我的Citibank卡 _又_ 被盜用了

收藏 已收藏
會員主題
薯仔 ( 金卡會員 )
於2018年09月19日 10:29 AM發表

Update Sep 26: Citibank終於Credit返$38K畀我

2016年我張Octopus卡被人碌咗三次USD$500,要我收到SMS,自己打去開case dispute

今日我發現我張PremierMiles被人碌咗20次AUD,一共無咗HKD$38xxx
Citibank見到呢啲平時無嘅Transaction,兩日內係咁出,都無懷疑,唔通知我一聲

要我自己上eBanking見到返咗單,打去問先至話開case同我做Dispute

仲要屈我話我無開通知,我即刻開火問候佢娘親。
因為最搞笑係噚晚有一單有通知。我問佢點解,佢答我唔到

人哋HSBC,恆生,渣打,客戶乜都唔使做,自動就有通知,簽$1都有
係Citibank咁玩嘢,啲通知似神經刀

已經兩鑊啦,Citibank從此永不錄用
今次Dispute之後,Citibank信用卡我會cut哂佢
咁嘅銀行,我唔敢用啦

補充,Citi PremierMiles我只用響以下地方:

1) 中電、煤氣自動轉帳
2) Booking.com 10%回贈 (我早幾日上網訂酒店)

咁你哋話我張卡啲資料點leak呢?

Kitty Lock (普通卡會員)
於2018年09月20日 11:55 PM發表
薯仔於2018年09月20日 07:30 PM發表

今日有位小姐打嚟向我致歉了,話會負責我嘅個案。

我自問真係唔知畀咩反應,特別係佢提到每一宗交易會有一份dispute form要我填嘅時候,我諗到有20宗,只能好風趣咁回覆要買郵票。

好老實,dispute過程同兩年前一樣,無變過。佢話會比以前快,大約4至6星期完成。上次3宗交易,前後擾攘半年,今次我就睇下有幾快,再update大家。

另外我打算聽晚到警署備案。

我打俾citibank報告完盗用咭事件後已連隨在網上 電子報案中心 向警方報案

薯仔 (金卡會員)
於2018年09月21日 07:49 PM發表
薯仔於2018年09月20日 07:30 PM發表

今日有位小姐打嚟向我致歉了,話會負責我嘅個案。

我自問真係唔知畀咩反應,特別係佢提到每一宗交易會有一份dispute form要我填嘅時候,我諗到有20宗,只能好風趣咁回覆要買郵票。

好老實,dispute過程同兩年前一樣,無變過。佢話會比以前快,大約4至6星期完成。上次3宗交易,前後擾攘半年,今次我就睇下有幾快,再update大家。

另外我打算聽晚到警署備案。

Kitty Lock於2018年09月20日 11:55 PM發表

我打俾citibank報告完盗用咭事件後已連隨在網上 電子報案中心 向警方報案

感謝指點

我都透過電子報案中心報案了

薯仔 (金卡會員)
於2018年09月26日 08:32 PM發表

2018 Sep 26 Update:

今日Citibank credit返$38K畀我,叫做填咗條數,並且告知dispute form已寄出。Citibank嗰位小姐做嘢算係咁

另外收咗PM嘅replacement卡。卡number當然轉咗,我要重新申請自動轉賬。我諗緊以唔會網購用嘅Citi Cash Back做自動轉賬,可能會安全啲。或者中電轉回去用BEA Flyer,然後煤氣用PPS算

percysmith (黑卡會員)
於2018年09月26日 09:53 PM發表

Congrats. I'm doing a chargeback with Citi myself.

MHW (無卡會員)
於2018年09月26日 11:37 PM發表
薯仔於2018年09月26日 08:32 PM發表

今日Citibank credit返$38K畀我,叫做填咗條數,並且告知dispute form已寄出。Citibank嗰位小姐做嘢算係咁

另外收咗PM嘅replacement卡。卡number當然轉咗,我要重新申請自動轉賬。我諗緊以唔會網購用嘅Citi Cash Back做自動轉賬,可能會安全啲。或者中電轉回去用BEA Flyer,然後煤氣用PPS算

恭喜!總算事情得以順利解決

Kitty Lock (普通卡會員)
於2018年09月27日 11:14 AM發表

Same here potato ching.

Just seen "RETAIL CREDIT ADJ" in ebanking to reverse the $57,xxx fraudulent transaction.

Still await for the dispute form by post.

Hawking (金卡會員)
於2018年09月27日 11:37 AM發表

Good news!

Daniel Wilton (普通卡會員)
於2018年10月12日 05:26 AM發表
薯仔於2018年09月19日 10:29 AM發表

2016年我張Octopus卡被人碌咗三次USD$500,要我收到SMS,自己打去開case dispute

今日我發現我張PremierMiles被人碌咗20次AUD,一共無咗HKD$38xxx
Citibank見到呢啲平時無嘅Transaction,兩日內係咁出,都無懷疑,唔通知我一聲

要我自己上eBanking見到返咗單,打去問先至話開case同我做Dispute

人哋HSBC,恆生,渣打,客戶乜都唔使做,自動就有通知,簽$1都有

今次Dispute之後,Citibank信用卡我會cut哂佢
咁嘅銀行,我唔敢用啦

2) Booking.com 10%回贈 (我早幾日上網訂酒店)

貓腩於2018年09月19日 02:33 PM發表

8月1日我的Citibank card 被盜用,被簽了兩萬多買機票和一個不知名transaction,沒有sms密碼,依舊拿到授權,我最近只是用過簽hktvmall。

電話cs並不helpful,擾嚷左大半日,又去報警備案,最後打去風險管理部,不用繳交,但我最後還是cut了citibank信用卡

Kitty Lock於2018年09月20日 11:16 PM發表

我今日又係用citibank網上簽咗hktv mall, 今晚已被盗用,收到SMS話我進行了$57,xxx的交易。 立即打去hotline, 聽完一輪音樂聯絡到職報告呢件事啦!Citibank超廢,竟然問我係咪確定真係冇簽過,又話截唔到條數,一定要 等商戶返單入咗數,到我check到statement有呢條數才打電話上去dispute, 佢地寄份dispute form我簽,寄返citibank才開case等專責人員去調查。 而家只可以同我報失張卡! Oh my god 我已經第一時間打電話畀你備案, 明知有問題點解唔立即stop咗佢 , 點解仲要搞一場大龍鳳? 呢件事搞掂我都會cut卡,。 btw 其它citibank咭都已經即刻cut埋

我曾經同一時期入面有兩張卡畀人盜用,AE 同 DBS , AE 有個app 係逢親有任何 transactions 都有notifications, 我當時係外地無喇喇收到app notifications 即刻打去問CS ,個邊CS 處理得好好,所以希望其他銀行/卡公司嘅ap p 都可以有呢啲功能

italyfans88 (無卡會員)
於2018年11月28日 12:54 PM發表

我張Prestige卡都中招,已安排Dispute及換新卡

TungWai (無卡會員)
於2018年11月28日 01:29 PM發表
italyfans88於2018年11月28日 12:54 PM發表

same case for prestige card here..netfix charges..

Hawking (金卡會員)
於2018年11月28日 01:40 PM發表

Systematic Risk?

albc (無卡會員)
於2018年11月28日 01:40 PM發表
italyfans88於2018年11月28日 12:54 PM發表

TungWai於2018年11月28日 01:29 PM發表

same case for prestige card card here..,netfix charges,,

Same here Netflix charges x 3 times on same day

chickenyms (無卡會員)
於2018年11月29日 02:54 AM發表
薯仔於2018年09月19日 10:29 AM發表

咁嘅銀行,我唔敢用啦

貓腩於2018年09月19日 02:33 PM發表

8月1日我的Citibank card 被盜用,被簽了兩萬多買機票和一個不知名transaction,沒有sms密碼,依舊拿到授權,我最近只是用過簽hktvmall。

電話cs並不helpful,擾嚷左大半日,又去報警備案,最後打去風險管理部,不用繳交,但我最後還是cut了citibank信用卡

Kitty Lock於2018年09月20日 11:16 PM發表

我今日又係用citibank網上簽咗hktv mall, 今晚已被盗用,收到SMS話我進行了$57,xxx的交易。 立即打去hotline, 聽完一輪音樂聯絡到職報告呢件事啦!Citibank超廢,竟然問我係咪確定真係冇簽過,又話截唔到條數,一定要 等商戶返單入咗數,到我check到statement有呢條數才打電話上去dispute, 佢地寄份dispute form我簽,寄返citibank才開case等專責人員去調查。 而家只可以同我報失張卡! Oh my god 我已經第一時間打電話畀你備案, 明知有問題點解唔立即stop咗佢 , 點解仲要搞一場大龍鳳? 呢件事搞掂我都會cut卡,。 btw 其它citibank咭都已經即刻cut埋

Shitty 真係冇改錯名😂

我有兩個朋友中咗iTunes $618 嘅招,一間HSBC 打上去即場截單,一間BEA 過咗3 次數自動cut 埋card... BEA fraud detection 好犀利!

究竟$618 係碌啲咩?

薯仔 (金卡會員)
於2018年11月29日 09:17 AM發表
Hawking於2018年11月28日 01:40 PM發表

Systematic Risk?

如果計同BA或CX有關嘅交易,我就只係用過Citi轉Avios,唔通BA咁都有我卡資料再leak出去?

會員 20267 (無卡會員)
於2019年03月10日 10:33 AM發表

今次到我中招, PRESTIGE 卡中了8X蚊NETFLIX

陳小新 (普通卡會員)
於2019年03月12日 09:20 AM發表
會員 20267於2019年03月10日 10:33 AM發表

今次到我中招, PRESTIGE 卡中了8X蚊NETFLIX

我都中招

會員 20267 (無卡會員)
於2019年03月14日 12:05 AM發表
會員 20267於2019年03月10日 10:33 AM發表

陳小新於2019年03月12日 09:20 AM發表

我都中招

有冇打去CUT 卡? 

yoyo2 (金卡會員)
於2019年03月14日 09:32 AM發表

有上網買開野的, 好易中招.

Michael Tsang (普通卡會員)
於2019年03月15日 12:43 PM發表

我之前第一次用大新卡網購,收唔到任何通知,即刻落銀行問,佢就話預設唔係全部交易有通知,我要求佢所有無卡交易要俾SMS或者電郵,就OK啦。

derekdd (普通卡會員)
於2019年03月22日 07:59 PM發表

我張幾年冇用的恆生MasterCard 也中了Netflix ... 真係唔知點解會中,很多年冇用,索性cut 埋叫佢唔駛補

發表回覆