轉數快 是否要收5元一筆?

收藏 已收藏
會員主題
mycarpark ( 普通卡會員 )
於2018年10月06日 08:13 AM發表

轉數快 是否要收5元一筆?

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2018年10月06日 08:38 AM發表

豁免

mycarpark (普通卡會員)
於2018年10月06日 10:33 AM發表

https://invest.hket.com/article/2163368/%E3%80%90FinTech%E7%90%86%E8%B2%A1%E3%80%91%E3%80%8C%E8%BD%89%E6%95%B8%E5%BF%AB%E3%80%8D%E6%87%B6%E4%BA%BA%E5%8C%85%E3%80%801%E5%88%86%E9%90%98%E7%9D%87%E6%98%8E%E3%80%8C%E8%BD%89%E6%95%B8%E5%BF%AB%E3%80%8D%E5%BF%AB%E9%80%9F%E6%94%AF%E4%BB%98%E7%B3%BB%E7%B5%B1

問:「轉數快」會不會收費?

答:金管局不會就「轉數快」收費,但個別銀行或電子錢包營運商或會收取交易費用,請查詢你的銀行或電子錢包營運商。暫時只有交通銀行會就「轉數快」收費。

EH1 (白金卡會員)
於2018年10月06日 10:35 AM發表

Cs話優惠期收發免手續費,暫時話個優惠期去到年底

w__w (金卡會員)
於2018年10月06日 01:03 PM發表
EH1於2018年10月06日 10:35 AM發表

唯一聽過話會收費一間銀行,等於趕客🙄

EH1 (白金卡會員)
於2018年10月06日 02:46 PM發表
EH1於2018年10月06日 10:35 AM發表

w__w於2018年10月06日 01:03 PM發表

唯一聽過話會收費一間銀行,等於趕客🙄

可能係基於佢本身主要既客戶類型(淨係去分行,從來唔用自助銀行),預計有收費,甚至好似富邦大眾咁唔參與都,都唔會流失客戶。

Peter Chen (無卡會員)
於2018年10月06日 05:28 PM發表

呢間野不嬲都係唔想做生意咁既款。而家人民幣現鈔提存都收手續費,廢到一個點。

EH1 (白金卡會員)
於2018年10月06日 09:22 PM發表
Peter Chen於2018年10月06日 05:28 PM發表

呢間野不嬲都係唔想做生意咁既款。而家人民幣現鈔提存都收手續費,廢到一個點。

可能覺得retail banking成本高
話說citi下個月對priority以下既客戶不提供部份櫃台交易

Burger Man (金卡會員)
於2018年10月06日 09:58 PM發表
Peter Chen於2018年10月06日 05:28 PM發表

EH1於2018年10月06日 09:22 PM發表

話說citi下個月對priority以下既客戶不提供部份櫃台交易

不提供?寸左少少,其他銀行最多 要收費

MonMat (普通卡會員)
於2018年10月06日 10:23 PM發表

any source?

EH1 (白金卡會員)
於2018年10月07日 10:40 AM發表

MonMat於2018年10月06日 10:23 PM發表

any source?

https://www.citibank.com.hk/global_docs/edm/0918/19-citibanking-digitalization/index_e.html
其實分行都擺咗出嚟

EH1 (白金卡會員)
於2018年10月07日 10:41 AM發表

Burger Man於2018年10月06日 09:58 PM發表

不提供?寸左少少,其他銀行最多 要收費

創新

於2018年10月07日 11:00 AM發表

any source?

EH1於2018年10月07日 10:40 AM發表

https://www.citibank.com.hk/global_docs/edm/0918/19-citibanking-digitalization/index_e.html
其實分行都擺咗出嚟

睇落無乜影響,入神沙可以繼續埋櫃台,弱勢社群又有豁免

R.LAU (普通卡會員)
於2018年10月07日 01:28 PM發表

我不介意花旗只限atm提存。最大問題佢地atm太少了,有時理財中心得一部食錢機,壞了又要去很遠。我住黃大仙找一部機也沒有。

EH1 (白金卡會員)
於2018年10月07日 01:31 PM發表

any source?

EH1於2018年10月07日 10:40 AM發表

其實分行都擺咗出嚟

Dennis C F Chan於2018年10月07日 11:00 AM發表

睇落無乜影響,入神沙可以繼續埋櫃台,弱勢社群又有豁免

類似匯豐中銀果啲零結餘要求戶口,無免費使用部份櫃台服務
不過花旗免結餘要求要做多一個設定每月si既動作

EH1 (白金卡會員)
於2018年10月07日 01:34 PM發表
R.LAU於2018年10月07日 01:28 PM發表

我不介意花旗只限atm提存。最大問題佢地atm太少了,有時理財中心得一部食錢機,壞了又要去很遠。我住黃大仙找一部機也沒有。

機場果幾部就嚟都無,不過果幾部得提款其實無咩用
唯一有用既情況係想改提款卡Jetco/Visa/Master既聯繫戶口

java2 (金卡會員)
於2018年10月09日 03:59 PM發表

金管局不收但HKICL 收 cool

w__w (金卡會員)
於2018年10月09日 04:20 PM發表

佢d提款機用唔慣,入錢可以入其他有戶口的銀行再fps去citi

c14101 (金卡會員)
於2018年10月09日 04:38 PM發表

w__w於2018年10月09日 04:20 PM發表

佢d提款機用唔慣,入錢可以入其他有戶口的銀行再fps去citi

現在更可以去 7-11 現金增值電子錢包 (ali, we7, oepay, TNG, TapNGo 等) 之後 FPS 射去銀行

w__w (金卡會員)
於2018年10月09日 05:24 PM發表

c14101於2018年10月09日 04:38 PM發表

現在更可以去 7-11 現金增值電子錢包 (ali, we7, oepay, TNG, TapNGo 等) 之後 FPS 射去銀行

好提議, FPS太方便, 唔一定去CITI ATM機入錢

黃權 (普通卡會員)
於2018年10月10日 01:00 AM發表

用alipay, wechat, oepay唔著數, 會佔用咗限額, 變相賺少咗回贈
TNG, TapNGo我唔太清楚限額幾多, 但佢地本身無著數, 用佢地FPS射去銀行好似最好

R.LAU (普通卡會員)
於2018年10月10日 01:29 AM發表

用其他錢包或銀行再射番入花肥,只是折中方案,其實多左啲手續,而且起碼要用中银恒生啲機。便利店入數有限額。 花肥多功能atm可以睇各種戶口記錄同入票,每區起碼有一部方便好多。

丹尼爾 (黑卡會員)
於2018年10月10日 07:08 AM發表

黃權於2018年10月10日 01:00 AM發表

用alipay, wechat, oepay唔著數, 會佔用咗限額, 變相賺少咗回贈
TNG, TapNGo我唔太清楚限額幾多, 但佢地本身無著數, 用佢地FPS射去銀行好似最好

唔係人人都似你要用到電子錢包盡一盡架嘛

mycarpark (普通卡會員)
於2018年10月11日 10:04 PM發表

我覺得轉出要比 $5

於2018年10月11日 10:20 PM發表
mycarpark於2018年10月11日 10:04 PM發表

我覺得轉出要比 $5

咁你試過未?

最後確認嗰頁應會列出手續費金額

發表回覆
發表回覆