東亞卡想免年費,開港元存款定i-account?

收藏 已收藏
會員主題
smoky ( 普通卡會員 )
於2018年11月06日 08:40 PM發表

本身已有flyer world(仲有里數未轉出,所以會keep住)。 想申請埋JCB同iTitanium,因為用得唔多,驚出左年費後唔記得wave,所以諗住開個戶口黎免年費。

見佢咁多種戶口裡面,港元存款好似最岩我(10蚊開戶,冇寫最低結餘,即係放10蚊就得?) 但見呢度D師兄,都推薦開i-account,係因為港元存款冇得免年費?定係有其他我冇留意到既原因呢?

Thx

lee0922 (普通卡會員)
於2019年02月08日 04:06 PM發表
Alex Ng於2018年11月07日 10:43 AM發表

我自己係開i account 做一千美金定期
佢美金利率算唔差

smoky於2018年11月07日 11:31 AM發表

BEA美金定期,可以淨係做1000咩?

Alex Ng於2018年11月07日 01:05 PM發表

最少一千美金

smoky於2019年02月08日 03:27 PM發表

原來喺東亞入美金現金,要收.25%手續費😑,放棄左......

入外幣現鈔要補水

moremiles (普通卡會員)
於2019年02月08日 04:12 PM發表

BEA信用卡業務做得好過銀行,2008年9月曾出事,對佢無信心

除極少信用卡外,大家都唔會走去比年費,BEA唔免,可以即刻cut,過完冷河,再食迎新

smoky (普通卡會員)
於2019年02月08日 04:18 PM發表
moremiles於2019年02月08日 04:12 PM發表

BEA信用卡業務做得好過銀行,2008年9月曾出事,對佢無信心

除極少信用卡外,大家都唔會走去比年費,BEA唔免,可以即刻cut,過完冷河,再食迎新

講緊擠提單野?好似唔係東亞事bo.....

V7 (金卡會員)
於2019年02月09日 02:14 PM發表
Alex Ng於2018年11月07日 10:43 AM發表

佢美金利率算唔差

Alex Ng於2018年11月07日 01:05 PM發表

最少一千美金

原來喺東亞入美金現金,要收.25%手續費😑,放棄左......

https://www.hkbea.com/pdf/en/bank-charges/General%20Services%20EN.pdf

唔過100張應該無charge...

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2019年02月09日 02:37 PM發表

佢美金利率算唔差

最少一千美金

V7於2019年02月09日 02:14 PM發表

https://www.hkbea.com/pdf/en/bank-charges/General%20Services%20EN.pdf

你未計 P.10 的 Commission in lieu of exchange 代匯水佣金

Steven Tse (無卡會員)
於2019年02月09日 04:19 PM發表

想問問如果破產過,申請信用卡有冇可能批?

於2019年02月10日 03:53 PM發表

佢美金利率算唔差

最少一千美金

V7於2019年02月09日 02:14 PM發表

Dennis C F Chan於2019年02月09日 02:37 PM發表

你未計 P.10 的 Commission in lieu of exchange 代匯水佣金

嗯,如果入超過100張,再on top收多.25%,即係.5%,真係收得好貴......

Northern Ireland (無卡會員)
於2019年02月10日 08:56 PM發表

佢美金利率算唔差

最少一千美金

lee0922於2019年02月08日 04:06 PM發表

入外幣現鈔要補水

上網開個東亞行業計劃MPF即可

henrypong (無卡會員)
於2019年02月10日 10:18 PM發表

東亞信用卡一定要開acc先肯waive年費?

flyer好似好多ching 話要

其他icard呢?

flyer拎完迎新好少用, 收我年費就唔用, 肯免i card就可以了

於2019年02月10日 11:17 PM發表

佢美金利率算唔差

最少一千美金

lee0922於2019年02月08日 04:06 PM發表

入外幣現鈔要補水

Northern Ireland 於2019年02月10日 08:56 PM發表

上網開個東亞行業計劃MPF即可

呢個係plan B

Jasper Wong (無卡會員)
於2019年02月11日 03:32 PM發表

用了幾年 Flyer ,有 FD 係 BEA 做都無得免年費。上年放了$5000 開了個簿仔算數

PS:今年轉做用星座,希望東亞再出積分換 rebate 之後就 cut 卡

R.LAU (普通卡會員)
於2019年02月11日 04:15 PM發表
Jasper Wong於2019年02月11日 03:32 PM發表

用了幾年 Flyer ,有 FD 係 BEA 做都無得免年費。上年放了$5000 開了個簿仔算數

PS:今年轉做用星座,希望東亞再出積分換 rebate 之後就 cut 卡

仲有簿仔開?

Jasper Wong (無卡會員)
於2019年02月12日 06:46 PM發表
Jasper Wong於2019年02月11日 03:32 PM發表

R.LAU於2019年02月11日 04:15 PM發表

仲有簿仔開?

2017年1月既事,現在應該無瓜

但好搞笑BEA個ebanking 無link up 個 account ~ 我見它無收我信用卡年費就由鬼它

逆流大叔 (普通卡會員)
於2019年02月13日 04:49 PM發表

我用張flyer WM卡食完迎新後,好少出街簽。 不過本身係貪佢保費同其他自動轉賬有里數,跟手出左張附屬卡比屋企人加左自動轉賬落去,每個月夾埋會有$5~6,000 銀,就算唔簽都應該出年免到年費。 我想講係搬啲自動轉賬可填補年簽賬限額。

發表回覆