東亞卡想免年費,開港元存款定i-account?

收藏 已收藏
會員主題
smoky ( 普通卡會員 )
於2018年11月06日 08:40 PM發表

本身已有flyer world(仲有里數未轉出,所以會keep住)。 想申請埋JCB同iTitanium,因為用得唔多,驚出左年費後唔記得wave,所以諗住開個戶口黎免年費。

見佢咁多種戶口裡面,港元存款好似最岩我(10蚊開戶,冇寫最低結餘,即係放10蚊就得?) 但見呢度D師兄,都推薦開i-account,係因為港元存款冇得免年費?定係有其他我冇留意到既原因呢?

Thx

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2018年11月06日 08:50 PM發表

東亞銀行戶口,免低結存月費的最低要求係 $5000

反正要求一樣,開 i-account 又有埋支票戶口,何樂而不為?(記住拒絕要提款卡,否則要收年費)

EH1 (白金卡會員)
於2018年11月06日 08:57 PM發表

佢都未必肯幫你淨開hkd savings...

aeon達人 (無卡會員)
於2018年11月06日 09:15 PM發表

師兄未返過工?

mpf 都計

achan555 (普通卡會員)
於2018年11月06日 09:22 PM發表
Dennis C F Chan於2018年11月06日 08:50 PM發表

反正要求一樣,開 i-account 又有埋支票戶口,何樂而不為?(記住拒絕要提款卡,否則要收年費)

豁免i-Account卡首年年費

One should remember to cut card within the first year.

R.LAU (普通卡會員)
於2018年11月06日 09:29 PM發表

開mpf可免提款卡年費和戶口服務月費。

smoky (普通卡會員)
於2018年11月06日 10:37 PM發表

原來強積金都得......🤔 其實係咪一轉就要轉晒個戶口既錢嫁?定係可以自己決定轉幾多?(例如1蚊?)

於2018年11月06日 10:43 PM發表
smoky於2018年11月06日 10:37 PM發表

原來強積金都得......🤔 其實係咪一轉就要轉晒個戶口既錢嫁?定係可以自己決定轉幾多?(例如1蚊?)

http://www.mpfa.org.hk/tch/information_centre/publications/booklets_publications/mpf_system/files/step-by-step_guide_Chi.pdf (第 3b 部)

至少要轉晒一個類別 (過去 / 現職的僱員強制 / 自願供款 四選一),你可以睇下現職你供緊的 scheme 可否自願供一個好細數目 (如 $1),如可以則供一次然後半自由行呢部分過東亞

於2018年11月06日 10:52 PM發表
smoky於2018年11月06日 10:37 PM發表

Dennis C F Chan於2018年11月06日 10:43 PM發表

http://www.mpfa.org.hk/tch/information_centre/publications/booklets_publications/mpf_system/files/step-by-step_guide_Chi.pdf (第 3b 部)

至少要轉晒一個類別 (過去 / 現職的僱員強制 / 自願供款 四選一),你可以睇下現職你供緊的 scheme 可否自願供一個好細數目 (如 $1),如可以則供一次然後半自由行呢部分過東亞

Thx, Dennis

V7 (金卡會員)
於2018年11月07日 12:05 AM發表
smoky於2018年11月06日 08:40 PM發表

本身已有flyer world(仲有里數未轉出,所以會keep住)。 想申請埋JCB同iTitanium,因為用得唔多,驚出左年費後唔記得wave,所以諗住開個戶口黎免年費。

見佢咁多種戶口裡面,港元存款好似最岩我(10蚊開戶,冇寫最低結餘,即係放10蚊就得?) 但見呢度D師兄,都推薦開i-account,係因為港元存款冇得免年費?定係有其他我冇留意到既原因呢?

Thx

Flyer 同vs product頁面有講到明有戶口有得waive... jcb同i唔覺有...

Wendy Fung (無卡會員)
於2018年11月07日 12:17 AM發表

Mpf 可以開一個叫行業計劃(建議飲食業) 俗稱散工卡 0供款也可 有身份証者即可開 開完照計有mpf免左我年費

於2018年11月07日 12:30 AM發表
smoky於2018年11月06日 08:40 PM發表

Thx

V7於2018年11月07日 12:05 AM發表

Flyer 同vs product頁面有講到明有戶口有得waive... jcb同i唔覺有...

https://www.hkbea.com/pdf/tc/card_key_facts_statement_tc.pdf

收費表中,永久免年費係適用於所有卡款

Alex Ng (普通卡會員)
於2018年11月07日 10:43 AM發表

我自己係開i account 做一千美金定期
佢美金利率算唔差

於2018年11月07日 11:31 AM發表
Alex Ng於2018年11月07日 10:43 AM發表

佢美金利率算唔差

BEA美金定期,可以淨係做1000咩?

primavez (普通卡會員)
於2018年11月07日 11:35 AM發表
Dennis C F Chan於2018年11月06日 08:50 PM發表

提款卡都要收年費!? 咁點禁錢?

lee0922 (普通卡會員)
於2018年11月07日 11:41 AM發表

primavez於2018年11月07日 11:35 AM發表

加戶囗落信用卡

arar (普通卡會員)
於2018年11月07日 11:46 AM發表

primavez於2018年11月07日 11:35 AM發表

客戶可於本行各分行憑存摺提存

於2018年11月07日 11:48 AM發表

信用卡加提款功能,去分行辦手續

EH1 (白金卡會員)
於2018年11月07日 12:10 PM發表

arar於2018年11月07日 11:46 AM發表

唔會開passbook savings比普通新客了

Alex Ng (普通卡會員)
於2018年11月07日 01:05 PM發表
Alex Ng於2018年11月07日 10:43 AM發表

佢美金利率算唔差

smoky於2018年11月07日 11:31 AM發表

最少一千美金

禁止發言 (無卡會員)
於2018年11月07日 01:59 PM發表

arar於2018年11月07日 11:46 AM發表

EH1於2018年11月07日 12:10 PM發表

唔會開passbook savings比普通新客了

理財戶口果d先有

尋找開戶經理 (無卡會員)
於2018年11月22日 05:06 PM發表

大家好,想找東亞銀行經理,有朋友可以介紹一下,需要開戶的

Joe Chan (金卡會員)
於2018年11月22日 06:38 PM發表
尋找開戶經理於2018年11月22日 05:06 PM發表

你係大客有幾球美金諗住入銀行? 普通人是旦搵最近間分行埋櫃檯開就得

於2018年11月22日 07:06 PM發表

Joe Chan於2018年11月22日 06:38 PM發表

你係大客有幾球美金諗住入銀行? 普通人是旦搵最近間分行埋櫃檯開就得

人哋年尾要追數掛.....

Jun YEpp (無卡會員)
於2018年11月25日 03:29 PM發表

Joe Chan於2018年11月22日 06:38 PM發表

smoky於2018年11月22日 07:06 PM發表

人哋年尾要追數掛.....

係囉,反正都係開戶,咪當幫下人囉

於2019年02月08日 03:27 PM發表

佢美金利率算唔差

smoky於2018年11月07日 11:31 AM發表

Alex Ng於2018年11月07日 01:05 PM發表

最少一千美金

原來喺東亞入美金現金,要收.25%手續費😑,放棄左......

發表回覆