亞洲萬里通新會員不妨參考,全港信用卡消費比較

收藏 已收藏
會員主題
mileageboy ( 金卡會員 )
於2013年04月30日 08:38 PM發表

全港大部份個人信用卡賺取AM的消費比較 / 11-January-2019

不計及少於6個月的短期優惠
資料僅供參考

Source: 各大銀行網站等

max仔 (黑卡會員)
於2018年05月04日 09:12 PM發表
Newplayer於2018年05月04日 09:00 PM發表

因為我 AM 多過 Avios. 而要儘量草 Avios for Family Trip, 所以想先用 AM.

所以我都唔係開新 post 講, 只係呢度發洩下, 唔好覺得草 AM 一定係好野, 有無機位係重要, 但要搵到同哥哥姐姐傾計都係一樣重要囉.

+++++

唔使呀,你既然見到有位,想搵D呀哥呀姐傾計,不用等一個禮拜,你可以走去機場AM Counter兌換獎勵機票...

95970818 (無卡會員)
於2018年05月05日 01:59 AM發表
Newplayer於2018年05月04日 07:53 PM發表

借題發洩下

最近想換6月機票, 鎖定 JAL 航班 (因為用 Avios 見到有位換), 諗住搵 AM 換啦

點知 submit 完無人覆(前後2次) , 又話7日內. 打去又長期搵唔到人. 起碼打左超過 30 次. 我最耐果次等左90分鐘仲未有人聽. 留低自己聯絡方法, 可能真係太黑仔. 果日十分鐘前明明仲有人打比我, 即係電話無問題啦. 點知 AM 覆我一打黎就落左 Voice Mail, 留言話 ".....今次聯絡唔到你, 如果有需要請打我地熱線..."

當堂爆眼淚 ! 你打多黎一次得唔得呀美人, 我搵你搵得好辛苦呀~~~~

換 CX 又全部無位. 我真係唔知草埋草埋 AM 返黎托咩. 宣傳到幾勁又如何, 根本 AM 就唔夠人招呼 ! 趕客 !

最後嬲嬲地用 avios 算. 而家有得比我選, 我真係要 cash rebate 好過草 AM. 真係有里無命享 !

薯仔於2018年05月04日 08:21 PM發表

同感

加上我自己唔係經常去旅行,啲里數多數時間只係「擺響度」
到要換嘅時候,可能換唔到,又或者畀你換,時間都唔啱心水
(上次台北旅行,AM可換的回程只剩上午8點起飛的航班,我凸)

見到HSBC Reward+ 可以做到1RC=HKD$2,突然覺得換里數嘅時代已經過去
現金回贈~ 最高~~~

Newplayer於2018年05月04日 08:44 PM發表

我都未去到咁大想頭, 我淨係想搵 CS 傾下計都唔得.

我明白處理呢類型工種係需要比較專業既職員. 但唔該你既推廣攻勢咁強前先改善下自己處理詢問既能力先啦.....有次打去個錄音同我講, 要等六百幾分鐘

我上星期打上去佢播左1分鐘音樂就要人留言, 連想鬥長命等到有人聽為止的機會都無, 我唯有收線隔幾分鐘再打過, 粵語國語英文輪流打, 大概20分鐘打第三次英文Hotline就即刻有人接。

點知今日5點幾再打上去直情打都打唔通, 打左十幾次都係即斷, 唯有改打國語專線, 點知又打得通仲即刻有人接, 10分鐘就搞掂出埋飛。AM真係好用心良苦要鍛煉大家兩文三語能力!

如果錄音同我講要我等600分鐘我真係會爆粗!

Card Player 2008 (普通卡會員)
於2018年05月05日 09:41 AM發表
Newplayer於2018年05月04日 07:53 PM發表

借題發洩下

最近想換6月機票, 鎖定 JAL 航班 (因為用 Avios 見到有位換), 諗住搵 AM 換啦

點知 submit 完無人覆(前後2次) , 又話7日內. 打去又長期搵唔到人. 起碼打左超過 30 次. 我最耐果次等左90分鐘仲未有人聽. 留低自己聯絡方法, 可能真係太黑仔. 果日十分鐘前明明仲有人打比我, 即係電話無問題啦. 點知 AM 覆我一打黎就落左 Voice Mail, 留言話 ".....今次聯絡唔到你, 如果有需要請打我地熱線..."

當堂爆眼淚 ! 你打多黎一次得唔得呀美人, 我搵你搵得好辛苦呀~~~~

換 CX 又全部無位. 我真係唔知草埋草埋 AM 返黎托咩. 宣傳到幾勁又如何, 根本 AM 就唔夠人招呼 ! 趕客 !

最後嬲嬲地用 avios 算. 而家有得比我選, 我真係要 cash rebate 好過草 AM. 真係有里無命享 !

薯仔於2018年05月04日 08:21 PM發表

同感

加上我自己唔係經常去旅行,啲里數多數時間只係「擺響度」
到要換嘅時候,可能換唔到,又或者畀你換,時間都唔啱心水
(上次台北旅行,AM可換的回程只剩上午8點起飛的航班,我凸)

見到HSBC Reward+ 可以做到1RC=HKD$2,突然覺得換里數嘅時代已經過去
現金回贈~ 最高~~~

Newplayer於2018年05月04日 08:44 PM發表

我都未去到咁大想頭, 我淨係想搵 CS 傾下計都唔得.

我明白處理呢類型工種係需要比較專業既職員. 但唔該你既推廣攻勢咁強前先改善下自己處理詢問既能力先啦.....有次打去個錄音同我講, 要等六百幾分鐘

95970818於2018年05月05日 01:59 AM發表

我上星期打上去佢播左1分鐘音樂就要人留言, 連想鬥長命等到有人聽為止的機會都無, 我唯有收線隔幾分鐘再打過, 粵語國語英文輪流打, 大概20分鐘打第三次英文Hotline就即刻有人接。

點知今日5點幾再打上去直情打都打唔通, 打左十幾次都係即斷, 唯有改打國語專線, 點知又打得通仲即刻有人接, 10分鐘就搞掂出埋飛。AM真係好用心良苦要鍛煉大家兩文三語能力!

如果錄音同我講要我等600分鐘我真係會爆粗!

唔怪得而家幼稚園要兩文三語,訓練小孩幫爸媽打上AM hotline

max仔 (黑卡會員)
於2018年08月31日 11:33 PM發表

更新了:

八月一日起,交銀兌換AM的手續費,每5,000AM收取HK$50,每次兌換收取最少HK$100和最多HK$300。

美國運通白金信用卡,每曆年的首HK$120,000簽賬,可賺取HK$5=1AM。

Henry Lau (無卡會員)
於2018年09月28日 12:58 PM發表

儲咁多AM都無用,根本都redeem唔到機票

max仔 (黑卡會員)
於2018年11月10日 09:00 PM發表

CCB eye的AlipayHK簽賬交易,新系統後仍然有5x,HK$3=1AM(有上限)

合理的估算,這樣CCB VI的AlipayHK簽賬交易都會有3x,HK$2.67=1AM(有上限)

max仔 (黑卡會員)
於2019年01月11日 07:29 PM發表

更新了這個表,

新的一年沒有甚麼大的改動,

暫時只有中銀i-card的額外9x積分到2019年6月30日;

渣打信用卡3月30日起,保費簽賬賺取不了積分和Visa卡也會收取1.0%跨境港幣交易費。

card analyst (金卡會員)
於2019年01月11日 08:02 PM發表
max仔於2019年01月11日 07:29 PM發表

更新了這個表,

新的一年暫時沒有甚麼大的改動,

暫時只有中銀i-card的額外9x積分到2019年6月30日;

渣打信用卡3月30日起,保費簽賬賺取不了積分和Visa卡也會收取1.0%跨境港幣交易費。

多谢。渣打卡交保费也没积分了。看来得赶快申请工银星座。

Dennis C F Chan (白金卡會員)
於2019年01月12日 12:19 AM發表

更新了這個表,

f) 只限「中銀銀聯雙幣鑽石卡 ( 限量金屬版 )」 及「「亮起來」中銀銀聯雙幣 鑽石卡 ( 限量金線版 )」,一般版已無 3x 分

>> 招商永隆三三不盡推廣已完

max仔 (黑卡會員)
於2019年01月12日 12:24 AM發表

更新了這個表,

Dennis C F Chan於2019年01月12日 12:19 AM發表

f) 只限「中銀銀聯雙幣鑽石卡 ( 限量金屬版 )」 及「「亮起來」中銀銀聯雙幣 鑽石卡 ( 限量金線版 )」,一般版已無 3x 分

+++++

我知道,這只是概括,不可以每張卡都寫。

招商永隆三三不盡推廣,未必完,所以表內也沒有延長到2019年年底,有機會網站未更新而已,上年也是如此。

於2019年01月12日 12:30 AM發表

更新了這個表,

Dennis C F Chan於2019年01月12日 12:19 AM發表

max仔於2019年01月12日 12:24 AM發表

+++++

招商永隆三三不盡推廣,未必完,所以表內也沒有延長到2019年,有機會網站未更新而已,上年也是如此。

中銀呢兩款鑽杯係限量版中的限量版,備註寫得詳細少少我覺得無咁易誤會而已

max仔 (黑卡會員)
於2019年01月12日 01:00 AM發表

更新了這個表,

+++++

招商永隆三三不盡推廣,未必完,所以表內也沒有延長到2019年,有機會網站未更新而已,上年也是如此。

Dennis C F Chan於2019年01月12日 12:30 AM發表

中銀呢兩款鑽杯係限量版中的限量版,備註寫得詳細少少我覺得無咁易誤會而已

+++++

OK!我把原來的 “中銀銀聯雙幣鑽石卡~” 改了為 “中銀鑽石銀聯雙幣卡( 金屬版 )和亮起來 ( 金線版 )~”。

於2019年01月12日 01:06 AM發表

更新了這個表,

+++++

Dennis C F Chan於2019年01月12日 12:30 AM發表

max仔於2019年01月12日 01:00 AM發表

+++++

OK!我把原來的 “中銀銀聯雙幣鑽石卡~” 改了為 “中銀鑽石銀聯雙幣卡( 金屬版 )和亮起來 ( 金線版 )~”。

謝謝,清晰好多了

逆流大叔 (普通卡會員)
於2019年01月14日 11:23 PM發表

乜中銀原來有出過張金屬卡咁架勢?

.....剛上網睇原來係要邀請人士先有得申請,不過得3x 分。 sorry, off 左topic, 大鄉里

出左張信用卡點都用多過擺! (普通卡會員)
於2019年01月15日 12:16 AM發表
逆流大叔於2019年01月14日 11:23 PM發表

.....剛上網睇原來係要邀請人士先有得申請,不過得3x 分。 sorry, off 左topic, 大鄉里

之前有POST講過,2019年起,簽呢張冇閃付嘅銀聯卡唔會有額外積分(同會轉大媽卡)

https://www.hongkongcard.com/forum/show/26075

於2019年01月15日 01:06 AM發表
逆流大叔於2019年01月14日 11:23 PM發表

出左張信用卡點都用多過擺!於2019年01月15日 12:16 AM發表

之前有POST講過,2019年起,簽呢張冇閃付嘅銀聯卡唔會有額外積分(同會轉大媽卡)

https://www.hongkongcard.com/forum/show/26075

黑色底的鑽杯膠卡無 3x,金屬卡係特別版

max仔 (黑卡會員)
於2019年01月18日 08:43 AM發表

這個HK$1=1里(包括AM丶Avios丶KF等) 的推廣延續到2019年6月底(只適用於AE白金信用卡丶每月的星期一至五和每月上限HK$1,200)

https://www.americanexpress.com/hk/en/benefits/shopping/offers/dining/membership-rewards.html

發表回覆
發表回覆