交通兩張咭已儲了1佰萬分,換什麼好?

收藏 已收藏
會員主題
Kitty Lock ( 普通卡會員 )
於2017年12月21日 12:26 PM發表

各師兄,

儲開 Avois, 所以不打算換 AM。

除了把分數兌換錢找咭數外,好不好換成鳳凰知音里數,Air China 機票易換嗎?

謝謝!

sunhoo (金卡會員)
於2017年12月21日 12:56 PM發表

可以換大陸航司哩數。自用可以考慮國航嘅鳳凰知音,出國泰頭等去歐洲超便。或者海航嘅哩數,出香港航空往返北京或北美都ok。 大陸航司嘅哩數,如果想賣出去,技術上都做到,市面上有交易。

sunhoo (金卡會員)
於2017年12月21日 12:59 PM發表

關於國航機票易唔易換嘅問題……呢個ffp要求先搭4個國航系航段先可以。有無位剩可以在佢地官網查到。

EH1 (白金卡會員)
於2017年12月21日 01:06 PM發表
sunhoo於2017年12月21日 12:59 PM發表

關於國航機票易唔易換嘅問題……呢個ffp要求先搭4個國航系航段先可以。有無位剩可以在佢地官網查到。

其實個4航段係咩解?

Kitty Lock (普通卡會員)
於2017年12月21日 01:16 PM發表

謝謝 sunhoo 師兄!

請問 "ffp要求先搭4個國航系航段" 是什麼意思?

我用8分換1里鳳凰知音,是否不能直接換 star alliance 的 reward ticket,要先換兩套 air china 來回機票才 eligible 呢?

另外是否可換 reward ticket 給家人?

Mileage 會有期限嗎?

謝謝解答!

hkicarus (金卡會員)
於2017年12月21日 08:29 PM發表

何以會使用膠行?應該唔係一張數一數二抵的卡喎

walkingdead (普通卡會員)
於2017年12月21日 09:47 PM發表
hkicarus於2017年12月21日 08:29 PM發表

AAVS 

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2017年12月21日 10:54 PM發表

EH1於2017年12月21日 01:06 PM發表

其實個4航段係咩解?

http://ffp.airchina.com.cn/plan/international_airlines.html 用艙等同 fare class 計「可获得定级航段数」,儲到等於 4 先可以用里數換機票

Limited (金卡會員)
於2017年12月22日 02:51 AM發表
hkicarus於2017年12月21日 08:29 PM發表

我都有用交鑽聯,貪佢銀聯海外有折又冇手續費,積分5年期同換幾多AM,每次都只收100,儲足5年先一炮過換都好爽 利申:旅行先用,平時收埋(因張卡奇醜🤣)

發表回覆
發表回覆