港鐵引入QR code入閘

收藏 已收藏
會員主題
薯仔 (金卡會員)
於2018年05月11日 08:49 PM發表

係唔係早前機場快線可以掃 (如 Klook) 嗰啲?

EH1 (白金卡會員)
於2018年05月12日 06:49 AM發表
薯仔於2018年05月11日 08:49 PM發表

如果係支付寶/微信qr入閘咪會好慢?

會唔會係用MTR app買單程票,然後有個qr code掃入閘?

wccs (無卡會員)
於2018年05月12日 08:26 AM發表

wechat 同深圳地鐵合作,每個站裝咗幾部QR code 入閘機,我試用咗,wechat 會記錄你入閘&出閘站,然後在出閘後計算車費,喺wechat wallet 或者挷定銀行戶口扣,香港估可以扣挷定信用卡

但車費計普通單程,無discount

Wicky (普通卡會員)
於2018年05月12日 09:14 AM發表

至怕未塞車,先塞閘。

alan2222 (金卡會員)
於2018年05月12日 09:39 AM發表

EH1於2018年05月12日 06:49 AM發表

會唔會係用MTR app買單程票,然後有個qr code掃入閘?

香港人冇著數應該唔會用,純粹係方便遊客唔駛另外買張八仔啫

yykk (普通卡會員)
於2018年05月12日 09:59 AM發表

塞住  阻街

ulunfame (普通卡會員)
於2018年05月12日 10:20 AM發表

用QR code喺售票機賣車票就話啫,有啲人用八達通時入閘"磨袋"已經俾人hi到媽媽聲, 仲話用QR code入閘, 實有人去到閘口前先慢慢撳個QR codes出嚟, 傻的嗎?

薯仔 (金卡會員)
於2018年05月12日 10:26 AM發表

以我理解,機場快線啲QR Code機,已經掃到預購票 (例如Klook買嗰啲)
但背後個系統應該未連接支援QR Code嘅電子機包
(即係OEPay、Tap&Go、Ali、WeChat等等)
所以先至有咁樣嘅招標

根據我掃機場快線嘅經驗
如果用家肯預先Load定個QR Code,著住部手機
行埋去入閘機就即掃嘅話
又唔係真係好慢嘅 (假設NFC ~1秒,咁QR Code就3~5秒,即係慢3~5倍左右)
操作體驗有啲類似你上UA網買戲飛,然後去UA掃佢個QR Code拎飛一樣

當然,如果啲乘客,十有八九都係行到埋去出/入閘機先去搵QR Code
咁就仆乖啦~

丹尼爾 (黑卡會員)
於2018年05月12日 10:42 AM發表

我估MTR 招標多數都係想搵一間公提供服務收多幾間不同的qr code付費公司姐

hk235m (金卡會員)
於2018年05月12日 11:21 AM發表

薯仔於2018年05月12日 10:26 AM發表

以我理解,機場快線啲QR Code機,已經掃到預購票 (例如Klook買嗰啲)
所以先至有咁樣嘅招標

根據我掃機場快線嘅經驗
行埋去入閘機就即掃嘅話
又唔係真係好慢嘅 (假設NFC ~1秒,咁QR Code就3~5秒,即係慢3~5倍左右)
操作體驗有啲類似你上UA網買戲飛,然後去UA掃佢個QR Code拎飛一樣

當然,如果啲乘客,十有八九都係行到埋去出/入閘機先去搵QR Code
咁就仆乖啦~

機鐵乘客流量vs龜鐵市區線流量mail

ulunfame (普通卡會員)
於2018年05月12日 11:27 AM發表

所以先至有咁樣嘅招標

根據我掃機場快線嘅經驗
行埋去入閘機就即掃嘅話

咁就仆乖啦~

"買戲飛"應該同"買車飛"類比, 而唔係同"入閘"類比。

地鐵入閘你無得揀一定要同啲QR code人排同一條隊(除非佢玩分流)。但戲院睇戲你可以用QR code以外方式攞到張戲飛。

況且戲院入場嘅人流同地鐵繁忙時間嘅人流邊有得比?

費舍以 (無卡會員)
於2018年05月12日 11:30 AM發表

所以先至有咁樣嘅招標

根據我掃機場快線嘅經驗
行埋去入閘機就即掃嘅話

咁就仆乖啦~

Load 定個 code 都麻煩。因為你唔知前面條友要搞幾耐,30s 後部機自己瞓覺,到時又要重新面部解鎖或者指紋解鎖。

所以我覺得相比之下 NFC (Apple Pay or Android Pay)有個好處係無論你用電話做緊咩,都可以擺上去嘟。直接嘟卡當然就更快啦。

薯仔 (金卡會員)
於2018年05月12日 11:58 AM發表

所以先至有咁樣嘅招標

根據我掃機場快線嘅經驗
行埋去入閘機就即掃嘅話

咁就仆乖啦~

ulunfame於2018年05月12日 11:27 AM發表

"買戲飛"應該同"買車飛"類比, 而唔係同"入閘"類比。

地鐵入閘你無得揀一定要同啲QR code人排同一條隊(除非佢玩分流)。但戲院睇戲你可以用QR code以外方式攞到張戲飛。

況且戲院入場嘅人流同地鐵繁忙時間嘅人流邊有得比?

我諗師兄對我講嘅嘢誤會大了

「買戲飛」我係指上UA網買,買完佢會寄個email畀你,入面有QR Code,畀你去拎飛。類似於你先買了機場快線,佢有個QR Code畀你入閘咁樣。

實際上UA個QR Code係畀啲忘記帶信用卡拎飛嘅人,可以有另一個拎到飛嘅方法

我舉UA用QR Code拎飛,只係話類似機場快線個入閘「操作體驗」
並無講過「戲院入場」同「比較人流」

謝謝

薯仔 (金卡會員)
於2018年05月12日 12:07 PM發表

所以先至有咁樣嘅招標

根據我掃機場快線嘅經驗
行埋去入閘機就即掃嘅話

咁就仆乖啦~

費舍以於2018年05月12日 11:30 AM發表

Load 定個 code 都麻煩。因為你唔知前面條友要搞幾耐,30s 後部機自己瞓覺,到時又要重新面部解鎖或者指紋解鎖。

所以我覺得相比之下 NFC (Apple Pay or Android Pay)有個好處係無論你用電話做緊咩,都可以擺上去嘟。直接嘟卡當然就更快啦。

事實上NFC響Payment System上,係畀QR Code來得更優秀

講到大陸發展QR Code Payment 嘅歷史,要追溯到概6~7年前
Apple同Google都分別整緊今日嘅Apply Pay同Google Pay

當年Google已經同大陸不和而撒出,所以好多大陸手機好多無Google Framework。
加上當時大陸好多Android手機為咗節省成本,除去咗NFC晶片

所以當時大陸嘅智能手機,基本上只有Apple iPhone能夠玩到NFC Payment

咁Ali和Wechat呢啲大陸科技巨頭,當然都睇到Digital Payment嘅將來。
但Apple無開放NFC,Android又無NFC。咁佢哋點做自家嘅Digital Payment呢?
佢哋當時就諗咗用QR Code,然後就響大陸慢慢發展到而家

所以直白啲講,QR Code Payment係畀無NFC嘅機用嘅,退而求其次嘅付款方法

香港賣嘅手機,大多數都內建NFC,又有Google Framework玩到Google Pay
Apple iPhone亦當然玩到Apple Pay。

所以響香港嘅Digital Payment,NFC絕對玩得哂,根本唔使QR Code。

走去支援一個比NFC差嘅Payment方法,根本係本末倒置。
可惜在商言商,一切向錢看。QR Code Payment係有一班人用緊 (不論係內地人又好,定係香港玩嘅銀彈戰略又好),商人自然會想食呢個市場

PYNEH (無卡會員)
於2018年05月12日 01:09 PM發表

Qr code payment 有乜嘢問題?

點解NFC 會 security 過 qr code?

Peter Lam (無卡會員)
於2018年05月12日 01:35 PM發表

NFC 卡有得 partial lock 唔係咩都睇晒已經贏 QR 一大節。
如果 QR 要有 NFC 咁多 data 一定好矇,data 少又只能夠 show 好基本既 account info,到最後又要 online 先 check 到資料。

話說如果 QR 係大趨勢既,政府換身分證應該加 QR 而唔係加 NFC...

alan2222 (金卡會員)
於2018年05月12日 02:20 PM發表

NFC無疑技術上比QR優勝多,但好多時技術優勝唔代表會先普及。現實係笨笨的QR加上上到網的智能手機可以做到個人化的折扣扣減,比起現時NFC只停留在virtualize張實體卡,對用家嚟講個added value更多。最少最近如聖安娜同ok,你要同店員表明用銀聯要人手先比到優惠,對商家同客戶嚟講,一定係支hk同we7做得好啲。

我認為online係大趨勢,改善慢同穩定性只係時間問題,至於NFC同QR邊個會勝出,喺online可以解決大部分QR大部分缺點嘅情況下的確有機會係QR勝出。NFC最難克服嘅問題反而係各廠牌仍然存在嘅compatibility同apple唔係完全開放呢一類問題。

EH1 (白金卡會員)
於2018年05月12日 03:31 PM發表
alan2222於2018年05月12日 02:20 PM發表

NFC無疑技術上比QR優勝多,但好多時技術優勝唔代表會先普及。現實係笨笨的QR加上上到網的智能手機可以做到個人化的折扣扣減,比起現時NFC只停留在virtualize張實體卡,對用家嚟講個added value更多。最少最近如聖安娜同ok,你要同店員表明用銀聯要人手先比到優惠,對商家同客戶嚟講,一定係支hk同we7做得好啲。

我認為online係大趨勢,改善慢同穩定性只係時間問題,至於NFC同QR邊個會勝出,喺online可以解決大部分QR大部分缺點嘅情況下的確有機會係QR勝出。NFC最難克服嘅問題反而係各廠牌仍然存在嘅compatibility同apple唔係完全開放呢一類問題。

如果間舖收"支",我都會入去逛吓有無啲十幾蚊嘢執吓,用咗啲減$5印花

OKNOPROBLEM (普通卡會員)
於2018年05月12日 04:51 PM發表

無nfc機。

唔介意用qr code. 希望地鐵分開兩邊,唔想要後面等

CreditView_TU (普通卡會員)
於2018年05月12日 06:57 PM發表

MTR同AEON無關做乜嘢係度Post?

sunhoo (金卡會員)
於2018年05月12日 10:45 PM發表

QR code最大嘅優勢係對商戶來講唔使卡機,貼張貼紙就得。

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2018年05月12日 11:17 PM發表
sunhoo於2018年05月12日 10:45 PM發表

QR code最大嘅優勢係對商戶來講唔使卡機,貼張貼紙就得。

但 MTR 的設計一定係閘機掃電話,所以 reader 係必須

VMAE (普通卡會員)
於2018年05月12日 11:18 PM發表

今日試左用支HK買地鐵票 買左2張$5.5嘅車票 計埋$5 coupon 信用卡實扣$6 得到2張$5.5的單程票 之後去客務將其中一張退錢 收回$5.5現金 變相$0.5 就買到一張價值$5.5的車票

交易速度偏慢 scan code後要7秒先出到車票

題外話: 我有幾年無買過地鐵票 原來而家入閘係嘟票唔似以前放票入閘機了

於2018年05月12日 11:21 PM發表
CreditView_TU於2018年05月12日 06:57 PM發表

MTR同AEON無關做乜嘢係度Post?

搞錯咗,但改唔番。

於2018年05月12日 11:27 PM發表
VMAE於2018年05月12日 11:18 PM發表

今日試左用支HK買地鐵票 買左2張$5.5嘅車票 計埋$5 coupon 信用卡實扣$6 得到2張$5.5的單程票 之後去客務將其中一張退錢 收回$5.5現金 變相$0.5 就買到一張價值$5.5的車票

交易速度偏慢 scan code後要7秒先出到車票

題外話: 我有幾年無買過地鐵票 原來而家入閘係嘟票唔似以前放票入閘機了

七秒太恐佈了! 上街都似!

發表回覆
發表回覆