2018 年 9 月 起所有發出的 Visa 卡將設 paywave 功能

收藏 已收藏
會員主題
Dennis C F Chan ( 白金卡會員 )
於2018年05月06日 07:02 PM發表

http://www.bochk.com/creditcard/pdf/chi/spec/notice/Visa%20Contactless%20Mandate%20Website%20Announcement.pdf

由 2018 年 9 月中起,所有新發、續期或補發 Visa 卡將提升至具備有 Visa 感應式支付功能(如 閣下持有的 Visa 卡已具備 Visa 感應式支付功能則毋須理會)。

w__w (金卡會員)
於2018年05月06日 10:12 PM發表

我呢張係今年3月續期換新卡仍未有paywave功能,反而見朋友果張100年VI閃卡就有paywave

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2018年05月06日 10:35 PM發表

嗰張在設計時已經有,著燈都係靠佢

cardholder (普通卡會員)
於2018年05月06日 10:51 PM發表

希望其他銀行都跟

hkicarus (金卡會員)
於2018年05月06日 11:03 PM發表
cardholder於2018年05月06日 10:51 PM發表

希望其他銀行都跟

我都希望係,拍卡點都方便過刷卡同插晶片。不過自從出咗蘋果批安葬批,只要加到落手機就用得,佢而家先至出拍卡太慢了

於2018年05月06日 11:09 PM發表
cardholder於2018年05月06日 10:51 PM發表

希望其他銀行都跟

hkicarus於2018年05月06日 11:03 PM發表

我都希望係,拍卡點都方便過刷卡同插晶片。不過自從出咗蘋果批安葬批,只要加到落手機就用得,佢而家先至出拍卡太慢了

揸車過隧道點都要用膠卡去拍~

同埋如果要用中銀去拍卡,點解唔用 i-card 要用其他?

hkicarus (金卡會員)
於2018年05月06日 11:14 PM發表

或者大媽區銀攣 4% 現兜兜

EH1 (白金卡會員)
於2018年05月06日 11:15 PM發表

成本方面,唔知加個wifi會貴大約幾多?

磁帶》晶片》感應式$

alan2222 (金卡會員)
於2018年05月06日 11:29 PM發表
EH1於2018年05月06日 11:15 PM發表

磁帶》晶片》感應式$

張張都標準有wifi時,銀行要訂冇的可能仲貴🤑

於2018年05月06日 11:36 PM發表
EH1於2018年05月06日 11:15 PM發表

磁帶》晶片》感應式$

十年前的數據:磁帶 +20% -> 晶片 +20%-60% -> 感應式$

今時今日感應式晶片咁普及,相信差距無咁大

vyz (普通卡會員)
於2018年05月07日 07:17 AM發表
Dennis C F Chan於2018年05月06日 10:35 PM發表

唔一定,啲閃燈壞咗而換嘅新卡冇咗銀聯閃付(本來有,再打去問佢話冇特別版補發卡)

於2018年05月07日 09:03 AM發表
Dennis C F Chan於2018年05月06日 10:35 PM發表

vyz於2018年05月07日 07:17 AM發表

唔一定,啲閃燈壞咗而換嘅新卡冇咗銀聯閃付(本來有,再打去問佢話冇特別版補發卡)

換卡係換普通版嘛

w__w (金卡會員)
於2018年05月07日 05:25 PM發表

希望其他銀行都跟

hkicarus於2018年05月06日 11:03 PM發表

加落手機畀錢已經好方便。反而出拍卡仲危險,早輪好似citi d卡就係拍卡出安全問題要全城換新卡

Coffeeholic (普通卡會員)
於2018年05月10日 09:46 PM發表

vyz於2018年05月07日 07:17 AM發表

申請個陣條款已經講明所有補發/到期換卡都係換普通卡,唔會有100年版補發

於2018年11月10日 09:21 PM發表

趁篇文未鎖,分享剛收到的 Paywave 版中銀理財 VI

uncle sam (金卡會員)
於2018年11月10日 09:55 PM發表

希望其他銀行都跟

w__w於2018年05月07日 05:25 PM發表

加落手機畀錢已經好方便。反而出拍卡仲危險,早輪好似citi d卡就係拍卡出安全問題要全城換新卡

當年citi未有拍卡

http://www.etnet.com.hk/www/tc/lifestyle/newsandentertainment/news/35172

EH1 (白金卡會員)
於2018年11月10日 09:57 PM發表
Dennis C F Chan於2018年11月10日 09:21 PM發表

無晒亮起來

於2018年11月10日 10:06 PM發表
Dennis C F Chan於2018年11月10日 09:21 PM發表

EH1於2018年11月10日 09:57 PM發表

無晒亮起來

呢張係續期卡,本來就唔係亮起來

溫馨提示 (無卡會員)
於2018年11月11日 01:52 AM發表

無晒亮起來

Dennis C F Chan於2018年11月10日 10:06 PM發表

晶片都轉左

禁止發言 (無卡會員)
於2018年11月11日 11:51 AM發表

無晒亮起來

Dennis C F Chan於2018年11月10日 10:06 PM發表

溫馨提示於2018年11月11日 01:52 AM發表

晶片都轉左

似BEA及ICBC的ATM卡晶片

CSSF (普通卡會員)
於2018年11月12日 08:42 AM發表

My visa signature issued in sep no paywave function at all.....

Zeus Cho (無卡會員)
於2019年01月11日 10:43 PM發表

之前我嫌將中銀Master 冇拍卡,就打過電話上去中銀,客戶服務員話MasterCard 二月都會全線有拍卡支付,叫我下個月先打去換卡。

2019虎人 (無卡會員)
於2019年01月12日 05:26 AM發表
Zeus Cho於2019年01月11日 10:43 PM發表

之前我嫌將中銀Master 冇拍卡,就打過電話上去中銀,客戶服務員話MasterCard 二月都會全線有拍卡支付,叫我下個月先打去換卡。

你張卡未壞,BOC唔SO你-.-

我試過之前換新卡差幾日就有PAYWAVE功能,可以換到新卡,

咁佢寄到來冇PAYWAVE同佢講啦

佢話唔比我換=.="

未爛=.=咁算鬼數囉!

同埋佢話你張卡如果係爛GA!要比100蚊先同你出過張!

斷劍重鑄之日 (普通卡會員)
於2019年01月12日 05:48 AM發表
Zeus Cho於2019年01月11日 10:43 PM發表

2019虎人於2019年01月12日 05:26 AM發表

我試過之前換新卡差幾日就有PAYWAVE功能,可以換到新卡,

佢話唔比我換=.="

未爛=.=咁算鬼數囉!

你話唔見咗 補領

w__w (金卡會員)
於2019年01月12日 08:22 AM發表

佢話唔比我換=.="

未爛=.=咁算鬼數囉!

斷劍重鑄之日於2019年01月12日 05:48 AM發表

你話唔見咗 補領

爛、唔見補領費$100,中銀理財客都照收!

反而匯豐vs爛左打去穩cs,佢好快就寄新卡來(免費)

斷劍重鑄之日 (普通卡會員)
於2019年01月12日 12:52 PM發表

佢話唔比我換=.="

未爛=.=咁算鬼數囉!

斷劍重鑄之日於2019年01月12日 05:48 AM發表

你話唔見咗 補領

w__w於2019年01月12日 08:22 AM發表

爛、唔見補領費$100,中銀理財客都照收!

反而匯豐vs爛左打去穩cs,佢好快就寄新卡來(免費)

我張Icard 由 冇感應式 轉成感應式 就無收取費用

其他情況就唔知清楚

發表回覆
發表回覆