連續申請幾張信用卡都唔批, TU Grade係咪真係咁緊要?

收藏 已收藏
會員主題
King Kingsley ( 無卡會員 )
於2017年10月03日 10:26 AM發表

早幾年因為小小財務問題TU變左H grade, 最近申請幾張信用卡都唔批,好灰...

其實個grade係咪會自動升返?定要做d咩先變返好

IB (普通卡會員)
於2017年10月03日 11:12 AM發表

你個財務record影響大啲

V7 (普通卡會員)
於2017年10月03日 01:03 PM發表

https://www.transunion.hk/zh/education/do-you-know-your-credit-score

我的評分最受那些因素影響?

還款紀錄是最影響信貸評分的因素,因為它顯示了你的理財方式,例如你曾否逾期還款。你的信貸紀錄亦非常重要,因為它展示了你管理帳戶的年期、上一次還款的日期,以及逾期還款紀錄等。

保持信貸健康

我們計算你的評分時,需以你過往管理信貸的習慣作為根據。基本上,大概6個月的信貸活動紀錄,便足以計算出評分。當你的信貸紀錄日漸增加,評分便會隨你的還款習慣而出現上下調整。

windytam1018 (普通卡會員)
於2017年10月03日 03:06 PM發表

之前我都問過,其實可以問下申請份TU report check下

King Kingsley (無卡會員)
於2017年10月03日 06:05 PM發表

但以前record唔好有冇話幾耐會洗底?

Joe Chan (普通卡會員)
於2017年10月03日 07:32 PM發表

Tu放係到冇用 但又唔可以降得太低

Charles0829 (普通卡會員)
於2017年10月03日 07:32 PM發表

King Kingsley於2017年10月03日 06:05 PM發表

日子有功,時間可以沖淡一切,當然都要你不停有借有還先

試吓出糧銀行批唔批,唔得既就唯有試aeon or 安信,我一年前曾經都H過,而家已經變返C,唔好灰心 ching

Stone (無卡會員)
於2017年10月04日 11:46 AM發表

TU緊要呀,你信用卡limit幾多同借錢借到幾多都好似關佢事,不過其實準時交卡數冇直接影響,都係慢慢等啦ching

King Kingsley (無卡會員)
於2017年10月06日 11:14 AM發表

Charles0829於2017年10月03日 07:32 PM發表

King Kingsley於2017年10月03日 06:05 PM發表

試吓出糧銀行批唔批,唔得既就唯有試aeon or 安信,我一年前曾經都H過,而家已經變返C,唔好灰心 ching

其實係咪都係等?中間有冇做過d咩升返上去?

Charles0829 (普通卡會員)
於2017年10月06日 12:21 PM發表

Charles0829於2017年10月03日 07:32 PM發表

King Kingsley於2017年10月06日 11:14 AM發表

其實係咪都係等?中間有冇做過d咩升返上去?

等係方法之一,因為每個月一號一定有十幾廿分加

第二就係準時還卡數,良好記錄都會影響銀行對你既觀感,其次就係保持低信貸額使用率(又或者可以咁睇,加大上限都係方法之一)

TicTac糖 (普通卡會員)
於2017年10月06日 04:46 PM發表

樓主可以考慮申請份TU睇清楚

發表回覆
發表回覆

立即比較
信用卡比較

你可選擇多至5張信用卡作比較,揀選最合適的信用卡。