滙豐提醒客戶個人戶口只可作個人理財用途

收藏 已收藏
會員主題
K34278 ( 無卡會員 )
於2018年01月12日 03:21 PM發表

收到最新一期月結單 訊息一欄有以下提示:

係咪太多人用個人戶口做網店果啲比人cut¿

w__w (金卡會員)
於2018年01月12日 10:42 PM發表

別把個人戶口作商業用途

http://www.about.hsbc.com.hk/zh-hk/news-and-media/keeping-personal-accounts-personal

Jackli (普通卡會員)
於2018年01月13日 09:31 AM發表

如果係,真係抵打。

上年中,因為開左Online生意,所以我申請HSBC公司A/C。
去到旺角,果位開戶副總見我填表個Turnover唔大,就不斷建議我開個私人a/c算數,話而家申請好嚴好麻煩。
最後我堅持,但都玩左成個幾月先成功開到公司A/C。

而家,佢竟然叫人私人帳戶私人用途?如果當日我接受建議,今日一定眼火爆。
神又係佢,鬼又係佢。

hkicarus (金卡會員)
於2018年01月13日 10:52 AM發表
Jackli於2018年01月13日 09:31 AM發表

如果係,真係抵打。

上年中,因為開左Online生意,所以我申請HSBC公司A/C。
去到旺角,果位開戶副總見我填表個Turnover唔大,就不斷建議我開個私人a/c算數,話而家申請好嚴好麻煩。

而家,佢竟然叫人私人帳戶私人用途?如果當日我接受建議,今日一定眼火爆。
神又係佢,鬼又係佢。

個職員要跑私人戶口數咪就係咁囉

當年我第一次申請戶口都係一樣,明明只係想要最低級的綜合戶口

不停游說我開紅卡,又話免一年最低結餘,結果連續幾個月都收左我結餘錢

EH1 (金卡會員)
於2018年01月13日 11:00 AM發表

如果唔介意分行號碼,去啲無咁旺無咁高尚即地區分行開戶啲職員會順攤啲
去啲旺區有錢區,果啲分行職員特別串77

Jackli (普通卡會員)
於2018年01月13日 01:53 PM發表
EH1於2018年01月13日 11:00 AM發表

如果唔介意分行號碼,去啲無咁旺無咁高尚即地區分行開戶啲職員會順攤啲

冇乜得揀,先上網填,填完有位小姐打黎,只可以去指定果兩三間中心申請。

w__w (金卡會員)
於2018年01月13日 05:22 PM發表
EH1於2018年01月13日 11:00 AM發表

Jackli於2018年01月13日 01:53 PM發表

冇乜得揀,先上網填,填完有位小姐打黎,只可以去指定果兩三間中心申請。

除咗在某分行號碼無得揀外,如果你幫襯開果間分行某職員買保險,開戶/同朋友去開戶可以同個職員講揀號碼(特別鍾意咩號碼),匯豐/恆生d戶口號碼唔係由電腦自動分配出來

Dennis C F Chan (金卡會員)
於2018年01月13日 07:58 PM發表
Jackli於2018年01月13日 09:31 AM發表

如果係,真係抵打。

神又係佢,鬼又係佢。

銀行 compliance 做得幾慎密都好,前線職員唔理解、唔配合,都係無用

paul041103 (無卡會員)
於2018年01月13日 11:12 PM發表

即係又準備大清洗

發表回覆