連續申請幾張信用卡都唔批, TU Grade係咪真係咁緊要?

收藏 已收藏
會員主題
King Kingsley ( 無卡會員 )
於2017年10月03日 10:26 AM發表

早幾年因為小小財務問題TU變左H grade, 最近申請幾張信用卡都唔批,好灰...

其實個grade係咪會自動升返?定要做d咩先變返好

IB (普通卡會員)
於2017年10月03日 11:12 AM發表

你個財務record影響大啲

V7 (普通卡會員)
於2017年10月03日 01:03 PM發表

https://www.transunion.hk/zh/education/do-you-know-your-credit-score

我的評分最受那些因素影響?

還款紀錄是最影響信貸評分的因素,因為它顯示了你的理財方式,例如你曾否逾期還款。你的信貸紀錄亦非常重要,因為它展示了你管理帳戶的年期、上一次還款的日期,以及逾期還款紀錄等。

保持信貸健康

我們計算你的評分時,需以你過往管理信貸的習慣作為根據。基本上,大概6個月的信貸活動紀錄,便足以計算出評分。當你的信貸紀錄日漸增加,評分便會隨你的還款習慣而出現上下調整。

windytam1018 (普通卡會員)
於2017年10月03日 03:06 PM發表

之前我都問過,其實可以問下申請份TU report check下

King Kingsley (無卡會員)
於2017年10月03日 06:05 PM發表

但以前record唔好有冇話幾耐會洗底?

Joe Chan (金卡會員)
於2017年10月03日 07:32 PM發表

Tu放係到冇用 但又唔可以降得太低

Charles0829 (普通卡會員)
於2017年10月03日 07:32 PM發表

King Kingsley於2017年10月03日 06:05 PM發表

日子有功,時間可以沖淡一切,當然都要你不停有借有還先

試吓出糧銀行批唔批,唔得既就唯有試aeon or 安信,我一年前曾經都H過,而家已經變返C,唔好灰心 ching

Stone (無卡會員)
於2017年10月04日 11:46 AM發表

TU緊要呀,你信用卡limit幾多同借錢借到幾多都好似關佢事,不過其實準時交卡數冇直接影響,都係慢慢等啦ching

於2017年10月06日 11:14 AM發表

Charles0829於2017年10月03日 07:32 PM發表

King Kingsley於2017年10月03日 06:05 PM發表

試吓出糧銀行批唔批,唔得既就唯有試aeon or 安信,我一年前曾經都H過,而家已經變返C,唔好灰心 ching

其實係咪都係等?中間有冇做過d咩升返上去?

Charles0829 (普通卡會員)
於2017年10月06日 12:21 PM發表

Charles0829於2017年10月03日 07:32 PM發表

King Kingsley於2017年10月06日 11:14 AM發表

其實係咪都係等?中間有冇做過d咩升返上去?

等係方法之一,因為每個月一號一定有十幾廿分加

第二就係準時還卡數,良好記錄都會影響銀行對你既觀感,其次就係保持低信貸額使用率(又或者可以咁睇,加大上限都係方法之一)

TicTac糖 (普通卡會員)
於2017年10月06日 04:46 PM發表

樓主可以考慮申請份TU睇清楚

Gerryfong (普通卡會員)
於2017年10月09日 11:06 AM發表

其實自己查自己TU,會吾會影響分數或者有咩吾好記錄留低? 或者查得多既話。

Raymond Woo (普通卡會員)
於2017年10月09日 12:23 PM發表
Gerryfong於2017年10月09日 11:06 AM發表

其實自己查自己TU,會吾會影響分數或者有咩吾好記錄留低? 或者查得多既話。

自己查自己,唔會扣分

Gerryfong (普通卡會員)
於2017年10月09日 01:41 PM發表

Gerryfong於2017年10月09日 11:06 AM發表

Raymond Woo於2017年10月09日 12:23 PM發表

自己查自己,唔會扣分

哦好,得閒查下先。

小笨象 (無卡會員)
於2017年10月09日 03:05 PM發表

Ching, 你有無銀行封拒絕信? 環聯早排個廣告好似話有銀行拒絕信就可以要求一份免費信貸報告? 

根據香港個人資料私隱專員公署頒布的《個人信貸資料實務守則》,如貸款人在審批信貸申請過程中曾查閱申請人的信貸紀錄,而最後拒絕該信貸申請,環聯會在以下情況下,為你提供免費個人信貸報告:

1. 你的信貸申請(包括信用卡、貸款、按揭申請)被貸款人*拒絶
  2. 有關貸款人*曾於發出拒絶信前向環聯查詢你的信貸資料
  3. 你須於拒絶信發出後盡快依照拒絶信上的指示索取免費信貸報告

Reference: https://www.transunion.hk/zh/assistance/credit-report-at-no-charge 

BNE1991 (無卡會員)
於2017年10月09日 03:19 PM發表

小笨象於2017-10-09 15:05:19發表

Ching, 你有無銀行封拒絕信? 環聯早排個廣告好似話有銀行拒絕信就可以要求一份免費信貸報告? 

根據香港個人資料私隱專員公署頒布的《個人信貸資料實務守則》,如貸款人在審批信貸申請過程中曾查閱申請人的信貸紀錄,而最後拒絕該信貸申請,環聯會在以下情況下,為你提供免費個人信貸報告:

1. 你的信貸申請(包括信用卡、貸款、按揭申請)被貸款人*拒絶
  3. 你須於拒絶信發出後盡快依照拒絶信上的指示索取免費信貸報告

Reference: https://www.transunion.hk/zh/assistance/credit-report-at-no-charge 

要睇銀行,我拎過匯豐既去就拎到

但 citi 試過出 reject letter 寫住曾查詢 tu ,我拎封野去 tu 佢話 citi 冇查過,所以唔拎得免費報告

於2017年10月10日 10:28 AM發表

小笨象於2017年10月09日 03:05 PM發表

thank you ching,好似未扔之前諗住冇用扔左佢 

於2017年10月10日 06:20 PM發表

如果單純想知grade好似可以免費版都夠

於2017年10月11日 10:54 AM發表

頂,好似搵唔到封信,有冇得叫銀行再send多次

於2017年10月13日 10:14 AM發表

King Kingsley於2017年10月11日 10:54 AM發表

頂,好似搵唔到封信,有冇得叫銀行再send多次

話收唔到唔知可唔可以

小笨象 (無卡會員)
於2017年10月13日 04:05 PM發表

小笨象於2017-10-09 15:05:19發表

BNE1991於2017年10月09日 03:19 PM發表

要睇銀行,我拎過匯豐既去就拎到

但 citi 試過出 reject letter 寫住曾查詢 tu ,我拎封野去 tu 佢話 citi 冇查過,所以唔拎得免費報告

如果你唔係短時間內令兩次,應該都得架嘛。根據環聯網站:

如我的拒絕信上沒有指定代碼,如何領取免費信貸報告?

請把你的姓名及拒絕信上的銀行或財務機構的名稱發送到tufoc@transunion.hk,我們會在3個工作天內透過電郵發送指定代碼給你。

Ref: https://www.transunion.hk/zh/education/free-report-with-no-code

Marcokwok (無卡會員)
於2017年11月16日 03:50 PM發表
King Kingsley於2017年10月03日 10:26 AM發表

早幾年因為小小財務問題TU變左H grade, 最近申請幾張信用卡都唔批,好灰...

其實個grade係咪會自動升返?定要做d咩先變返好

有個方法係可以比你現時ㄧ般進度比較快升级的

SELINA Cheung (無卡會員)
於2017年11月18日 01:08 PM發表

你冇希望!起码滙X银行一定唔批卡比你

SELINA Cheung (無卡會員)
於2017年11月18日 01:12 PM發表

下一世唔好再欠銀行數,咪由A级開始囉!

發表回覆