好易俾要做account review

收藏 已收藏
會員主題
Leung996 ( 普通卡會員 )
於2018年03月05日 11:55 PM發表

收到email 要做問卷調查 感覺到會有封戶口既態度20180305235447_5a9d6847bdfa8.jpg

丹尼爾 (黑卡會員)
於2018年06月14日 02:27 PM發表
丹尼爾於2018年06月14日 01:26 PM發表

洗黑錢的pattern正正就係咁啦…
俾人問或ban好正常

ricky仔仔於2018年06月14日 01:35 PM發表

洗黑錢pattern一般係1)來歷不明, 2)銀碼比較大(最短時間內洗到最多黑錢先夠成本效益)

每月由oepay轉入來(要再查埋邊度轉入oepay亦唔難, 咪就係高回憎率既信用卡戶口囉), 銀碼又個月得個幾萬, 銀行咁都當你洗黑錢? 唔好玩啦....

下下好似你咁講,就唔會咁多人俾銀行cut哂戶口,信用卡啦

ctcmilk (普通卡會員)
於2018年06月14日 10:26 PM發表

返工附近有3門市,當一星期返5日工,星期一三五用自助繳費交$1,星期二四六再轉入oepay $999,星期日就$500,oepay轉入次數減到原本57%左右,應該可以避到殺戶口卦

ricky仔仔 (普通卡會員)
於2018年06月15日 01:46 PM發表
丹尼爾於2018年06月14日 01:26 PM發表

洗黑錢的pattern正正就係咁啦…
俾人問或ban好正常

ricky仔仔於2018年06月14日 01:35 PM發表

洗黑錢pattern一般係1)來歷不明, 2)銀碼比較大(最短時間內洗到最多黑錢先夠成本效益)

每月由oepay轉入來(要再查埋邊度轉入oepay亦唔難, 咪就係高回憎率既信用卡戶口囉), 銀碼又個月得個幾萬, 銀行咁都當你洗黑錢? 唔好玩啦....

丹尼爾於2018年06月14日 02:27 PM發表

下下好似你咁講,就唔會咁多人俾銀行cut哂戶口,信用卡啦

因為玩電子錢包賺回贈而被CUT卡/銀行戶口喎, 唔係其他原因喎, 真係咁多咩? 其實有幾多呀, 講黎聽下, 比你講兩講我宜家腳都震晒呀~

奇獵 (普通卡會員)
於2018年06月15日 04:56 PM發表

我身邊既人全部一日玩10張八達通都未有事,你自己轉錢畀自己有咩問題?佢真係block既咪用過另一個銀行户口囉,咁樣退卡法八達通反而會做嘢,乖乖地畀返0.5%佢賺啦!

於2018年06月15日 10:53 PM發表
奇獵於2018年06月15日 04:56 PM發表

我身邊既人全部一日玩10張八達通都未有事,你自己轉錢畀自己有咩問題?佢真係block既咪用過另一個銀行户口囉,咁樣退卡法八達通反而會做嘢,乖乖地畀返0.5%佢賺啦!

一個人不是最多自己3張+3張家人 (共6張)八達通嗎? 點解可以玩到十張八張咁多?

於2018年06月16日 01:03 PM發表

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180616/58321776"

噤口響話正當錢就唔會有事嘅人,到時出事咪食花生,呢單個事主自己做過銀行都中招啦

EH1 (白金卡會員)
於2018年06月16日 01:24 PM發表
ctcmilk於2018年06月16日 01:03 PM發表

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180616/58321776"

噤口響話正當錢就唔會有事嘅人,到時出事咪食花生,呢單個事主自己做過銀行都中招啦

會唔會關$38000 cash deposit事😂

於2018年06月16日 03:26 PM發表
ctcmilk於2018年06月16日 01:03 PM發表

我唔係話正常錢一定唔會被誤會(洗黑錢), 只係話玩電子錢包唔會咁易出事, 一個月碌個十萬八萬oepay就驚自己會被當洗黑公咁驚青姐.

你囉返生果呢個CASE, 第一銀碼大, 唔似得呢度一般最多都係碌十萬八萬玩電子錢包咁少, 兩者銀碼差成成十倍. 第二銀行經電子錢包轉錢入黎有晒資料, 加理銀碼細, 除非你本身第二度己經有問題, 否則只玩電子錢包而被CUT銀行戶口機會極低.

講左咁耐, 呢度population冇一萬都有幾千, 但因為玩電子錢包而被CUT既sample size, 你又講到幾多出?

於2018年09月20日 09:18 PM發表

岩岩又收多一次email做account review,問
1)點解大量八達通轉錢入oepay (我老實答賺信用卡積分)
2)點解oepay轉錢落大量八達通之後退卡(老實答避0.5%,同埋第一次收email之後已經無做)
3)點解固定轉去其他人oepay (我每個月轉5009.9 x2,我答係家用/同frd夾份租地方)
4) 點解長期過數去自己個biz oepay (老實答避0.5%,蝻多句話即停唔再玩)

如果自首+即停避0.5%都唔比繼續玩都無計

EH1 (白金卡會員)
於2018年09月20日 09:21 PM發表
ctcmilk於2018年09月20日 09:18 PM發表

1)點解大量八達通轉錢入oepay (我老實答賺信用卡積分)
2)點解oepay轉錢落大量八達通之後退卡(老實答避0.5%,同埋第一次收email之後已經無做)
3)點解固定轉去其他人oepay (我每個月轉5009.9 x2,我答係家用/同frd夾份租地方)
4) 點解長期過數去自己個biz oepay (老實答避0.5%,蝻多句話即停唔再玩)

依家都限咗一個月$10,000,無咩嘢搞到,除咗4可以,不停用biz收錢😂

於2018年09月20日 09:29 PM發表
ctcmilk於2018年09月20日 09:18 PM發表

EH1於2018年09月20日 09:21 PM發表

依家都限咗一個月$10,000,無咩嘢搞到,除咗4可以,不停用biz收錢😂

biz oepay如果直接經八達通收錢要放權比佢個app check你gps,oepay過oepay就唔洗

Fermat (普通卡會員)
於2018年09月20日 10:03 PM發表

大家成日諗洗一定要係大銀碼...呢個concept係錯的...因為銀行/相關機構有呢個前設 咁自然不法份子就會識用呢個loophole係犯案... 你以為幾千幾百係好少...但人地可以係成個團隊back住,可能say幾百個account同時做啲咁嘅野,咁咪出到骨

所以個pattern先係最重要,好啱人洗錢,用泥'lick'藏支金來源

明白普羅市民未必太理解AML運作,因為好人好者,點會諗咁多呢啲犯法野呀XD

docomo (無卡會員)
於2018年09月21日 12:51 AM發表

EH1於2018年09月20日 09:21 PM發表

ctcmilk於2018年09月20日 09:29 PM發表

biz oepay如果直接經八達通收錢要放權比佢個app check你gps,oepay過oepay就唔洗

BIZ 戶口?唔通你就係CHILD登串77果個DC9?

GumDouDak (無卡會員)
於2018年12月03日 01:55 PM發表

Any updates after returning the questionnaire ?

yoyo2 (金卡會員)
於2018年12月07日 03:53 PM發表

呢幾日都話系統更新, 轉唔到錢出銀行.......

LTYA (普通卡會員)
於2018年12月07日 05:24 PM發表
yoyo2於2018年12月07日 03:53 PM發表

我都係。 不知道有沒有關係,家中3人,3部電話。1部三星手機沒問機能轉錢出來,2部蘋果手機都不能轉錢出來。

卡奴 (普通卡會員)
於2018年12月07日 08:46 PM發表

好似前收到EMAIL 話某D 帳戶要用番登記既銀行戶口 "轉數快" 過 $1 去自己OEPAY 手機號碼, 轉完就可以通番

於2018年12月08日 09:49 AM發表

LTYA於2018年12月07日 05:24 PM發表

我都係。 不知道有沒有關係,家中3人,3部電話。1部三星手機沒問機能轉錢出來,2部蘋果手機都不能轉錢出來。

我都係 apple 機,$1 上個月已轉。

於2018年12月09日 11:10 AM發表

剛試到 fps 可以轉走d 錢

amibayiu (無卡會員)
於2018年12月09日 01:01 PM發表

咩情況要review,一個account  轉入10000要review?

viviwin123 (無卡會員)
於2018年12月09日 10:24 PM發表

LTYA於2018年12月07日 05:24 PM發表

yoyo2於2018年12月08日 09:49 AM發表

我都係 apple 機,$1 上個月已轉。

我入$1 弹番轉頭嘅

發表回覆
發表回覆