2019 年 4 月起,Mastercard 不再要求卡背必須設簽名欄

收藏 已收藏
會員主題
Dennis C F Chan ( 白金卡會員 )
於2018年10月18日 11:40 PM發表

https://www.nfcworld.com/2018/10/18/358378/mastercard-to-phase-out-signature-panels-on-bank-cards/

Card issuers will no longer need to include a signature panel on the back of Mastercard products, the payments network has announced. The change will apply to card issuers “around the globe” and will come into effect in April 2019.

...

"In a survey conducted in the US, only 40% said they had signed the back of their cards, and one-third of those who haven’t signed said they don’t see the point in doing so."

"In the same survey, more than half of respondents believed they were just as secure without signing the back of their cards, and two-thirds wanted biometrics to replace signatures, passwords and PIN codes when paying with their card."

"With modern, advanced forms of authentication now available, removing the requirement for signature capture at the point of sale and now signature panels on Mastercard cards is an important step in support of our digital evolution."

aeon達人 (無卡會員)
於2018年10月19日 03:50 AM發表

某些店舖 VISA MASTER 既apple pay 要求客戶簽名,例如CSL/ DG 另外銀聯apple pay都要簽名 唔知想點

丹尼爾 (黑卡會員)
於2018年10月19日 06:26 AM發表
aeon達人於2018年10月19日 03:50 AM發表

某些店舖 VISA MASTER 既apple pay 要求客戶簽名,例如CSL/ DG 另外銀聯apple pay都要簽名 唔知想點

其實要簽名又點呢,你點都要去開呢d地方買野架啦,除非你唔賺姐

薯仔 (金卡會員)
於2018年10月19日 06:43 AM發表

無簽名,張卡好似唔係自己嘅,有啲唔慣 

Rexxxxx (普通卡會員)
於2018年10月19日 07:09 AM發表

姐係連簽單嘅措施都會改?無得對簽嚟都無用啦
可能會好似外國咁以密碼取代?

w__w (金卡會員)
於2018年10月19日 07:30 AM發表

無簽名個人感覺唔係自己嘅、冇咁安全,

其實碌卡有D收銀姐姐都唔對卡背簽名照過

lee0922 (普通卡會員)
於2018年10月19日 08:10 AM發表

其實俾人偷咗張卡,簽賬要對簽名確認持卡人身份,但個簽名已經清楚擺嚮卡背,賊人根本可以對住持卡人個簽名冒簽,成個程序行禮如儀,無減少到盜竊風險

VMAE (普通卡會員)
於2018年10月19日 09:48 AM發表

簽名式信用卡基本上一插入部機如果夠limit就直接過數 毫無保安可言

係英國用簽名式嘅卡 碌完卡要將卡連簽單比收銀對簽名 要收銀確認簽名符合先出 cardholder copy 如果唔係部機會自動void單

馬仔 (普通卡會員)
於2018年10月19日 09:51 AM發表

我有幾張卡無簽名用咗好耐都無人理

Patty0728 (普通卡會員)
於2018年10月19日 12:01 PM發表
w__w於2018年10月19日 07:30 AM發表

無簽名個人感覺唔係自己嘅、冇咁安全,

其實碌卡有D收銀姐姐都唔對卡背簽名照過

就算對簽名都係好求其

michael0927 (普通卡會員)
於2018年10月19日 12:29 PM發表

其實個卡背可以簽名既位好細,又用易捽花,簽完都唔似係自己簽既

EH1 (白金卡會員)
於2018年10月19日 12:58 PM發表

我試過背面無簽,hm個收銀叫我簽返yes

hkicarus (金卡會員)
於2018年10月19日 05:04 PM發表
michael0927於2018年10月19日 12:29 PM發表

其實個卡背可以簽名既位好細,又用易捽花,簽完都唔似係自己簽既

我好怕簽個陣手震,搞到個簽名核核突突

543210 (普通卡會員)
於2018年10月19日 07:06 PM發表

簽自己名都震?

alan2222 (金卡會員)
於2018年10月19日 07:16 PM發表

尋日喺位元堂用雲閃付都要簽名

Elias** (普通卡會員)
於2018年10月19日 08:09 PM發表

alan2222於2018年10月19日 07:16 PM發表

其實商户都對唔到簽名啦。

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2018年10月19日 08:35 PM發表
michael0927於2018年10月19日 12:29 PM發表

hkicarus於2018年10月19日 05:04 PM發表

我去銀行間唔中就會被要求再簽一次名

每次簽一模一樣的名,對我來說有困難

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2018年10月19日 08:37 PM發表

alan2222於2018年10月19日 07:16 PM發表

Elias**於2018年10月19日 08:09 PM發表

可能 dispute 時會有用,張簽單個名同張卡 / 發卡行紀錄不符,可以拗做未授權交易

於2018年10月19日 08:56 PM發表

Elias**於2018年10月19日 08:09 PM發表

Dennis C F Chan於2018年10月19日 08:37 PM發表

可能 dispute 時會有用,張簽單個名同張卡 / 發卡行紀錄不符,可以拗做未授權交易

如果最終發覺個簽名不同,商戶需要負責嗎?如要,個商戶都好大risk;如不要,咁商戶就唔會同咭公司把關

uncle sam (金卡會員)
於2018年10月19日 10:14 PM發表
VMAE於2018年10月19日 09:48 AM發表

簽名式信用卡基本上一插入部機如果夠limit就直接過數 毫無保安可言

係英國用簽名式嘅卡 碌完卡要將卡連簽單比收銀對簽名 要收銀確認簽名符合先出 cardholder copy 如果唔係部機會自動void單

咁mobile payment點對簽名?

以太 (金卡會員)
於2018年10月19日 11:16 PM發表

hkicarus於2018年10月19日 05:04 PM發表

Dennis C F Chan於2018年10月19日 08:35 PM發表

我去銀行間唔中就會被要求再簽一次名

每次簽一模一樣的名,對我來說有困難

++++++++++++++++++++++

我都係呀, 簽十個名有九個都唔似樣既 ..........

Fob Wong (普通卡會員)
於2018年10月20日 12:49 AM發表

香港無乜對, 但西方傳統少少既收銀, 都會對簽名 - 但發覺卡背無簽, 如果你唔似可疑, 卡名同你姓別又夾, 佢唔會懷疑你, 只會叫你簽返.

於2018年10月20日 12:54 AM發表
Fob Wong於2018年10月20日 12:49 AM發表

香港無乜對, 但西方傳統少少既收銀, 都會對簽名 - 但發覺卡背無簽, 如果你唔似可疑, 卡名同你姓別又夾, 佢唔會懷疑你, 只會叫你簽返.

之前幾次係外國shopping,好多時收銀要查passport對番信用咭個名

CreditView_TU (普通卡會員)
於2018年10月20日 07:14 PM發表

卡背冇簽名係安全d!!

禁止發言 (普通卡會員)
於2019年04月14日 10:42 PM發表

依加有無簽名位未

keit (金卡會員)
於2019年04月15日 12:03 AM發表
VMAE於2018年10月19日 09:48 AM發表

uncle sam於2018年10月19日 10:14 PM發表

咁mobile payment點對簽名?

Mobile payment已經喺手機做咗認證啦

發表回覆
發表回覆