麥當勞都收支付寶 微訊支付

收藏 已收藏
會員主題
丹尼爾 ( 黑卡會員 )
於2018年01月29日 09:31 AM發表

友人提示左麥當勞已試行收支付寶 微訊支付

自助機都加左功能

見過好多旺區的大陸人都問有無,佢地應該會好開心

SouthL (普通卡會員)
於2018年01月29日 09:41 AM發表

大陸版or港版?

ham999 (普通卡會員)
於2018年01月29日 09:47 AM發表

多謝Ching分享,比較希望快d佢收銀聯閃付,甘BOC大灣卡可以多個後備功能。

微信支付唔知佢係咪香港大陸錢包都支持,之前係711係唔可以用香港錢包餘額俾錢。除非支付寶同微訊支付有特別推廣,唔係其實麥當勞都係會選擇拍卡為主呢

PCF (普通卡會員)
於2018年01月29日 09:57 AM發表

如果用大陸錢包,個滙率係點?

於2018年01月29日 10:53 AM發表
PCF於2018年01月29日 09:57 AM發表

如果用大陸錢包,個滙率係點?

https://www.facebook.com/WeChatPays/videos/368042140316602/

上網搵嘅,個查匯率方法都幾low tech.....

微信支付覆蓋哪些貨幣?

微信支付主要支持貨幣,包括但不限於:英鎊,港幣,美元,日元,加元,澳元,歐元,新西蘭元,韓元結算。微信支付將按照當地貨幣計算的價格結算到供應商。對於不支持的貨幣,貿易可通過結算上美元進行。

匯率是如何確定的?

通過合作夥伴結算銀行(中國建設銀行和中國中信銀行)提供的即期匯率在微信支付跨境服務使用。當買家購買來自國外的供應商提供的產品,這個即期匯率將用於外幣兌換成人民幣。轉換後的人民幣金額將被從買家的賬戶確認在微信支付交易後扣除。對於不支持的貨幣,交易將與美元進行結算。

如何處理匯款手續費?

微信支付將支付匯款手續費的結算銀行。微信支付不負責由中介或接收銀行收取任何費用。

如何結算?

微信支付總交易金額,當減去商戶費率後,每日累積到達 HK$5,000,便會T+3個工作天自動轉款給商戶。

ray56 (普通卡會員)
於2018年01月30日 01:06 AM發表

有得減$5 就用支付寶

sammy3333 (無卡會員)
於2018年01月30日 01:16 AM發表

呢間垃圾金坑門,咁搞笑既,未學行先學走,你間舖銀聯都唔收,只收㗎仔JCB,美帝VISA MASTER
投訴左N次,system死都唔更新支援銀聯,現在走去搞alipay wechat pay?
佢班CEO/marketing/it部 係咪食左屎?

icbc 由2013年起,每年都搞2次飲食推廣,年年我都用唔到銀聯買M記劵,年年我都去投訴,佢年年都當我唱歌hea 覆,不知所謂

入親嚟都成粒鐘,成個Galley都搬埋入嚟 (無卡會員)
於2018年01月30日 02:42 AM發表
sammy3333於2018年01月30日 01:16 AM發表

呢間垃圾金坑門,咁搞笑既,未學行先學走,你間舖銀聯都唔收,只收㗎仔JCB,美帝VISA MASTER
投訴左N次,system死都唔更新支援銀聯,現在走去搞alipay wechat pay?

icbc 由2013年起,每年都搞2次飲食推廣,年年我都用唔到銀聯買M記劵,年年我都去投訴,佢年年都當我唱歌hea 覆,不知所謂

呢啲窮鬼,甘小學_鴨鵝既,未學行先學走,連美帝申請門檻最高既 Centurion 卡都未有,得張已經俾強國收購咗既前美帝銀行黑色背景嘅eye卡,同你講左n次公司証策,你死都要話應該學KFC甘收銀聯拍卡,又要學台灣市場整會員卡儲分,又話要學美心咁用你張黑卡拍卡畀錢可以拍一千,又要學百佳甘俾你分單拍你張黑卡?呢啲人係咪有強逼症要所有餐廳賣一樣嘅嘢,畀你碌一樣既卡,最好請埋你食吾駛你畀錢? 呢啲東南_北客係咪未食藥要入青山?

呢啲_客,由部分分店有卡機就打黎投訴話要全線收卡,轉機收拍卡又打黎投訴點解唔係同一日全線轉晒,又問點解jcb吾拍得,香港有拍得既jcb咩乜?行雙點新制又嘈點解唔係全線,有點餐機又吵話你得15x唔夠高話歧視,到到上兩個月又打黎話分店唔俾你分開碌16次架仔卡影響你收入侵犯你權益,唔夠GC賣又打嚟留言話要去消委會同海關,個個星期轉EMAIL但都係第一句話垃圾,又話人吾畀你碌黑卡,天阿,呢啲客同全世界有牙齒印甘,唔合心意就吵話要人離開香港市場吾好影響你心情,不知所謂

Jackybro (普通卡會員)
於2018年01月30日 07:11 AM發表
sammy3333於2018年01月30日 01:16 AM發表

唔收銀聯都要嘈,係咪應該學大x樂,大x活乜卡都唔收?

stanley_ac (普通卡會員)
於2018年01月30日 08:14 AM發表

試左,可以用支付寶hk減5蚊 coupon

丹尼爾 (黑卡會員)
於2018年01月30日 04:07 PM發表

其實下下都一定要俾你玩到架咩??

EH1 (白金卡會員)
於2018年01月30日 04:20 PM發表

試咗😨$6 eye card豬柳蛋

SouthL (普通卡會員)
於2018年01月30日 04:38 PM發表
EH1於2018年01月30日 04:20 PM發表

自動減5蚊?

於2018年01月30日 04:49 PM發表

SouthL於2018年01月30日 04:38 PM發表

自動減5蚊?

應該要用支付寳$5 印花coupon,先會自動減5蚊。聽日係儲印花最後一日。

EH1 (白金卡會員)
於2018年01月30日 05:12 PM發表

SouthL於2018年01月30日 04:38 PM發表

自動減5蚊?

領取咗就可以減,其實任何收scan code既支付寶都會自動減的

EH1 (白金卡會員)
於2018年01月30日 05:13 PM發表

連麥當勞都可以用支付寶,唔知佢仲會唔會有下一期$5x5印花玩

其實我見"WeChat pay"都支援,係英文寫,唔係"微信支付",不過我諗都係好大機會出風險果啲嘢

於2018年01月30日 05:18 PM發表
EH1於2018年01月30日 05:13 PM發表

連麥當勞都可以用支付寶,唔知佢仲會唔會有下一期$5x5印花玩

希望佢繼續玩啦!同d 同事每日都幾蚊幾蚊甘互相轉帳賺下印花,好驚被Ban。哈哈哈哈!

EH1 (白金卡會員)
於2018年01月30日 05:20 PM發表
EH1於2018年01月30日 05:13 PM發表

ham999於2018年01月30日 05:18 PM發表

希望佢繼續玩啦!同d 同事每日都幾蚊幾蚊甘互相轉帳賺下印花,好驚被Ban。哈哈哈哈!

同事的話 唔同手機 唔會bam喇

Jackybro (普通卡會員)
於2018年01月30日 09:29 PM發表

【最高折扣$150】騰訊誘港人用WeChat Pay 夥麥當勞每餐減10蚊

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20180130/57773407

EH1 (白金卡會員)
於2018年01月30日 09:49 PM發表
Jackybro於2018年01月30日 09:29 PM發表

【最高折扣$150】騰訊誘港人用WeChat Pay 夥麥當勞每餐減10蚊

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20180130/57773407

哇🤔

alan2222 (金卡會員)
於2018年01月30日 10:02 PM發表
Jackybro於2018年01月30日 09:29 PM發表

EH1於2018年01月30日 09:49 PM發表

哇🤔

好吸引,不過十五日內食得幾多次呢?

enter (普通卡會員)
於2018年01月31日 01:32 AM發表

仲可以俾人去增值wechat,去買嘢食條龍會唔會更加長?

vyz (普通卡會員)
於2018年01月31日 07:51 AM發表

用到自助機定又要排隊先?

stanley_ac (普通卡會員)
於2018年01月31日 08:24 AM發表
vyz於2018年01月31日 07:51 AM發表

自助機可以wechat俾錢

薯仔 (金卡會員)
於2018年01月31日 08:31 AM發表
vyz於2018年01月31日 07:51 AM發表

噚日響自助機買早餐,去到畀錢嗰頁
以前淨係得「信用卡」同「八達通」兩粒制
而家多咗個「xx寶/xx支付」的制

結果我都係揀返信用卡 angel

KNexus (普通卡會員)
於2018年01月31日 10:13 AM發表

今朝試咗,個 barcode 要 scan 幾次先認到。

發表回覆
發表回覆