中銀轉帳往恒生

收藏 已收藏
會員主題
photohk ( 普通卡會員 )
於2018年04月16日 09:08 PM發表

對方係恒生戶口

如果我想中銀銀行轉帳到恒生戶口

請問若用網上銀行,可否?

有沒有手續費?

或什麼種類的戶口便需要收手續費?(自在理財要嗎?)

Calvin!!! (普通卡會員)
於2018年04月16日 09:10 PM發表
photohk於2018年04月16日 09:08 PM發表

對方係恒生戶口

有沒有手續費?

普通電子轉帳不收手續費

卡奴 (普通卡會員)
於2018年04月16日 09:30 PM發表

中銀 電子轉帳(特快) 同普通隻電子轉帳去本地其他銀行都係免費架

Fermat (無卡會員)
於2018年04月16日 09:43 PM發表

依家好似好多銀行都唔收錢?

Dennis C F Chan (金卡會員)
於2018年04月16日 09:52 PM發表
卡奴於2018年04月16日 09:30 PM發表

中銀 電子轉帳(特快) 同普通隻電子轉帳去本地其他銀行都係免費架

電子轉賬 (特快處理) 可即日到賬,又唔收手續費,非常好用

alan2222 (金卡會員)
於2018年04月16日 10:14 PM發表

Dennis C F Chan於2018年04月16日 09:52 PM發表

收果邊好多時要收錢?

以太 (金卡會員)
於2018年04月16日 10:26 PM發表
photohk於2018年04月16日 09:08 PM發表

對方係恒生戶口

有沒有手續費?

++++++++++++++++

上次 Citi 轉去恒生,

Citi 冇收, 反而恒生收左 $15 bank charge (希望冇記錯)

Dennis C F Chan (金卡會員)
於2018年04月16日 10:27 PM發表

Dennis C F Chan於2018年04月16日 09:52 PM發表

alan2222於2018年04月16日 10:14 PM發表

收果邊好多時要收錢?

呢個唔係 CHATS (中銀 CHATS 轉出要手續費),收款應該都唔駛錢

Card Player 2008 (普通卡會員)
於2018年04月16日 10:58 PM發表

alan2222於2018年04月16日 10:14 PM發表

收果邊好多時要收錢?

Dennis C F Chan於2018年04月16日 10:27 PM發表

呢個唔係 CHATS (中銀 CHATS 轉出要手續費),收款應該都唔駛錢

不對,恒生真的會收$15... H糸bank係咁衰

卡奴 (普通卡會員)
於2018年04月16日 11:33 PM發表

收果邊好多時要收錢?

Dennis C F Chan於2018年04月16日 10:27 PM發表

Card Player 2008於2018年04月16日 10:58 PM發表

中銀有3隻 特快轉賬 (CHATS) / 電子轉賬 (特快處理) /  普通電子轉賬, 我次次由中銀用電子轉賬 (特快處理) 轉帳去恒生兩邊都係免費, 未出現過手續費問題

以太 (金卡會員)
於2018年04月16日 11:54 PM發表

收果邊好多時要收錢?

Card Player 2008於2018年04月16日 10:58 PM發表

++++++++++++++++++++

https://bank.hangseng.com/1/PA_1_2_S5/content/pws/personal/servicecharges/pdfs/zh_HK/tariff_personal_c_nov2017.pdf

page 9: 本地同業撥賬匯款 - 匯入 每柱 HK$15

下頁附註: "優越理財綜合戶口獲豁免收費"

> 我次次由中銀用電子轉賬 (特快處理) 轉帳去恒生兩邊都係免費, 未出現過手續費問題

卡奴師兄係有錢人戶口不用收?

lee0922 (普通卡會員)
於2018年04月16日 11:59 PM發表

收果邊好多時要收錢?

卡奴於2018年04月16日 11:33 PM發表

中銀有3隻 特快轉賬 (CHATS) / 電子轉賬 (特快處理) /  普通電子轉賬, 我次次由中銀用電子轉賬 (特快處理) 轉帳去恒生兩邊都係免費, 未出現過手續費問題

師兄是否Prestige客?T&C 寫 Prestige 客先免

https://bank.hangseng.com/1/PA_1_2_S5/content/pws/personal/servicecharges/pdfs/tariff_personal_e_nov2017.pdf

Page 2

匯豐就全免

https://www.hsbc.com.hk/pws/Components/personal/assets/pdf/personal/bank_tariff1_en.pdf

Page 20

卡奴 (普通卡會員)
於2018年04月16日 11:59 PM發表

收果邊好多時要收錢?

以太於2018年04月16日 11:54 PM發表

https://bank.hangseng.com/1/PA_1_2_S5/content/pws/personal/servicecharges/pdfs/zh_HK/tariff_personal_c_nov2017.pdf

page 9: 本地同業撥賬匯款 - 匯入 每柱 HK$15

> 我次次由中銀用電子轉賬 (特快處理) 轉帳去恒生兩邊都係免費, 未出現過手續費問題

我唔係有錢人用果隻優越呀, 只係用緊優進咋

lee0922 (普通卡會員)
於2018年04月17日 12:22 AM發表

收果邊好多時要收錢?

卡奴於2018年04月16日 11:59 PM發表

原來 Local Interbank Transfer Services - inward 就即是 CHATS

所以 CHATS 先收 $15,普通轉入應該所有人都唔使錢

於2018年04月17日 07:24 AM發表

我印象中x年前比人收過十五元,之後一路無試,下次有機會試下。。。。。。

to3802 (金卡會員)
於2018年04月17日 08:47 AM發表

之前都有討論過。

CITI 轉出,無得自己揀,如即日做係會行CHATS,收錢方基本上係要收錢,只是個別銀行會免咗。

如預設的,就係ECG 電子轉賬,收錢方基本上都唔會有手續費。

而家ECG 轉出大部分銀行都免費,部分銀行上午搞仲做到即日,的確好用。wink

恒生之前就比較衰,轉賬個版面預設係特快的,我都唔小心中過兩次招,兩邊都有手續費。

而家改咗預設係免費果種了。

如果中銀轉恒生,可以做到無手續費的,不過要睇有無開通到非登記的第三者轉賬。

以太 (金卡會員)
於2018年04月17日 09:17 AM發表

收果邊好多時要收錢?

卡奴於2018年04月16日 11:59 PM發表

+++++++++++++++++++++

我最近由優進 downgrade 左做普通 e-banking 戶口,

仲以為係自己問題添

sunhoo (普通卡會員)
於2018年04月17日 12:17 PM發表

希望各行對年尾推出果個金管局快速支付系統免費啦

Moon Moon (普通卡會員)
於2018年04月17日 03:49 PM發表

滙豐調整服務費 5月起免個人網上跨行轉帳費用

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20180417/bkn-20180417153403907-0417_00842_001.html

於2018年04月18日 07:31 AM發表
Moon Moon於2018年04月17日 03:49 PM發表

滙豐調整服務費 5月起免個人網上跨行轉帳費用

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20180417/bkn-20180417153403907-0417_00842_001.html

唔知佢個養子跟唔跟。。。。。。

發表回覆
發表回覆