集中討論,最佳信用卡綁定:Wechat pay, 支付宝,Android pay, Apple pay, Samsung pay

收藏 已收藏
會員主題
joechileong ( 無卡會員 )
於2018年01月01日 04:35 PM發表

希望集中一下各款流動支付的最佳信用卡綁定歡迎各位提出參考

本人現在使用:

Wechat pay: eye,有爸打報告5X

支付宝: eye,有爸打報告5X
Citi, 但回贈優惠期已完

Android pay : 17年當然是中信M 卡但優惠期已完

Samsung pay: 曾經是boci, 但優惠期已完

Apple pay: 未有使用

Ivan Tong (普通卡會員)
於2019年02月23日 02:30 PM發表

我想問吓大家用香港航空嗰張放落支付寶度有冇分?

Alipay萬歲 (普通卡會員)
於2019年02月23日 04:18 PM發表
Ivan Tong於2019年02月23日 02:30 PM發表

我想問吓大家用香港航空嗰張放落支付寶度有冇分?

traveltravel (普通卡會員)
於2019年02月23日 06:55 PM發表
qualcomm於2019年01月29日 10:33 PM發表

Wechat pay $10 起碼送$1.2,一日一次,去到4月,相信除了百佳外暫時都唔會用Alipay

https://hb.moneydata.hk/mojo/hkwallet/app_1_67/index.shtml?ADTAG=news#/

無印花時先係

domfks (普通卡會員)
於2019年02月23日 10:51 PM發表
qualcomm於2019年01月29日 10:33 PM發表

Wechat pay $10 起碼送$1.2,一日一次,去到4月,相信除了百佳外暫時都唔會用Alipay

https://hb.moneydata.hk/mojo/hkwallet/app_1_67/index.shtml?ADTAG=news#/

traveltravel於2019年02月23日 06:55 PM發表

無印花時先係

自從轉左唔駛搖後,次次都比得$2 我。有時真係用返支付寶仲好起碼有$3以上減,不過又想博下

出左張信用卡點都用多過擺! (普通卡會員)
於2019年02月24日 01:30 AM發表

traveltravel於2019年02月23日 06:55 PM發表

無印花時先係

domfks 於2019年02月23日 10:51 PM發表

自從轉左唔駛搖後,次次都比得$2 我。有時真係用返支付寶仲好起碼有$3以上減,不過又想博下

仲要得7日使用期限

EH1 (白金卡會員)
於2019年02月24日 01:54 AM發表
左輪右里於2019年01月29日 09:57 AM發表

有冇人發覺最近 Alipay + VS 真消費既簽賬, 有時會唔計額外 VS 3x?

剩係得基本 1x

VMAE於2019年01月29日 02:38 PM發表

講過好多次了

要AlipayHK* 先有額外

ALIPAY * 只有1x

(賞滋味除外)

左輪右里於2019年01月29日 03:38 PM發表

AlipayHK* 都唔一定有額外呀

我睇返d 單

AlipayHK* Hong Kong <---無 3x

AlipayHK*The Dairy Farm Hong Kong <--有 3x (7-11 真消費)

即係話返單如果係

大階但有商戶名 = 有3x, 計online

大階但無商戶名 = 1x, 唔計online 

細階但有商戶名 = 有3x, 計 online

細階但無商戶名 = 1x, 唔計online

希望我無計錯, 計錯唔好打我

而我睇單同埋回想起d 交易時細節呢

一般大舖 (例如美心, 7-11) 會有商戶名, 佢地會有 pos 連接個barcode scanner

而細舖用手提無線終端機 scan code 既, 就會無商戶名

果部無線終端機約 EPS 果d 機咁上下大細, 商戶會拎起scan 你個code

呢d 交易我試過好多次都係得 1x

百佳係咪一係1x,一係9x(假設5x放賞家居)?既然中3x即係中賞家居咁應該有埋5x?

呢度AlipayHK*PARKnSHOP共$49.8,個數太細唔知有無比1x+3x,但就似乎無1x+3x+5x。

發表回覆