港鐵引入QR code入閘

收藏 已收藏
會員主題
VMAE (普通卡會員)
於2018年11月17日 12:15 PM發表
VMAE於2018年11月17日 12:37 AM發表

我係百佳人手收銀嘟佢個reader 都要1-3秒,唔敢想像入地鐵會點

0.4秒一定唔得

mx3300於2018年11月17日 06:40 AM發表

行offline 0.4秒唔得??

唔關online offline事

係個reader咁細 你手機要就位

就位都用左唔少時間

VMAE (普通卡會員)
於2018年11月17日 12:22 PM發表

我睇返地鐵份新聞稿 可以係mtr mobile app度開QR Code嘟 唔一定去返支果度開code

咁係咪其實遲啲可以係mtr mobile app加入信用卡再用自家app 個QRCode 坐車 唔使經支?

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2018年11月17日 01:03 PM發表
Darren Darren於2018年11月16日 03:28 PM發表

咁感應式信用卡仲係未有影?

Ksec於2018年11月16日 06:16 PM發表

https://www.eprice.com.hk/nb/talk/1141/26086/1/

另一份標書,更震撼

港鐵稍後還會有另一份標書公佈結果(如果無流標),這份先係重點!呢份標書涉及更換全港近 2,000 部入閘機,除了支援 QR Code,新閘機還要接受信用卡 paywave 支付,乘客屆時就可以車票、八達通、QR Code 和信用卡 Paywave,甚至 Apple Pay,  Google Pay 都可以乘搭港鐵。

出左張信用卡點都用多過擺!於2018年11月17日 11:15 AM發表

用信用卡仲攞唔攞到交通津貼?

Dennis C F Chan於2018年11月17日 11:24 AM發表

八達通 only (部分預售票除外)

P.S. 城巴機場巴來回票,去巴士公司 counter 買會計,但用中銀信用卡優惠去旅行社買卻唔計

出左張信用卡點都用多過擺!於2018年11月17日 11:41 AM發表

我係反而想知之後政府會唔會擴大個津貼,去到用信用卡/手機支付使用集體運輸系統嘅費用會攞到車費補貼,不過個Effort會好大。

又想睇各大信用卡公司又會唔會睇準現金同八達通不再係惟一搭車比錢方式,會出啲咩招數吸客。雖然花旗已有八達通信用卡,但係限搭九巴、又要每月簽$1500,未算最吸引。

另外港鐵幾時先肯大力推用信用卡買各類型車票?

而家個計劃係認卡唔認人 (i.e. 可玩八達通卡海),部分票類已經要特別登記返落八達通先識計數

如果開放其他付款方式,可能要成個 scheme 推倒重來,變以 HKID 計

PAUL WH (普通卡會員)
於2018年11月17日 01:10 PM發表

最憎豬肉佬(支付寶), 攪到成個香港好似死人大陸咁.

於2018年11月17日 01:14 PM發表
PAUL WH於2018年11月17日 01:10 PM發表

我都堅決不用

Wicky (普通卡會員)
於2018年11月17日 03:21 PM發表
VMAE於2018年11月17日 12:22 PM發表

我睇返地鐵份新聞稿 可以係mtr mobile app度開QR Code嘟 唔一定去返支果度開code

咁係咪其實遲啲可以係mtr mobile app加入信用卡再用自家app 個QRCode 坐車 唔使經支?

我都想知。但其實個presentation係將以前MTR的圖東拉西扯,剪剪貼貼出來。大佬,見700萬人嘅presentation,用15分鐘做!?仲有冇再hea D呀!

Ksec (無卡會員)
於2018年11月17日 09:38 PM發表

冇講過個QR code一定要支付寶, 佢哋只係提供入閘QR code嘅系統, 同你用乜嘢 QR Code 系統俾錢係另一回事.  假設匯豐 PayMe 都加入 [轉數快], 原則上你可以用 PayMe QRCode 搭地鐵都得.

Wicky (普通卡會員)
於2018年11月17日 11:08 PM發表

Ksec於2018年11月17日 09:38 PM發表

冇講過個QR code一定要支付寶, 佢哋只係提供入閘QR code嘅系統, 同你用乜嘢 QR Code 系統俾錢係另一回事.  假設匯豐 PayMe 都加入 [轉數快], 原則上你可以用 PayMe QRCode 搭地鐵都得.

但報導話有一年獨家。

hkicarus (金卡會員)
於2018年11月17日 11:37 PM發表

完全無打算用黐罅寶俾錢,所以我繼續幫襯不思進取的八達通算喇

EH1 (白金卡會員)
於2018年11月17日 11:43 PM發表

機場快線啲qr入閘機其實都要度吓位對準先認到

似乎同屏幕亮度,屏幕大小有關...

hkicarus (金卡會員)
於2018年11月18日 10:48 AM發表
EH1於2018年11月17日 11:43 PM發表

機場快線啲qr入閘機其實都要度吓位對準先認到

似乎同屏幕亮度,屏幕大小有關...

但係佢個 scanner 隻窗仔都太細

yoyo2 (金卡會員)
於2018年11月18日 11:19 AM發表

我係深圳用,v7, 一 do 入閘同八仔一樣

wudela (普通卡會員)
於2018年11月18日 11:20 AM發表
PAUL WH於2018年11月17日 01:10 PM發表

Dennis C F Chan於2018年11月17日 01:14 PM發表

我都堅決不用

我覺得銀聯都好大陸,你又用唔用?

力仔 (金卡會員)
於2018年11月18日 05:43 PM發表

Dennis C F Chan於2018年11月17日 01:14 PM發表

我都堅決不用

wudela於2018年11月18日 11:20 AM發表

香港地除咗幾間銀行,絕大多數都係用銀聯做提款卡,所以無得揀。

uncle sam (金卡會員)
於2018年11月18日 11:41 PM發表

我都堅決不用

力仔於2018年11月18日 05:43 PM發表

香港地除咗幾間銀行,絕大多數都係用銀聯做提款卡,所以無得揀。

點會冇得揀 ? 你唔用銀聯卡做提款卡的銀行已經可以

力仔 (金卡會員)
於2018年11月19日 12:11 AM發表

我都堅決不用

力仔於2018年11月18日 05:43 PM發表

uncle sam於2018年11月18日 11:41 PM發表

點會冇得揀 ? 你唔用銀聯卡做提款卡的銀行已經可以

好似只得三間,是嗎?

PAUL WH (普通卡會員)
於2018年11月19日 12:44 AM發表

我都堅決不用

我只得Visa, Mastercard, A.E, 銀聯卡我一張都無.

yoyo2 (金卡會員)
於2018年11月19日 09:05 AM發表

衣食住行, 有乜冇中國份?

舜華 (無卡會員)
於2018年11月19日 11:45 AM發表

其實大家不如去左深圳試人地個QR CODE先講啦。人地深圳個個系微信有小程式系微信傾計個畫面向下拉一下,上面會SHOW幾隻最近既小程式,基本就咁叫乘車碼,然後系人地部入閘機到掃一下即時開閘,基本系行住入,無須企定定。個人感覺的確系慢八達通0.1秒到,但人地唔使拎卡。

又講下NFC技術大陸亦唔系無,廣州一早用緊,手機或信用卡一掃過機,我亦有朋友系韓國,佢借我信用卡去搭地鐵一樣NFC技術,時間都系慢八達通0.1秒內。系香港依靠過往八達通優勢用左廿年都用緊同一套技術。

本人經常過往韓國,國內,淨講支付手段,韓國基本全部商家都可以碌卡,一碌卡三秒內可以走人。國內慢D掃人QRCODE要打个額,如果系畀人掃一樣一秒走人。香港而家叫好少少有部網速56K既NFC感應器,其他商家基本系現金。返到香港好似原始部落咁。

岩岩諗住畀大家睇下深圳通既QR CODE介面,原來除左會幾分鐘轉CODE外重唔畀人截圖,當然你話可以影相精準CAP圖,不過其實偷到CODE無用,因為系要二段SCAN,入閘SCAN一次即時轉CODE,到出閘再打開掃一次,出左閘幾分鐘內會同你計數。而且深圳地鐵全方位支援WIFI包括地鐵入口全層+月台+車廂。只要入到地鐵一定有網絡所以亦必然LOAD到CODE。分享系咁多先。

舜華 (無卡會員)
於2018年11月19日 12:01 PM發表

重有人話大陸無GOOGLE框架所以無得用NFC就搞笑。人地而家新機基本系指紋同NFC必備。少見既最大原因有人提左我另外加少少,買部死人機需要商家畀錢支援,一張貼紙0.1蚊包郵,重有優惠,你會點做先。另外系銀聯系POS機接入唔夠人地領先一步,亦涉及培訓收銀用POS成本,種種加埋令到NFC而家好似系零發圍。所以最近華為同銀聯都推出左NFC小貼紙,幾蚊雞但有金融級安全。似乎又可能"彎道超車"?雖然只系局限系單一層面,至少我見到競爭,嘗試同技術更替。

w__w (金卡會員)
於2018年11月19日 12:46 PM發表
舜華於2018年11月19日 12:01 PM發表

重有人話大陸無GOOGLE框架所以無得用NFC就搞笑。人地而家新機基本系指紋同NFC必備。少見既最大原因有人提左我另外加少少,買部死人機需要商家畀錢支援,一張貼紙0.1蚊包郵,重有優惠,你會點做先。另外系銀聯系POS機接入唔夠人地領先一步,亦涉及培訓收銀用POS成本,種種加埋令到NFC而家好似系零發圍。所以最近華為同銀聯都推出左NFC小貼紙,幾蚊雞但有金融級安全。似乎又可能"彎道超車"?雖然只系局限系單一層面,至少我見到競爭,嘗試同技術更替。

我係iphone用戶,返大陸做嘢特登買小米大陸ROM手機的錢包綁大陸銀行卡(呢張卡放唔多錢,又唔係信用卡)用起來唔知幾爽,有齊NFC銀聯閃付、QR Code付款、咩咩通交通卡,超正,使咩仲去裝GOOGLE D嘢!

回應主題:

用唔用我會睇有無優惠先,依家淘寶用緊AlipayHK(高級認證左)

同樣與八仔一樣車費,我會袋住八仔卡先用QR code入閘,手機方便D

係深圳用過V7入閘、搭公交車,唔覺有咩慢!點都快過D磨袋姐姐

hk235m (金卡會員)
於2018年11月19日 02:31 PM發表

呢到咁多里數黨,無奶油無去過日本用佢張felica,快到叫QR Code/EMV食塵喎。

係呀,香港八達通雖然都係用Felica技術,但都唔夠日本快,日本個sensor距離可以再遠d,速度再快D,根本o係閘口唔駛停步,一路行一路拍,QR Code一定唔得

而且iPhone 8開始已經內置埋felica,解得電話鎖,仲靠個收到收唔到o既網絡gen得個QR Code我都出左閘了,我都唔講幾多人鍾意一路一行一路襟電話,switch app轉返個we柒pay支爆寶得o黎,下班車都開走

smoky (普通卡會員)
於2018年12月02日 03:46 PM發表

岩岩喺深圳實測完,一啪即入,唔洗等。

於2018年12月02日 04:33 PM發表

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20181122/58945237

港鐵昨日再批出合約予本地電子錢包TNG、銀聯國際及WeChat Pay Hong Kong。該三間服務供應商將於AlipayHK在2020年中開始在港鐵車站出入閘機提供二維碼付費乘車服務後十二個月,於2021年年中起投入服務。

EH1 (白金卡會員)
於2018年12月02日 05:02 PM發表
Dennis C F Chan於2018年12月02日 04:33 PM發表

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20181122/58945237

港鐵昨日再批出合約予本地電子錢包TNG、銀聯國際及WeChat Pay Hong Kong。該三間服務供應商將於AlipayHK在2020年中開始在港鐵車站出入閘機提供二維碼付費乘車服務後十二個月,於2021年年中起投入服務。

唔齊腳,FPS QR pay, payme無

發表回覆
發表回覆