08日 07:54 PM發表

唔洗錢既嘢好過冇啦,好似Avios咁又可以用嚟active户口/extend啲分,HSBC VS冇DCC,就算唔係賞世界都有額外3x獎賞錢,不過啲餐廳全部都唔啱食就真既,雖然都有平既餐廳,但儲咗miles就冇咗部分優惠其實就唔止mileslife係咁,你計過條數唔扺咪唔好用囉,人人消費習慣都唔同,如果佢本身都係去開果啲餐廳咪好扺囉!

charlesleung (金卡會員)
於2018年12月08日 08:01 PM發表
逆流大叔於2018年12月08日 06:43 PM發表

旨意佢賺里數真係唔使想,越嚟越G縮。。。打7日工得5里(近日新低). 真心想用佢但大部份餐廳都唔講唔知有佢存在,同啲價錢大部份都貴,等同比貴錢比返少少里數你咁。 我只會用呢個app嘅,係當Avios就夠期延期用,因為Avios 只要有里數入就自動延續。

我得2里,感覺蝕俾佢

jokelib (白金卡會員)
於2018年12月08日 08:27 PM發表

竟然係有 2里😱

smoky (普通卡會員)
於2018年12月08日 09:12 PM發表

以前最少有10里,e家得返個位數

hkicarus (金卡會員)
於2018年12月09日 12:49 AM發表
smoky於2018年12月08日 09:12 PM發表

我日日都 check in 但唔幫襯

好明顯知道咁搞法會蝕

最近三個星期都係個位數的里數

於2018年12月09日 07:16 AM發表

hkicarus於2018年12月09日 12:49 AM發表

好明顯知道咁搞法會蝕

佢個經營模式搵笨至極,叫人充值然後消費,不能變現。同美容院賣套票一樣。佢一執笠唔知點追

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2018年12月09日 09:07 AM發表

hkicarus於2018年12月09日 12:49 AM發表

好明顯知道咁搞法會蝕

charlesleung於2018年12月09日 07:16 AM發表

佢個經營模式搵笨至極,叫人充值然後消費,不能變現。同美容院賣套票一樣。佢一執笠唔知點追

唔係埋單先畀錢嗎?否則豈不變成無牌 SVF

於2018年12月09日 09:12 AM發表

好明顯知道咁搞法會蝕

charlesleung於2018年12月09日 07:16 AM發表

埋單前先入錢去個account

於2018年12月09日 10:47 AM發表

好明顯知道咁搞法會蝕

Dennis C F Chan於2018年12月09日 09:07 AM發表

唔係埋單先畀錢嗎?否則豈不變成無牌 SVF

去食飯就預先綁定信用咭, 埋單先扣錢. 但佢係不斷宣傳入錢入佢個錢包, 去它的邁生活plus 買野. D野貴到離晒罩

逆流大叔 (普通卡會員)
於2018年12月09日 10:54 AM發表

好明顯知道咁搞法會蝕

我平時會去嘅地方都冇佢提供嘅餐廳,所以未有幸幫襯到,不過我唔搶心充值問題,都係埋單見幾多充幾多。 開始時最勁比過49里,一直覺得冇問題,因為佢日日簽到比返里數係當賣廣告費,要個客連續7日,日日記得登入講真要相當吸引力至維持到呢份堅持,如果打成7日工圍到一日都冇一里的話,我唔會日日簽。

於2018年12月09日 11:13 AM發表

好明顯知道咁搞法會蝕

逆流大叔於2018年12月09日 10:54 AM發表

我平時會去嘅地方都冇佢提供嘅餐廳,所以未有幸幫襯到,不過我唔搶心充值問題,都係埋單見幾多充幾多。 開始時最勁比過49里,一直覺得冇問題,因為佢日日簽到比返里數係當賣廣告費,要個客連續7日,日日記得登入講真要相當吸引力至維持到呢份堅持,如果打成7日工圍到一日都冇一里的話,我唔會日日簽。

那邊廂,雲閃付 app 簽到一星期加埋抽獎,夾埋都係得四毫子左右……

於2018年12月09日 01:27 PM發表

好明顯知道咁搞法會蝕

Dennis C F Chan於2018年12月09日 11:13 AM發表

那邊廂,雲閃付 app 簽到一星期加埋抽獎,夾埋都係得四毫子左右……

哇,4毫。。。出面都唔收毫子

於2018年12月09日 01:33 PM發表

好明顯知道咁搞法會蝕

Dennis C F Chan於2018年12月09日 11:13 AM發表

charlesleung於2018年12月09日 01:27 PM發表

哇,4毫。。。出面都唔收毫子

扣完4豪,再扣信用卡......

另外建議Mileslife要喺有wifi既情況下用,如果唔係隨時唔夠俾data錢

Inesyeah (普通卡會員)
於2018年12月09日 11:32 PM發表

日日簽到同通常有promotion 先用,暫時仲接受到

Yoshikisan (普通卡會員)
於2018年12月10日 06:01 PM發表

我唯一一次用佢就係首次消費送額外1500 krisflyer里數

於2018年12月11日 09:07 AM發表

https://times.hinet.net/mobile/news/22137363

有新嘢玩,用 Google Fit 或 Apple Health 計步數換里數

Inesyeah (普通卡會員)
於2018年12月11日 10:43 AM發表
Dennis C F Chan於2018年12月11日 09:07 AM發表

https://times.hinet.net/mobile/news/22137363

有新嘢玩,用 Google Fit 或 Apple Health 計步數換里數

原本我仲好期待,之前係新加坡推出時已經想香港都有,直至睇到 “如單週累計的步數超過100,000步,每週日將獲得額外10里數的獎勵。” 😂😂😂😂

Fric (無卡會員)
於2018年12月11日 11:17 AM發表

當簽到禁個制賺 dd 里數延期用 too... 係有次好叻仔咁簽到到60里其他都係個位數至十幾里, 唯有安慰自己當佢送個里數 x 你張卡既簽帳數比你 la...

P.s: 我 android 插雙卡開雙開 app 揀2個 plan 黎簽 (唔敢雙開簽同一 plan 費時攪亂個 party..)

hkicarus (金卡會員)
於2018年12月11日 11:40 AM發表

我每日應該都有一萬步,所以每日多四里都好

剛剛每日 check in 先至得六里,換言之都多左三倍架喇

Wilson Chan (普通卡會員)
於2018年12月11日 12:24 PM發表
Dennis C F Chan於2018年12月11日 09:07 AM發表

想問下點樣LINK WITH GOOGLE FIT?APP上搵唔到....

發表回覆
發表回覆