今日發現一些銀行內部也

收藏 已收藏
會員主題
steven1989 ( 普通卡會員 )
於2018年03月09日 09:48 PM發表

本人在A銀行出左一年糧,在A銀行申請左一張銀聯信用卡,一個禮拜後批左,無轉工,都係A銀行出糧過左兩三個月再申請一張master卡,一個禮拜後打電話給信用卡查詢,話沒有收到資料,我話你地已經查詢左我信貸報告啦喔(我有購買環聯280元信貸報告,看到銀行檢討查詢我信貸報告),叫我聯繫提交申請資料果間分行,我今日休息去銀行問返幫我填表那個職員,距話申請資料交上去啦,遲左係因為距要整理一下資料,話下個禮拜你會收到信去取卡咖啦,我問批左啦?距答“我看過曬你的資料咖啦,沒問題的,如果有問題就唔會交上去審批,直接reject”。原來信貸報告唔係分行職員查詢的,整理好資料,無問題先交上去給信用卡審批部批核的

steven1989 (普通卡會員)
於2018年03月09日 09:55 PM發表

幾年前申請過恆生銀行信用卡,在分行提交申請資料後,因為年薪唔夠,一個禮拜後收到信reject左,如果係唔符合要求的好快會收到信reject左,但係如果交齊資料,過左三四個禮拜都沒有reject信,多數係批左,幾時拿到卡係遲早而已

所以我明白兩年前第一次在中銀申請貸款唔批,個中銀職員話我知後叫我給身份證號碼距距幫我內部查查乜野原因,答復係份工做得唔夠耐,工資的評分低唔批,我份工當然只係做左三個月,距叫我三個月再申請應該無問題,我話我打算轉工,新工月薪13800,比宜家9200多四千會唔會好點,距話工資高評分都會高的,原來銀行職員都知唔少銀行內部也,唔怪得有些銀行申請信用卡要填是否有直系親屬擔任銀行內部職務

IB (普通卡會員)
於2018年03月12日 02:25 AM發表

*嘢 銀行職員知銀行內部嘢好奇怪?

cylalan (普通卡會員)
於2018年03月12日 10:16 AM發表

可能佢覺得好震驚

吓?原來銀行職員有番工嫁?

jokelib (白金卡會員)
於2018年03月12日 10:23 AM發表

好熱血狂出 post, win-win

skng1011 (無卡會員)
於2018年03月12日 02:12 PM發表

“內部也”點解?

jokelib (白金卡會員)
於2018年03月12日 02:40 PM發表
skng1011於2018年03月12日 02:12 PM發表

“內部也”點解?

IB 答咗

丹尼爾 (黑卡會員)
於2018年03月12日 07:18 PM發表

其實你講呢d都唔算大發現,份工做得長唔長,工種,人工幾多,合約定長工。

全部都影響借錢或按揭

真係內部就應該要知道埋條公式點算數

steven1989 (普通卡會員)
於2018年03月13日 10:18 AM發表
丹尼爾於2018年03月12日 07:18 PM發表

其實你講呢d都唔算大發現,份工做得長唔長,工種,人工幾多,合約定長工。

全部都影響借錢或按揭

你的意思係話,銀行職員知道大致上點樣計分,看過曬申請人的工作資料同信貸報告就基本上知道批唔批得出貸款和信用卡啦?

IB (普通卡會員)
於2018年03月14日 02:38 AM發表
丹尼爾於2018年03月12日 07:18 PM發表

全部都影響借錢或按揭

steven1989於2018年03月13日 10:18 AM發表

你的意思係話,銀行職員知道大致上點樣計分,看過曬申請人的工作資料同信貸報告就基本上知道批唔批得出貸款和信用卡啦?

熟能生巧

發表回覆
發表回覆